תוכן עניינים

מאת: ד''ר רוקסנה קלפר; מנהלת השירות לנפרולוגית ילדים; ביה"ח "דנה-דואק" לילדים.

  1. תהליך הגמילה מחיתולים חייב להתבצע תוך הקפדה על התרוקנות סדירה של כיס השתן: גם אם מאד נוח עבורנו שילדינו שולטים היטב על צרכיהם ואין "פספוסים" מביכים, חשוב ללמדם להתרוקן משתן באופן תדיר וסדיר.
  2. נסו לא להתאפק: להתאפקות ממושכת יש מחיר גבוה: "טפטופים" של שתן, שמהווים קרקע מצוינת להתרבות חיידקים באזור ובהמשך כניסתם לכיס השתן וגרימת זיהום.
  3. עצירות מגבירה זיהומים: עצירות פרט לאי נוחות בבטן, חוסר תאבון, כאבי ראש ושלל השלכות לא נעימות, מגבירה התיישבות מאסיבית של חיידקים באזור הפות ולפיכך גם נטייה לפתח זיהומים בדרכי שתן.
  4. החליפו חיתולים בתדירות גבוהה - גירוי מתמיד בפות, כמו שיש לבנות שעדיין עם טיטול או עם נטייה להתאפק ולהרטיב  את תחתוניהן עד לרגע שמספיקות להגיע לשירותים, מגביר סיכון לזיהומים בכיס השתן: הטמעת התרוקנות סדירה  משתן תמנע את שתי התופעות.
  5. אכלו יוגורטים מסוג bio - אכילת יוגורט מועשר בחיידקים טובים מסוג לאקטובצילוס – כפי שקיימים ביוגורטים מסוג "bio"- עשויה לעזור במניעת זיהומים חוזרים בדרכי שתן (במידה שיתר האמצעים שמצוינים לעיל ננקטים).
  6. טפלו בתולעים באופן מיידי- תולעים במערכת העיכול, שילדים נדבקים בהן תדיר, מגבירות סיכון לזיהומים בכיס השתן. כך שמעבר לאי הנוחות שהתולעים גורמות המתבטא בגירודים בפי הטבעת, אי שקט התעוררויות עם בכי באמצע הלילה) חשוב לטפל בהן כדי להפחית את הסיכוי לזיהומים.
  7. עקבו אחר סימנים מוקדמים וזהו את הזיהום בזמן - היו רגישים לסימנים מוקדמים כגון: כאב בטן או חום חוזר, "טפטופי" שתן, או אי נוחות כללית. מומלץ לאבחן זיהום בדרכי שתן מוקדם כשאין עדיין חום או תופעות גופניות קשות. איתור מוקדם של הזיהום ימנע נזק אפשרי לכליה.  
  8. הקפידו על הוראות הבדיקה - חשוב להקפיד שהבדיקה תתבצע בכלי ייעודי גם אם מדובר על ילדים קטנים. חשוב להשקיע את המאמץ הדרוש בשמירת השתן בכלי יעודי, כך יחסכו מהילד פעולות חודרניות כגון החדרת קטטר לכיס השתן- פעולות מיותרות, לפחות בחלק מהמקרים.
  9. בדקו מה כתוב על ההפנייה - חשוב לוודא שבהפניה לבדיקה (זו שמוסרים במעבדה) מסומנת לא רק בדיקת תרבית שתן, אלא גם בדיקת שתן כללית. לשתי הבדיקות קיימת חשיבות בקביעת האבחנה ולא כל בדיקת תרבית שתן עם חיידק מהווה זיהום בדרכי שתן.
  10. כשלא יודעים למי לפנות, לנו יש יועץ: אם לילד או לילדה יש זיהומים חוזרים בדרכי שתן, או שהוא/היא נדרש/ת לטיפולים אנטיביוטיים חוזרים ונשנים, רצוי להתייעץ עם נפרולוג ילדים. בבית החולים "דנה-דואק" לילדים פועל שירות לנפרולוגיה, המציע אבחון, טיפול ומעקב אחר קשת רחבה של מחלות מולדות או נרכשות של מערכת הכליות ודרכי השתן ביילודים, ילדים ומתבגרים. 

    זיהום בדרכי השתן בקרב ילדים- מניעה וטיפול

תפריט ניווט תחתון