תוכן עניינים

סרטן הערמונית הינו הסרטן השכיח ביותר בגברים מבוגרים.חשוב לדעת, כי אין סימנים מוקדמים ספציפיים למחלה. הסיכון לחלות במחלה עולה עם הגיל ורלוונטי מעל גיל 50 -45. מאידך, מעל גיל 80 גילוי מוקדם של המחלה, בהעדר סימנים גופניים ספציפיים, לא יתרום כלל להארכת תוחלת החיים
בדיקת דם שמודדת חלבון הנקרא PSA (אנטיגן של הערמונית המיוצר על ידי תאי הערמונית), יכולה לסייע לגלות את סרטן הערמונית. החלבון מופרש גם על-ידי תאים בריאים של הערמונית וגם על ידי התאים הסרטניים בה ומכאן מגבלתו. רמתו בדם מעידה למעשה על הסיכוי לגלות סרטן ערמונית, או במילים אחרות - על הצורך בביופסיות ערמונית. מאז סוף שנות השמונים, כשנכנסה בדיקה זו  לשימוש, שיבחו אותה מומחים רבים, כאמצעי טוב לגילוי מוקדם של שינויים סרטניים בערמונית, בשלב בו הסיכוי להחלמה מלאה עדיין גבוה מאוד.
הרופאים טענו כי מדובר באחת הבדיקות החשובות ביותר עבור גברים. ואמנם היא הפכה חיש מהר לבדיקת הסמן האונקולוגי הנפוץ ביותר בשימוש. אולם, לאחרונה נשמעות  הסתייגות רבות מצד המומחים, בעיקר מהשימוש הרחב מדי של בדיקת ה-PSA.

ההסתייגויות

השינוי ביחס לבדיקה נובע מכמות הולכת וגוברת של ממצאים המצביעים על כך שיתרונות בדיקת ה-PSA אינם עולים על הנזק הנגרם כתוצאה מטיפול מיותר ודרכי אבחנה פולשניות כגון ביופסיות. תוצאות ה-PSA אינן מעידות על נוכחותם של תאים סרטניים בערמונית, אלא על הסיכוי למצוא אותם. גם כאשר הביופסיה מעידה על גידול, קשה לקבוע בוודאות האם תאים סרטניים אלו יגרמו אי פעם נזק או יתפתחו למחלה משמעותית במהלך חייו של הגבר. אחד המחקרים מראה, כי שיעור גילויי היתר, כלומר גילויים שלא מחייבים טיפול רדיקלי, עומד על 27 אחוז בגיל 55 ועולה ל-56 אחוז בגיל 75.
למרות זאת, יחליטו רוב הגברים לקבל טיפול, לאחר תשובת ביופסיה המעידה על ממאירות, ולו הקטנה ביותר. טיפול כזה, עלול לעיתים לגרום לתופעות לוואי כמו חוסר שליטה במתן שתן, או אין אונות. בתקופה האחרונה, מתגברות השאלות לגבי תועלתה של בדיקת ה-PSA: כמה חיי אדם באמת ניצלים עקב הבדיקה? האם שווה המחיר הרגשי והגופני שמיליוני גברים משלמים, עקב אבחנות יתר וטיפול יתר?

המחקרים

שני מחקרים (אחד נערך בארה"ב והשני באירופה), נועדו ליישב את המחלוקת לגבי ערכה של בדיקת ה-PSA. אולם, כשהתפרסמו במרץ 2009, הם לא תרמו לפתרון המחלוקת, אלא הגיעו למסקנות מנוגדות זה מזה. המחקר האמריקאי לא דיווח על יתרון הישרדות עקב בדיקת ה-PSA בשילוב בדיקה גופנית. המחקר האירופי לעומת זאת, מצא צמצום בשיעור 20-30 אחוז של התמותה מסרטן הערמונית. גם על-פי מחקר זה, התומך לכאורה בשימוש בבדיקת PSA לגילוי מוקדם של המחלה, עבור כל חיי אדם בודד שניצלו, טופלו 48 גברים, ו – 1,068 גברים עברו את הבדיקה.
למרות חילוקי הדעות בדבר נחיצותה של הבדיקה, קיימת הסכמה רחבה לגבי שתי נקודות עיקריות: שיעורי אבחנת היתר וטיפול היתר הינם גבוהים מדי, וקיים צורך דחוף להגדיר מחדש את בדיקת ה-PSA, כדי להפוך אותה לאמצעי יעיל יותר לגילוי מוקדם של מחלת הסרטן.

 

מה אתה אמור לדעת אודות בדיקת ה-PSA?

• הבדיקה אינה מצמצמת את הסיכון לפתח סרטן הערמונית, אך היא מגדילה את הסיכוי לגלות את המחלה.
• בדיקת ה-PSA מסוגלת לגלות סרטן בשלב מוקדם מאוד, בו לא ניתן לגלותו באמצעות בדיקה רקטאלית דיגיטלית.
• רמת PSA "נורמלית" לכאורה, של 4 נ"ג/מ"ל או פחות, אינה מבטיחה מצב של היעדר סרטן. ב-15 אחוז מהגברים עם רמת PSA נמוכה מ-4 נ"ג/מ"ל, ביופסיה של הערמונית תגלה תאים סרטניים.
• רמת PSA גבוהה עשויה לגרום לך לקבל טיפול, אך כתוצאה מכך אתה עלול לסבול מתופעות לוואי נפוצות, כמו חוסר שליטה במתן שתן או אין אונות.
• מצבים רפואיים אחרים שאינם סרטן, כמו הגדלה שפירה של הערמונית, או דלקת בערמונית (פרוסטטיטיס) – עלולים להעלות את רמת ה-PSA.

לפיכך, מומלץ להתייעץ עם האורולוג המטפל לגבי היתרונות והחסרונות של בדיקת ה-PSA, כולל הסיכון האישי לפתח סרטן הערמונית, לפני ההחלטה האם לעבור בדיקה זו.

בשנים האחרונות, בחר מספר הולך וגדל של גברים לעבור בדיקת PSA וכאשר התוצאות מצביעות על ממצאים סרטניים, להמשיך ולעקוב אחרי התפתחות המחלה. שיטה זו דורשת בדיקות PSA וביופסיות לעיתים קרובות, אך מאפשרת לדחות התערבות רפואית עד שהסרטן מגלה פעילות יתרה. כלומר - גברים אלה בוחרים לחיות עם סרטן הערמונית ולעקוב אחר המחלה ככל הניתן ללא טיפול, ובכך הם מצליחים למנוע במשך מספר שנים תופעות לוואי לא נעימות המשפיעות על חיי היומיום.

לדברי פרופ' יוזה חן, מומחה באורולוגיה ומנהל תחום בריאות הגבר ב – beWell, לבדיקת הדם לגילוי סרטן הערמונית חשיבות עליונה לגילוי מוקדם של המחלה, לזיהוי שלב המחלה ולמעקב לאחר טיפול סרטן הערמונית. מצד שני, כפי שלמדנו מהמאמר המוצג, לבדיקה עלולות להיות תופעות לוואי והשפעות שליליות, כשמשתמשים בה בצורה מוגזמת. מומלץ להתייעץ עם האורולוג המטפל, לפני ביצוע הבדיקה כדי למנוע השפעות גופניות ופסיכולוגיות שליליות.

לדברי פרופ' חיים מצקין, מנהל המחלקה האורולוגית במרכז הרפואי תל-אביב, בטווח שבין שתי האפשרויות: לא לדעת ולא לטפל, לעומת טיפול רדיקלי כירורגי, קיימת אפשרות נוספת. אפשרות זו מתאימה במיוחד לאותם הגברים המאובחנים עם מחלת סרטן הערמונית, מחלה קטנה בממדיה, המצויה כולה בערמונית ולא מחוצה לה, עם תאים בעלי אופי לא אגרסיבי במיוחד. האפשרות הנוספת היא טיפולית-הבראתית ואינה ניתוח רדיקלי. היא טומנת בחובה פחות נזקים ותופעות לוואי המשפיעות על מערכת שליטת השתן והאונות-פוטנציה. מדובר בשיטת הטיפול בברכיתרפיה, סוג של קרינה פנימית המושתלת ישירות לערמונית, ללא אשפוז כלל וללא צורך בשימוש בקטטר וכיו"ב. שיטה זו מיושמת בישראל במרכז הרפואי ת"א כבר למעלה מ- 13 שנה, ובמסגרתה טופלו למעלה מאלף חולים באחוזי הצלחה טובים, שאינם נופלים מטיפולים בשיטות אחרות ועם פגיעה קלה יותר בפרמטרים שונים של איכות החיים.

תרגום מאמר, מקור:

The pros and cons of PSA screening; Harvard Men's Health Letter, March 2010

תפריט ניווט תחתון