תוכן עניינים

​סרטן הערמונית - מניעה, אבחון וטיפול


כתב: ד"ר שניר דקלו, רופא במחלקה האורולוגית, המרכז הרפואי תל אביב


מדי שנה ב15.9  מציינים בישראל  ובעולם את יום המודעות לסרטן הערמונית (פרוסטטה). סרטן הערמונית הוא הסרטן השכיח ביותר בקרב גברים בישראל ומעל 2,000 גברים מאובחנים עם סרטן זה מדי שנה. הערמונית היא בלוטה בגוף הגבר הממוקמת מתחת לשלפוחית השתן וחובקת את השופכה (צינור השתן) ועל כן סימפטומים הכוללים הפרעות השתנה נפוצים בקרב גברים רבים, למרות שהפרעות אלה בדרך כלל  מתרחשות על רקע הגדלה שפירה של הערמונית ואילו סרטן הערמונית בשלביו הראשונים הוא על פי רוב נטול סימפטומים. 

גורמי סיכון 

גורמי הסיכום לסרטן הערמונית הם מגוונים וכוללים גורמים גנטיים וסביבתיים.   מדובר במחלה שעל פי רוב מתפתחת בגיל מבוגר, היסטוריה משפחתית של סרטן ערמונית ובמיוחד קרבה מדרגה ראשונה היא גורם סיכון משמעותי. 

כיצד נמנע?

 מחקרים רבים בוצעו על מנת לאפיין גורמים המגנים מפני סרטן הערמונית אך כיום אין הנחייה חד משמעית או טיפול המוכחים כיעילים במניעתו. 

כיצד נאבחן ? 

החל מתחילת שנות התשעים התווספה בדיקת דם פשוטה לאנזים בשם PSA – אנטיגן ספציפי לבלוטת הערמונית שרמות גבוהות שלו יכולות להעלות חשד לממאירות. 
כיום סרטן ערמונית מתגלה פעמים רבות בזכות בדיקת סקר הכוללת בדיקת אורולוג לצד ערכי PSA  בדם. כאשר עולה חשד גבוה לסרטן ערמונית מקובל לבצע ביופסיה. 
בשנים האחרונות יותר ויותר חולים מתגלים לאחר שעברו גם בדיקת MRI  של הערמונית ואשר הביופסיה שעברו היא מונחית לממצאים החשודים בMRI באמצעות טכנולוגיות מתקדמות. גם כאשר מתגלה סרטן הממוקם לערמונית, יש משמעות לדרגת חומרתו. 

כיצד נטפל ?

היום אנו יודעים שחלק נכבד מהחולים סובל ממחלה בסיכון נמוך, והעדויות המוצקות מצביעות על כך שבמטופלים אלו  אין צורך בהתערבות טיפולית רדיקלית וכי אפשר להמשיך ולעקוב אחריהם באמצעים התדמיתיים, קליניים ומעבדתיים שונים ולהתערב אך ורק באם מזהים החמרה במצבם. 
במקרים אחרים של סרטן ערמונית ממוקם בדרגות סיכון גבוהות יותר, אנו נמליץ על טיפול כאשר על הפרק עומדות אופציות ניתוחיות וטיפולים קרינתיים. בשנים האחרונות חלו התפתחויות משמעותיות גם בתחומים הללו כאשר הניתוחים מבוצעים בגישות זעיר פולשניות מדויקות בסיוע רובוט וטכנולוגיות הקרינה מאפשרות טיפולים ממוקדים יותר בעלי תופעות לוואי פחותות. גם במחלה מתקדמת יותר שאינה ממוקמת לערמונית בלבד פיתחו בשנים האחרונות טיפולים רבים ויעילים המוכחים כמאריכים את חיי המטופלים גם במחלות הקשות והמתקדמות ביותר. 


ולא פחות חשוב - במסגרת המחלקה האורולוגית פועלת מרפאה לשיקום מיני:
 למידע על טיפול בהפרעות בתפקוד המיני בחולי סרטן הערמונית


יחידות ומרפאות

תפריט ניווט תחתון