תוכן עניינים

אי אפשר לדבר על ל"ג בעומר בלי לדבר על קומזיץ וקרטושקס לוהטים. אבל רגע לפני ששוברים את הדיאטה, יש כמה דברים שממש כדאי לדעת על תפוחי אדמה. ד"ר אולגה רז, לשעבר מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במרכז הרפואי תל אביב מציגה את הסגולות הנפלאות של תפוח האדמה, מבהירה ממה כדאי להיזהר כדי להימנע מעלייה במשקל וממליצה על מתכוני תפוחי אדמה מזינים ודיאטטיים.


תפוח אדמה הוא אחד המאכלים הנפוצים והאהובים ביותר. הוא משביע, ניתן להכין אותו בצורות שונות, וכיוון שיש לו טעם ניטרלי - הוא יכול לספוג טעמים אחרים, ולייצר אפשרויות טעימות ומגוונות על הצלחת.

מבחינת קלורית, תפוח אדמה בינוני אחד הוא שווה ערך לפרוסת לחם (90-100 קלוריות), והוא מספק פחמימות (אנרגיה), ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים, במיוחד אם אוכלים אותו יחד עם הקליפה.

אז למה אומרים עליו שהוא משמין?

הנה 4 סיבות:

  1. מדד גליקמי גבוה - למרות יתרונותיו הרבים, מתברר שתפוח אדמה מעלה את רמת הסוכר בדם, או במלים אחרות: יש לו מדד גליקמי גבוה. מדד זה רלבנטי במיוחד לחולי סוכרת, אבל גם לכל מי שרוצה לרדת במשקל, כיוון שככל שהמדד הגליקמי גבוה יותר – כך הירידה במשקל מתעכבת.
    אגב, כאשר לוקחים תפוח אדמה מבושל ומצננים אותו - המדד הגליקמי שלו יורד במידת-מה. ולמרות המדד הגליקמי הגבוה, אין מניעה לאכול מעת לעת תפוח אדמה אחד -  במיוחד כאשר מדובר בילדים ונוער, ועל אחת כמה וכמה בל"ג בעומר.
  2. זה לא התפוח אדמה. זה הרוטב - כיוון שלתפוח אדמה יש טעם ניטרלי, יש לנו נטייה "להשביח את טעמו" בעזרת תוספות ורטבים שונים, כמו: חמאה, שמנת, מיונז, רטבים בשריים מלאי שומן, או קטשופ - כולם דיי משמינים ובחלקם גם לא בריאים.
    לכן, אם אתם רוצים ליהנות מסגולותיו הטבעיות של תפוח האדמה – כדאי שתימנעו, או לפחות תפחיתו, את כמות הרטבים.
  3. אמרתם תפוח אדמה - אמרתם צ'יפס - כפי שכבר נכתב, תפוחי אדמה מכילים פחמימות, ופחמימות סופגות שומן... הרבה שומן... הרבה מאוד שומן... כמעט בלי הגבלה. התוצאה היא שטיגון תפוחי אדמה בשמן עמוק מעלה משמעותית את כמות הקלוריות בכל חתיכה... וכיוון שכאשר אוכלים צ'יפס, לא מסתפקים בחתיכה אחת או שתיים אלא במנות גדולות המלוות גם ברטבים משמינים -  הרי שבסופו של יום מדובר פה בפצצת קלוריות משמינה במיוחד. 
  4. פירה - יותר תפוחי אדמה ו(הרבה) יותר קלוריות - מי לא אוהב פירה עם חמאה או שמנת? הבעיה היא, כמו שכבר כתבנו, שהפחמימה סופגת כמות גדולה מאד של שומן, וכמה שיותר שומן כך טעים יותר: חמאה,שמנת או רוטב מהבשר. זה כמובן מעלה מאד את הערך הקלורי של המנה. מ-100 קלוריות לתפוח אדמה מבושל לכ-300 קלוריות, אם מוסיפים כף חמאה אחת בלבד, ומי אוכל רק תפוח אדמה אחד ורק עם כף אחת? הרי ברוב המקרים, כאשר מכינים פירה, לא מסתפקים בתפוח אדמה אחד, אלא מכניסים לסיר כמה וכמה תפוחי אדמה... כך שבסופו של יום, גם אוכלים יותר וגם צורכים כמות קלוריות גדולה יותר.

מתכוני תפ"א מזינים ודיאטטיים

בעיקר לכבוד החג, אבל לא רק, הנה מתכונים גם  טעימים וגם דיאטטיים, למי שרוצים לגוון ולהוסיף על תפוחי האדמה מהמדורה.

הצעה אלטרנטיבית לטיגון צ'יפס
לא בדיוק דיאטטי, אבל השימוש בכמות שמן מוגדרת מראש, משפרת משמעותית את התוספת הקלורית, לעומת הגרסה הרגילה:

  • חותכים את תפוח האדמה לעיגולים. 
  • מרססים את המחבת בספריי שמן או מורחים שכבה דקיקה של שמן (חצי כף לתפוח אדמה).
  • מטגנים במחבת חמה מאוד, משני הצדדים.

סלט תפוח אדמה ומיונז
הסלט יכול להיות חלק מארוחה שלמה, מזינה, משביעה וטעימה, הכוללת גם ירקות ללא הגבלה, בכל צורת הכנה, עם  תפוח אדמה אחד בלבד.
מערבבים ביחד:

  • תפוח אדמה אחד מבושל, מצונן וחתוך לקוביות.
  • 2 גזרים מבושלים וחתוכים לקוביות.
  • 1/2 בצל קצוץ דק-דק
  • 2-3 מלפפונים חמוצים חתוכים לקוביות
  • ניתן להוסיף 5-10 פטריות משומרות חתוכות לקוביות.
  • 1 כף מיונז דל שומן.
  • מלח לפי הטעם.

התוצאה היא סלט תפוחי אדמה ומיונז שהוא דליקטס! שימוש לב, שהכמות לעיל מספיקה למנה לאדם אחד. ניתן להכפיל את הכמויות בהתאם למספר הסועדים.

 

אנטיפסטי בתנור
בעזרת תפוח אדמה אחד בלבד והרבה ירקות - מתקבלת ארוחה מזינה, מלאה, משביעה ולא משמינה!

  • מאדים קלות תפוח אדמה אחד ומגוון ירקות לפי הטעם: חצילים, קישואים, עגבניות, בצל, פטריות, דלעת, כרובית, לפת וקולרבי (להם יש באפייה טעם של תפוח אדמה).
  • מסדרים בתבנית, על גבי נייר אפייה.
  • זולפים מלמעלה מעט שמן זית.
  • זורים מלמעלה פלפל שחור גרוס ומלח.
  • קולים בתנור עד להשחמה.

ל"ג בעומר שמח!

תפריט ניווט תחתון