תוכן עניינים

אולגה רז; דיאטנית קלינית; לשעבר מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה; המרכז הרפואי תל-אביב

כשמרבדי הפריחה במיטבם, אנחנו מסבים לארוחות חג הפסח. ניחוחות הפריחה והתבשילים, עלולים לבלבל את חושינו, את שיקול הדעת ואת כמויות המזון שתיכנסנה אל פינו. שימו לב: לא מוכרחים לסיים את חג הפסח ולהראות כמו כדורי קניידעלך.  הגדה ולא אגדה


כמה עובדות למי שאינו יודע לשאול

  • סעודת חג אחת יכולה  להוסיף לתפריט הקלורי שלנו כ-2,500 קלוריות ואף יותר, 'העשרה'  המספיקה ליומיים שלמים, במיוחד למי שמצויים בדיאטה מתונה.
  • לפיכך, אין זה פלא שאחרי ארוחה כזו, אנו עלולים לחוש כובד ולחץ, כאבים באזור הבטן, קשיי בנשימה, צרבת קשה, דפיקות לב, כאבי ראש ועוד.
  • ארוחת ליל הסדר, היא רק המבוא לשלל ארוחות החג והחופשה. אירוחים, ארוחות, טיולים ושאריות המזון ש"חבל לזרוק", כל אלו יחד מהווים פיתוי ומוקש גדול.

ולחכם, מה נאמר?

  • מצה רגילה, שווה ל-4 פרוסות לחם קל או 2 פרוסות רגילות. בשנים האחרונות הופיעו בחנויות מציות, שערכן הקלורי הנו 35 קלוריות לכל מצייה, כלומר שווה לפרוסת לחם קל.
  • אכלו ירקות ללא הגבלה, בכל צורת בישול והכנה.
  • אוכלי אורז יכולים להחליף כל פרוסת לחם קל בפריכית אורז אחת ( 35-40 קלוריות).  כדי שמנת האורז תראה גדולה ומשביעה, כדאי לאכול אותו עם הרבה ירקות, בתור תבשיל, בהקפצה בווק, או להכין ממולאים באורז וירקות (פלפל, עלי גפן, קישואים או בעגבניות).
  • מותר להשתמש בשמן, רצוי זית או קנולה, להכנת סלטים, בישול וטיגון. מומלץ לצמצם את השימוש בשמן ל-3-2 כפות ביום.
  • מומלץ לאכול מנת בשר רזה (עוף, הודו או פילה/סינטה בקר) או דג, כולל גפילטע פיש.
  • לחובבי הגרסה המתוקה של קציצות הדג, מומלץ להשתמש בממתיק דיאטטי נוזלי.
  • עוף או הודו טחונים, יכולים לשמש להכנת קציצות או כדורים ברוטב עגבניות.
  • מותר לאכול 3-4 ביצים בשבוע, הרי פסח הוא חג בו אוכלים הרבה ביצים.
  • מומלץ לצמצם את כמות הפירות ל-1-2 ביום, אפשר גם לוותר.
  • לא לשתות מיצי פירות, אפילו לא טבעיים. 
  • מוצרי החלב והגבינות, מומלץ שיכילו 3-5 אחוזי שומן.
  • שתייה חשובה מאוד, לבריאות בכלל, ליופי ולהרזיה. לכן חשוב לשתות 8-10 כוסות נוזלים ביום, מים, משקאות דיאט, תה וקפה ללא סוכר. את הקפה מומלץ לשתות עם מעט חלב, ולא לעבור כמות של 4 כוסות ביום.
  • אל תשכחו או תזנחו פעילות גופנית. צאו להליכה של כ-45 דקות מידי יום.

    והתם, כדאי שיידע

    ארוחות גדולות ודשנות, עלולות לגרום לתופעה שכיחה- צרבת

  • על מחולליה של הצרבת נמנים:  מזונות המכילים הרבה שומן, אוכל חריף, שוקולד, קפאין במשקאות, בצל, רוטב עגבניות, משקאות מוגזים, מנטה, אלכוהול, ארוחות גדולות ודשנות, ישיבת –שכיבה  על כורסה לאחר הארוחה, עיש
  • .כדי לצמצם את סיכוייה של הצרבת, מומלץ: לצמצם את כמויות האוכל, לטעום, במקום לזלול, לאכול ארוחות קטנות במהלך היום ולפני ארוחת החג, לאכול מעט לפני היציאה לארוחה כדי לא להגיע אליה רעבים


והנה עוד אחת קטנה, לרשע

בשורה לחובבי המצה הטבולה בביצה ובחלב  ומטוגנת בשמן; מצה כזו סופגת הרבה מאוד שמן, אל תפרגנו לה זאת. אם ברצונכם ליהנות ממאכל זה בלי להשמין, מומלץ להשתמש במחבת חמה מאד, למרוח ממש מעט שמן קנולה על התחתית ולטגן במהירות.

תפריט ניווט תחתון