תוכן עניינים

לאחרונה נרשמה עלייה במקרים של דלקת אשכים עקב מחלת החזרת, מחלה מדבקת הנגרמת על-ידי נגיף.
כבר במאה החמישית לפני הספירה, תיאר היפוקראטס בכתביו מגפה מתונה של מחלה המאופיינת על-ידי נפיחות באזור האוזניים. בחלק מהמקרים הופיעה גם נפיחות של אחד האשכים או של שניהם. המחלה מופיעה אך ורק אצל בני אדם ומי שחלה בה פעם אחת מפתח כמעט תמיד חסינות לכל חייו. חזרת עלולה לגרום למספר סיבוכים, כמו דלקת אשכים, דלקת בשחלות, דלקת קרום המוח, דלקת המוח, חירשות, או דלקת הלבלב. ב-42 אחוז ממקרי החזרת, מופיע לפחות אחד הסיבוכים.

חוקרים מבית החולים האוניברסיטאי בדבלין, אירלנד, מצאו לאחרונה עלייה דרמטית בשיעור חולי חזרת עם סיבוך של דלקת אשכים, בקרב מטופלים זכרים בגיל ההתבגרות, ואף מבוגרים יותר.

החוקרים סקרו נתונים של שני בתי חולים שנאספו במשך 50 שנה והגיעו למסקנות הבאות:
• קרוב ל-50 אחוז מהזכרים שמפתחים דלקת אשכים עקב מחלת החזרת, חווים לאחר ההחלמה הצטמקות מסוימת של אשך אחד או שניים.
• עקרות הינה נדירה, אך ירידה בפוריות עלולה להופיע בכ – 13 אחוז מהמקרים, גם כאשר לא התרחשה הצטמקות של האשכים.
• בקרב כמחצית מהחולים, נמצא זרע לא איכותי במשך תקופה של עד שלושה חודשים לאחר ההחלמה.
• אצל 24 אחוז מהמבוגרים ו -38 אחוז מהמתבגרים, הזרע אינו תקין גם שלוש שנים לאחר ההחלמה.

הדרך למנוע סיבוכים אלו פשוטה מאוד: חיסון כנגד מחלת החזרת. החוקרים ממליצים לכל הגברים בגיל 15 עד 24 שטרם חוסנו, לפנות לרופאי המשפחה כדי לקבל את החיסון. על מערכות הבריאות והרופאים להשקיע מאמצים גדולים יותר בהסברה לגבי הסיבוכים של חזרת באופן כללי ולגבי ההשלכות על מצב הפוריות אצל גברים במיוחד.

לדברי פרופ' יוזה חן, מומחה באורולוגיה ומנהל תחום בריאות הגבר ב – beWell, דלקת האשכים כסיבוך של מחלת החזרת מוכרת היטב, אך לצערנו לעיתים קרובות היא אינה זוכה להתייחסות המתאימה מצד המטופלים והרופאים. קבלת חיסון וטיפול מוקדם במחלה, מונעים פגיעה בתפקוד האשכים וכן בפוריות. מחקר זה חשוב בהביאו שוב לידיעת הצוות הרפואי והציבור הרחב, את סיבוכיה של המחלה והחשיבות בקבלת החיסון והטיפול למניעת סיבוכים.

 

הסקירה מסכמת – תרגום מקוצר, מקור:

The increasing incidence of mumps orchitis: a comprehensive review; BJU International 2010, 105: 1060-1065.

תפריט ניווט תחתון