תוכן עניינים

פרופ' חיים מצקין; מנהל מחלקה אורולוגית
סרטן הערמונית הינו הסרטן השכיח ביותר בגברים מבוגרים. חשוב לדעת, כי אין סימנים מוקדמים ספציפיים למחלה. הסיכון לחלות במחלה עולה עם הגיל ורלוונטי מעל גיל 50-45. מאידך, מעל גיל 80 גילוי מוקדם של המחלה, בהעדר סימנים גופניים ספציפיים, לא יתרום כלל להארכת תוחלת החיים. 

ישנם מספר איגודים מקצועיים התומכים בבדיקה שגרתית יזומה לגילוי מוקדם של מחלת סרטן הערמונית בגברים בטווח הגילאים 80 -50, ומנגד ישנם איגודים שאינם תומכים בגילוי מוקדם, מאחר ולא ברורה עדיין התועלת מבחינת הקטנת הסיכוי למות מהמחלה בכל החולים, גם אם מגלים אותה בשלב מוקדם יותר.

בדיקת דם ל-( PSA (Prostate  Specific Antigen  הנלווית לבדיקה רקטאלית (דרך פי הטבעת) של הערמונית, מקובלת כבדיקה הרגישה ביותר לגילוי מוקדם של סרטן הערמונית.  PSA הוא חלבון המופרש אך ורק מהערמונית. אין כל איבר אחר בגוף המפריש אותו, ומכאן חשיבותו לגילוי מוקדם של המחלה. זאת, למרות שרמה גבוהה שלו בדם עלולה להופיע גם במצבים אחרים כגון הגדלה שפירה ולא ממארת של הערמונית או מצבים דלקתיים בערמונית שעלולים לגרום לרמות גבוהות שלו בדם.

מכאן שאין "לבן ושחור" ואין ודאות מוחלטת לקיומו של סרטן  הערמונית רק  ע"פ רמת ה- PSA  הנבדקת בדם ויש לבצע בדיקה רקטאלית ע"י הרופא על מנת לקבל תמונה מלאה יותר באשר ההסתברות בלבד לחלות בסרטן הערמונית. יש לציין, כי ככל שהערכים גבוהים יותר, כך גדל הסיכון שהמחלה הסרטנית אמנם קיימת. לדוגמא, בערכים מעל 10 נ"ג למ"ל של PSA, הסיכוי לחלות במחלה הוא אחד מתוך שלושה, מאידך, בערכים נמוכים מ- 2.5 נ"ג למ"ל הסיכוי לחלות במחלה נמוך  מ- 10-15%. קביעת הערך "הנורמאלי" בא לציין רק טווח שהרופאים הציבו על מנת להפריד בין גברים שהסיכוי שיש להם סרטן נמוך מספיק, ולא  מצריך המשך בירור, לעומת גברים בהם יש צורך להמשיך בבירור ובאבחון.

באם הינך בגילאי 50- 80 ותחליט לעבור בדיקת PSA לגילוי מוקדם של סרטן הערמונית, לתוצאת בדיקת הדם הזו כמו גם לבדיקה הרקטאלית של הרופא  עשויות להיות השלכות כגון צורך בביצוע ביופסיה של הערמונית על מנת לוודא או לשלול קיומה של מחלת הסרטן. רק בדיקת הביופסיה  הינה הבדיקה  האבחנתית לקיומו של סרטן ולא בדיקת דם או תוצאות הבדיקה הרקטאלית של הערמונית.

ההחלטה על ביצוע בדיקת הדם ל-PSA היא רק תחילתו של התהליך לגילוי מוקדם של המחלה  ואיננו חד משמעי. עם זאת , אין כל ספק שגילוי מוקדם של המחלה מאפשר הגשת טיפול  טוב יותר ויעיל יותר - ההחלטה בידיים שלך.

תפריט ניווט תחתון