תוכן עניינים

החורף מגיע ובקרוב נאלץ להתמודד עם מבול של מחלות המאפיינות את העונה הקרה. אז כיצד נגן על גופנו? כשמדברים על מחלות חורף ישר קופצת לראש ה"שפעת", אחת המחלות הנגיפיות השכיחות. השפעת מתאפיינת בחום גבוה, כאבי שרירים, שיעול יבש, הרגשה כללית רעה וכאבי ראש. אך בנוסף לשפעת, החורף עלול להביא עמו מחלות נוספות הקשורות לדרכי הנשימה, ביניהן: דלקת גרון, דלקת אדנואידים (שקדים, פוליפים), ברונכיוליטיס, דלקת ריאות ועוד. ד"ר ארי דירוא, מנהל היחידה לא.א.ג ילדים מציין כי: "בחורף, עקב ריבוי מחלות החורף, אנו נתקלים גם יותר בסיבוכים של מחלות אלה בעיקר בקרב ילדים מתחת לגיל שנתיים, המתבטאים בדלקות אזניים וסינוסיטיס, ובסיבוכים של מחלות דרכי האוויר העליונות".


מדוע תינוקות וילדים נוטים לחלות יותר בחורף?

קיימות מספר תיאוריות: ראשית, בחורף נמצאים יותר בחללים סגורים, פחות מאווררים, שיוצרים תנאים אידיאלים להדבקה ולמעבר מהיר של זיהומים מילד לילד. השאלה הנשאלת היא האם בגלל הקור חולים יותר? קיימת כאן אמביוולנטיות: מחד, קור אינו גורם למחלות, לא מתקררים בגלל שהיה בקור או מיציאה לרוח עם שיער רטוב. מאידך, יש כנראה משהו בדברי הסבתות, כיוון שידוע שקור גורם בכל זאת לפגיעה ביעילות של המערכת החיסונית ועקב כך תינוקות וילדים קטנים נדבקים יותר בזיהומים בחורף. 


שפעת בילדים


כיצד ניתן למנוע?

  • חיסון-
    ההמלצה להתחסן נגד שפעת מיועדת לכלל הציבור, לילדים בגילאי חצי שנה עד חמש ולמבוגרים בפרט. פרופ' ברלינר מוסיף: "חשוב להיות מודעים לנושא החיסון נגד שפעת עונתית ולמבוגרים גם כנגד דלקת הריאות. לעיתים, מחלות אלה מחייבות אשפוז וטיפולים מורכבים, לפיכך, חיסון במועד יכול להקטין את התופעות הלא רצויות הנ"ל".
    תזונה
  • גם תזונה נכונה בחורף עשויה לעזור במניעת המחלות. ד"ר אולגה רז, מנהלת תחום תזונה בbewell גורסת כי "צריכה מספקת של ויטמינים ומינרלים נחוצה כדי  שמערכת החיסון תוכל לפעול בצורה תקינה. חוסרים בויטמינים ובמינרלים מסוימים, מחלישים את מערכת החיסון ומגבירים את הסיכון לזיהומים, תחלואה ותמותה".
    הויטמינים שיש להם חשיבות לפעילות מערכת החיסון הם ויטמין D, ויטמיני B (בדגש על B12 ,B6 וחומצה פולית), ויטמין A (בטא קרוטן) וויטמין E וויטמין C" אומרת רז, "ההשפעה של ויטמין C על הדבקות בשפעת, שנויה במחלוקת כאשר ההמלצה היא לצרוך מספיק ויטמין C מן המזון ולא ליטול תוספי תזונה על מנת לחזק את מערכת החיסון ולכן כשבוחרים את הדיאטה, כדאי להקפיד על דיאטה שמכילה כמות קלוריות המתאימה לשמירה על משקל תקין וכמות מספקת של ויטמינים ומינרלים. כדאי להקפיד על צריכה של מגוון קטניות, דגנים מלאים ומועשרים, ירקות ופירות מבושלים וטריים מכל הסוגים והצבעים וכן על צריכת בשרים רזים, דגים וביצים".
    שמירה על הגיינה -
  • לדברי ד"ר רונן בן עמי, מנהל היחידה למחלות זיהומיות, "בחורף, כשמבלים יותר זמן במקומות סגורים ונטולי אוורור, בבית או במקום העבודה, חשוב גם להקפיד על מספר כללי הגיינה בסיסיים. "מחלת השפעת מועברת מאדם לאדם בטיפות המופרשות מדרכי הנשימה. בפועל, רוב ההעברה מתרחשת באמצעות הידיים. פעולות שגרתיות כמו לחיצת יד או מגע עם חפצים המשמשים מספר רב של אנשים (ידיות של דלתות, שולחנות או ציוד משרדי) מאפשרות הדבקה. רצוי להימנע ממגע מיותר, חשוב גם לשמור על מרחק מאנשים שנראים חולים, לרחוץ ידיים לעיתים קרובות במים ובסבון ולכסות את הפה והאף בזמן עיטוש. במקום העבודה מומלץ אף לחטא את משטחי העבודה (מקלדת למשל) בחומר ניקוי אנטיספטי,
    והכי חשוב- אנשים שחשים את תסמיני השפעת (חום, נזלת, שיעול, כאב שרירים), מתבקשים להישאר בבית ולא לחזור לעבודה עד 24 שעות לאחר חלוף התסמינים".
  • מניעת עישון -
    ד"ר ארי דירוא אומר כי "קשה להגיד להורים לא לקחת את ילדיהם לגן בעונה זו של השנה כדי למנוע הידבקות, אבל מה שכן ניתן לעשות זה לא לעשן ליד הילדים, שכן עישון בקרבת הילד מגביר את הסיכון לסיבוכים במחלות דרכי הנשימה העליונות.
  • הנקה ושימוש במוצץ- 
    ילד שינק נמצא בסיכון נמוך יותר לסיבוכים. שימוש במוצץ נמצא כגורם המעלה את הסיכון לסיבוכים של דלקות אזניים.

סרטון - כל מה שרצית לדעת על השפעת

תפריט ניווט תחתון