תוכן עניינים


המדריך המקוצר לקיצור הקיבה 

מה התחדש בתחום הניתוחים הבריאטריים, למי הניתוח מתאים ואיך למנוע את העלייה חזרה במשקל




ראיון עם ד"ר שי מרון אלדר, מנהל המרכז לטיפול בהשמנת יתר, החטיבה הכירורגית, בית החולים איכילוב


מי מתאים לניתוח בריאטרי?

"יש לנושא הזה קריטריונים מאוד ברורים: נתחיל בכך שכל אלה שיש להם BMI מעל 40 – הם מועמדים טבעיים לניתוח בריאטרי ('קיצור קיבה', בשמו העממי). אחריהם בעלי BMI מעל 35 שיש להם גם מחלות נלוות כמו סוכרת, לחץ דם גבוה, כולסטרול וכד'. לבעלי BMI מעל 30 נציע ניתוח במקרה שיש להם סוכרת חריפה שלא מתאזנת תרופתית או מי שעברו בעבר ניתוח בריאטרי והם מעוניינים בניתוח נוסף. 
הניתוחים האלה נחשבים להכי יעילים מכל שיטות ההפחתה במשקל והשמירה על המשקל, ובמקביל הם גם הכי פולשניים. כמו בכל דבר בחיים - כדאי לבצע הערכת סיכונים -  של הסכנות בהשמנה אל מול הסיכון הניתוחי. מי שסובלים מסוכרת יחד עם השמנת יתר יוכלו להפסיק את הטיפול התרופתי, כמו כן הניתוח יועיל מאוד למי שסובלים מדום נשימה בשינה, כולסטרול גבוה, יתר לחץ דם, בעיות מפרקים, כבד שומני, בעיות לב ועוד".   

אילו ניתוחים מוצעים היום?

"יש ארבעה ניתוחים עיקריים היום. אין אחד שהוא הכי טוב, לכל אחד יש יתרונות וחסרונות. 

  1. מיני מעקף: הניתוח הכי מבוקש כיום בישראל כיום. נקרא "מיני מעקף" או "מעקף קיבה בהשקה אחת" (חיבור אחד חדש שמתבצע בניתוח). בניתוח הזה אנחנו עוקפים את מרבית הקיבה וחלק מהמעי הדק. האפקט שמשיגים פה כפול: אוכלים פחות וגם מה שנספג חלקו יוצא בשירותים. זה ניתוח די אגרסיבי, אבל עם תוצאות מאוד טובות.
    יתרונות - ניתוח שיחסית פשוט לביצוע והוא מאוד אפקטיבי. תורם לירידה גדולה במשקל בטווח הקצר וגם מאפשר שמירה טובה של התוצאה לאורך זמן.
    חסרונות – ייתכנו שלשולים וצרבות. לרוב זה לא קורה ולא מאוד מפריע, אך במקרים חריגים זה הופך למטרד ויידרש טיפול תרופתי או ניתוח מתקן.

  2. המעקף המלא: ניתוח של מעקף בשתי השקות (שני חיבורים חדשים מתבצעים בניתוח), ניתוח ותיק שעושים כבר 60 שנה, נחשב למוצלח מאוד. בניתוח הזה גם משאירים קיבה קטנה אפקטיבית וגם עוקפים את רובה וחלק מהמעי הדק. זהו ניתוח פחות אגרסיבי ממעקף קיבה בהשקה אחת, אבל יותר מורכב לביצוע. מבחינת תוצאות -  זהו ניתוח קצת פחות יעיל מהמיני מעקף.
    יתרונות – אין שלשולים בגלל שהמעקף פחות אגרסיבי ואין חשש לצרבות.
    חסרונות - כל השקה חדשה בגוף יכולה לדמם או לדלוף וזהו חיסרון. בגלל שהוא מחייב את הרופא לבצע שתי השקות הוא יכול לגרום ליותר סיבוכים בטווח הקצר והארוך.

  3. שרוול קיבה: הניתוח הנפוץ ביותר בעולם. פשוט יותר מהמיני מעקף אבל גם עם  תוצאות פחות טובות, אם כי  לא בהרבה. כאן מבצעים ממש כריתה של רוב הקיבה ומשאירים אותה בצורה של בננה או שרוול. הפעולה מקטינה את נפחי האכילה ומדכאת את הורמון הרעב -  הגרלין.
    יתרונות – ניתוח פשוט שעובד טוב.
    חסרונות -  בגלל שהוא פשוט יותר ומנגנון הניתוח שלו פחות מורכב אפשר לעלות חזרה במשקל יותר בקלות.

  4. ניתוח Sadi: נקרא גם מעקף תריסריון. זהו הניתוח האגרסיבי ביותר. הוא דומה למיני מעקף מכיוון שיש פה רק השקה אחת, אבל לתריסריון. כאן עוקפים הכי הרבה מעיים מכל הניתוחים.
    יתרונות - תוצאות מצוינות בירידה במשקל. יתאים למי שסובל מ-BMI גבוה מאוד, למי שיש סוכרת קשה או למי שכבר עברו ניתוח בריאטרי אחר.
    חסרונות - סיכון מוגבר לשלשולים, לתת תזונה ולספיגה. 5% מהמטופלים יגיבו בתגובת יתר לניתוח, ישילו יותר מדי במשקל ויפתחו חסרים תזונתיים".
 

איך מחליטים איזה ניתוח מתאים למי?

"יש פה אסכולות. יש מנתחים שיש להם העדפה לניתוח מסוים ועליו הם ממליצים לכולם. הגישה שלי היא להסביר לכל מטופל.ת מהן האפשרויות הניתוחיות הקיימות ולבדוק מה מתאים להם מבחינת אורח חייהם וכד'. במיעוט המקרים אוכל להמליץ על ניתוח ספציפי. במרבית המקרים, כל ניתוח שהמטופל מעדיף שיגרום להפחתה במשקל זה בסדר מבחינתי".

המטופלים כבר באים עם בקשה מראש לניתוח מסוים?

"כן. כל אחד מכיר מישהו שעשה ניתוח כזה ולא הצליח לו ומישהו שניתוח אחר הצליח לו. אנשים קוראים ומתייעצים ומגיעים במקרים רבים עם העדפה לניתוח מסוים וזה בסדר גמור. לי חשוב לוודא שהם מבינים את החסרונות והיתרונות של כל ניתוח, ואם אין אינדיקציה מסוימת מבחינתי לניתוח מסוים – אז הבחירה בסוג הניתוח נעשית בשיחה משותפת".

כמה זמן מחזיקות תוצאות של ניתוח בריאטרי?

"אנחנו בודקים את התוצאות לטווח של 5 שנים ואין לנו הרבה נתונים מעבר מכיוון שהמטופלים כבר לא חוזרים למעקב, כך בארץ וגם בעולם. אנחנו מעריכים שבניתוח שרוול יש סיכוי של שליש מהמטופלים לעלות חזרה לפחות מחצית מהמשקל שירדו, במעקף מלא המספר הוא יותר לכיוון של 20% ובמיני מעקף 10% יעלו חזרה חצי ממשקל הגוף".

מה החלק של המטופל.ת אחרי הניתוח?

"יש להם חלק קריטי. האפקט החזק הוא בשנים הראשונות. הגוף הוא מכונה משוכללת שמנסה להתגבר על כל מכשול שמציבים בפניו. ככל שיעבור זמן צריך לסמוך פחות על הניתוח, לשנות הרגלי תזונה, ליטול ויטמינים ולעסוק בפעילות גופנית. אם השינוי לא יעשה המשקל יתחיל לעלות חזרה. הניתוח כמעט תמיד עובד ויוביל לירידה רבה במשקל, אבל ככל שחולף הזמן הגוף מנסה ומצליח להתגבר על הניתוח. אם לא יעשה שינוי באוח החיים –ברור שתגיע השמנה חוזרת.

מהם הסיכונים?

"כמו בכל פעולה פולשנית – גם לניתוחים הבריאטריים יש סיבוכים. הסיכונים העיקריים הם דימום ודליפה (שתגרום לזיהום בחלל הבטן). אנחנו מנוסים בניתוחים האלה, הם נעשים עם הציוד הכי משוכלל ובטוח ולכן אחוז הסיבוכים מזערי וכך גם אחוז התמותה מהניתוח".

מי הצוות שלכם?

"אנחנו ארבעה מנתחים בריאטרים: פרופ' אנדריי קיידר, ד"ר אדם אבו עביד, ד"ר דנית דיין ואני".

הניתוח בסל הבריאות?

"מי שעומד בקריטריונים יקבל מימון מלא מקופת החולים, ומי שלא ממילא לא יכול להיות מנותח. כל מי שרוצה ניתוח מחויב לעבור ועדה בריאטרית שמחליטה אם הוא עומד בקריטריונים".

למה עדיף להתנתח בבית חולים ציבורי?

"בית חולים ציבורי כמו איכילוב הוא מקום מנוסה שמכיר את המקרים המורכבים ביותר, יש צוות גדול שיכול לסייע, יש תמיכה מצוינת של מכון הגסטרו, אנדוקרינולוגיה, מרדימים, טיפול נמרץ וכל מה שנדרש".   

מה משך הניתוח?

"הניתוח נמשך כשעה עד שעה וחצי, תלוי במורכבות הניתוח. יש ניתוחים שנמשכים כמה שעות".

מה משך ההחלמה?

"בדרך כלל יהיה אשפוז של יומיים ואז יוצאים הביתה. נחים בבית עוד כשבוע ויוצאים לשגרה".

מה נדרש לאכול בהתחלה?

"האכילה הדרגתית, בהתחלה נוזלים, אחר-כך מזונות  רכים וטחונים ואחרי כחודש חוזרים לתזונה רגילה, אבל בכמויות קטנות".

תוך כמה זמן יורדים במשקל?

"מרבית המשקל יורד בחצי השנה הראשונה, עוד קצת ירד בחצי השנה הבאה עד להתייצבות המשקל".

מגיעים לניתוח כמוצא אחרון?

"בפועל, מי שמגיעים לניתוח מגיעים אחרי שניסו הכל וללא הצלחה. אבל אם יגיע מישהו עם BMI 50 ועודף משקל של 70 קילו, אין לו סיכוים גבוהים לרדת במשקל אלא באמצעות ניתוח".


תפריט ניווט תחתון