תוכן עניינים

מחקר חדש שנערך על-ידי פסיכולוגים בארה"ב מראה, כי אנחנו לא מפחדים מעכבישים ונחשים מלידה, אלא לומדים זאת כפעוטות. אחת התיאוריות הותיקות יותר בפסיכולוגיה טוענת, כי פחד זה קיים בנו, מאחר שרבים מבין העכבישים והנחשים הינם ארסיים. הברירה הטבעית, גרמה לכך שבני האדם ששמרו מרחק מבעלי חיים מסוכנים, שרדו. מספר מחקרים הצליחו להראות כי בני אדם, כמו גם הקופים, לומדים בקלות יתרה לפחד מדברים שאיימו עליהם מבחינה אבולוציונית, מאשר מדברים שאינם מהווים איום. מחקר שנערך בשבדיה הראה, כי ניתן ללמד בני אדם לקשר בין הלם חשמלי, לבין צילומים של עכבישים ונחשים. מחקר אחר הראה, כי קופים שגדלים במעבדה אינם חוששים מנחשים, אך ניתן ללמד אותם פחד זה מהר יותר מאשר פחד מפני פרחים או ארנבים. 

 

במחקר הנוכחי, בדקו החוקרים את תגובתם של תינוקות ופעוטות לדברים מפחידים. בניסוי אחד, הם הראו לתינוקות בני שבעה חודשים שני סרטים במקביל, באחד נחש ובשני פיל. בו-זמנית השמיעו החוקרים קולות - פעם קולות מפחידים ופעם אחרת קולות שמחים. כאשר נשמע הפסקול המפחיד, התינוקות הסתכלו זמן רב יותר על הנחש, אך הם עצמם לא הראו סימני חרדה. בניסוי נוסף, הראו החוקרים לקבוצה של ילדים בני שלוש תשעה צילומים במהירות גבוהה על גבי מסך, ושאלו אותם מה הם זוכרים. הילדים הצליחו לזהות נחשים מהר יותר מאשר פרחים, או בעלי חיים אחרים. לא היה הבדל במהירות הזיהוי בין אלה שהצהירו על פחד מפני נחשים, לבין אלה שלא מפחדים. מסקנת החוקרים היא, שאנו נולדים אומנם עם היכולת לזהות נחשים ועכבישים מהר יותר לעומת דברים אחרים, אך הפחד אינו מולד, אלא נלמד בגיל מוקדם.

 

לדברי קרין סמוטריאז-קוניצ'זקי, פסיכולוגית קלינית, המאמר מתייחס לפחדים ספציפיים, ומראה כי פחדים אלה נרכשים ולא מולדים. לדבריה, "גם אם אנו נולדים עם יכולת זיהוי, תגובת הפחד אל מול גירוי חיצוני מסוכן או מאיים, הינה נרכשת על ידי חיקוי או לימוד מתגובת האחר. הספרות המקצועית מתארת פחדים וחרדות שונים בקרב האוכלוסיה הבוגרת, כמו גם אצל ילדים, בהתאם לשלבים ההתפתחותיים, ובהתאם לבשלות הקוגניטיבית של הילד הגדל. תגובות הפחד והחרדה הינן גופניות, רגשיות, קוגניטיביות  והתנהגותיות. עוצמת התגובות והשפעתן השלילית, מצריכה לעתים רבות טיפול פסיכולוגי ו/או פסיכיאטרי. קימות גישות טיפוליות שונות, כגון טיפול פסיכולוגי בגישה פסיכו-דינאמית, גישה קוגניטיבית התנהגות והיפנוזה.


מקור: 
Threat Perception Across the Life Span: Evidence for Multiple Converging Pathways; Current Directions in Psychological Science 2010, 19(6): 375-379

תפריט ניווט תחתון