תוכן עניינים

מאת: הילה בדש, דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה והמרכז המשולב לאבחון ומניעת סרטן, מרכז רפואי ת""א

ממחקרים אחרונים בתחום, עולה כי תזונה ואורח חיים הם שחקני מפתח בהתפתחות סרטן המעי הגס.

סרטן המעי הגס הינו אחד מסוגי הסרטן הנפוצים - הוא מהווה סוג הסרטן השלישי בשכיחותו בעולם, ורביעי בקטלניותו. גורמי הסיכון העיקריים להתפתחותו כוללים: גיל, הסטוריה אישית או משפחתית של פוליפים או סרטן המעי הגס ותסמונות גנטיות. כמו כן, בשנים האחרונות נחקרים גורמי סיכון תזונתיים ומטאבוליים שונים. שיעורי ההמצאות דומים בין גברים ונשים. הוא שכיח במיוחד לאחר גיל 50, והסיכון לחלות בו עולה עם הגיל. חלק קטן (כ- 5% מהחולים) הינם בעלי רקע גנטי, ואילו מרבית המקרים קשורים בעיקר לחשיפה סביבתית- אורח חיים ותזונה.

הפחתת הסיכון לסרטן המעי הגס

ניתן להפחית את הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס ע"י שינוי אורח החיים ושיפור התזונה. הגורמים העיקריים שיש לשים עליהם דגש הינם:

  • עודף משקל - רקמת השומן, ובייחוד זו הבטנית, הינה רקמה פעילה המפרישה אל הדם חומרים רבים וביניהם גם כאלו המעודדים חלוקה תאית, ולכן אלו מעלים את הסיכון לסרטן. מומלצת שמירה על משקל גוף תקין לפי BMI=25, אך חשוב לא פחות, לפי היקף מותן. לאדם הסובל מעודף משקל, מומלצת ירידת משקל הדרגתית ומתונה (כ- 1-2 ק"ג בחודש) שתושג ע"י שינוי תזונתי המשולב עם ביצוע פעילות גופנית.
  • סידן - מחקרים שונים מראים כי אנשים שצריכת הסידן שלהם נמוכה (פחות מ- 700- 1000 מ"ג ליום) הינם בסיכון מוגבר לחלות בסרטן המעי הגס לעומת אנשים שצריכתם גבוהה (מעל 1000 מ"ג ביום). מומלץ להקפיד ולשלב בתזונה מזונות עשירי סידן- חלב ומוצריו עד 5% שומן (גבינת הריקוטה עשירה במיוחד בסידן), טחינה מלאה, סרדינים (עם אדרותיהם), כרוב, ברוקולי, שקדים, מוצרי סויה מועשרים. על מנת לשפר את ספיגת הסידן מומלץ להפריד שתיית משקאות העשירים בקפאין ממזונות אלו ולצמצם את צריכת המלח במהלך היום.
  • סיבים תזונתיים - משערים כי השפעת הסיבים על הפחתת הסיכון לסרטן המעי הגס, מתווכת ע"י יכולתם לספוח ולסלק חומרים בעלי פוטנציאל  מסרטן  מהמעי, עידוד קצב התרוקנות המעי, השפעה חיובית על הרכב חידקי המעי ועוד. מזונות עתירי סיבים הינם- ירקות, פירות, דגנים מלאים, קטניות (כגון עדשים, שעועית יבשה, אפונה, סויה ומוצריה). ההמלצה הינה צריכה של לפחות 5 מנות ירק מסוגים וצבעים שונים ביום, כאשר הפעילים ביותר הינם הירקות העליים הירוקים והמצליבים (כרוב, כרובית, קולורבי, ברוקולי). חשוב לשים לב כי צריכת פירות הינה מומלצת אך בכמות מוגבלת, וזאת לאור התכולה הגבוהה של סוכר שבהם.
  • בשר אדום ומעובד - צריכת בשר אדום ומעובד הינם גורמי סיכון מוכחים לסרטן המעי הגס. ככל שכמותם בתזונה עולה,כך ניתן לראות עליה בסיכון לסרטן מסוג זה. זאת עקב תכולת חומרים שונים, שלהם השפעה ישירה על הפוטנציאל החמצוני ועל נזק גנטי לתאי המעי. בשר אדום כולל בקר, עגל, כבש, בשר לבן, איברים פנימיים של עוף/בקר. בשר מעובד כולל מוצרי בשר מוכנים מראש- נקניקיות, נקניקים, מוצרי בשר טחון, מוצרי עוף מעובד וכדומה. ההמלצה הינה לצמצם את צריכת הבשר האדום לכמנה שבועית אחת (עד 500 גר' בשבוע), והמנעות מוחלטת מצריכת בשר מעובד. חשוב לציין כי לצורת ההכנה של הבשר גם כן חשיבות- הכנה בטמפ' גבוהות (כגון צליה "על האש") או למשך זמן רב מובילה ליצירת חומרים מסוכנים בבשר. על כן, מעבר להעדפת בשר עוף, הודו או דגים, יש להעדיף שיטות בישול משמרות נוזלים ושאינן ארוכות. 
  • אלכוהול - גורם סיכון נוסף לסרטני מערכת העיכול כולם (כולל ושט, קיבה, כבד וכו'), על כן יש להגביל צריכתו. ידוע כי לצריכת אלכוהול, ובייחוד יין אדום, השפעה מיטיבה מבחינה קרדיווסקולרית, על כן ההמלצה היא צריכה מתונה של 2 מנות ליום עבור גברים ומנה אחת לנשים. במידה ואינך נוהג לצרוך אלכוהול, אין המלצה להתחיל בכך באופן סדיר.
  • פעילות גופנית - חוסר פעילות גופנית הינו גורם סיכון לסרטן. ההמלצה הינה להקפיד על ביצוע כ-150 דקות בשבוע, הפרוסות על פני השבוע (לדוגמא 30 דקות 5 פעמים בשבוע). הדגש הוא על פעילות אירובית כגון הליכה נמרצת, ריצה קלה, רכיבת אופניים, שחיה. רצוי לשלב גם פעילות אנאירובית. 
  • לסיכום, להתפתחות סרטן המעי הגס ישנם גורמים שאינם בשליטתנו,יחד עם זאת, ישנם גם גורמים רבים שביכולתנו לשנות. על כן, ישנה חשיבות רבה לשינוי והקפדה על אורח חיים בריא ובחירות תזונה נבונות, אשר יקדמו את בריאותנו ואיכות חיינו. 


לפרטים, מידע וייעוץ ניתן לפנות ליחידה לתזונה ודיאטה או למרכז המשולב לאבחון ןמניעת סרטן בטלפון 03-6974968.

תפריט ניווט תחתון