תוכן עניינים

אינדקס המצבים הרפואיים


ד''ר אייל בוצר; מנהל מרפאת השיניים לפעוטות; ילדים ובני נוער; המרכז לבריאות הפה; המרכז הרפואי ת"א


בקיעת השן הראשונה הינה ציון דרך חשוב בגדילה ובהתפתחות התינוק ומהווה את האות לבקר במרפאת השיניים. ואכן, האיגוד הישראלי והאיגוד האמריקאי לרפואת שיניים לילדים, ממליצים להגיע למרפאת שיניים ייעודית לפעוטות כבר בשנה הראשונה לחיי התינוק - בסמוך לבקיעת השיניים. המטרה היא אבחון וגילוי מוקדם של גורמי סיכון, העלולים לגרום למחלות פה וחניכיים כגון עששת ודלקת חניכיים והעשויים למנוע מחלות עתידיות וכאבים מיותרים בהמשך. שמירה על שיניים בריאות בפעוטות תעזור לשמירה על בריאותו הכללית והתפתחותו התקינה של הפעוט. לכן, יש להילחם בעששת כבר מבקיעת השן הראשונה, ואולי אף קודם לכן. אך בטרם "יוצאים למלחמה" מומלץ להכיר את ה"אוייב".


מהי העששת?

עששת הינה המחלה הזיהומית הנפוצה ביותר בעולם המערבי התוקפת כמעט את כולנו. פעוטות רבים בעולם ובארץ נפגעים מ"עששת הגיל המוקדם" (Early Childhood Caries), תופעה המצריכה, לעיתים קרובות, טיפול נרחב ומקיף גם בפעוטות בגיל שנתיים או שלוש. חשוב לדעת כי עששת זו ניתנת למניעה ברובם המוחלט של המקרים. העששת נוצרת כתוצאה מהימצאותם של חיידקים וסוכרים בסמוך לשיניים לאורך זמן. נוכחותם של חיידקים בסמוך למשטחי השיניים יוצרת שכבה דביקה (אותה ניתן להסיר באמצעות צחצוח שיניים) המכונה "פלאק", או רובד שן. חיידקי ה"פלאק" מפרקים את הסוכרים המצויים במזון ובשתייה וכתוצאה מכך נוצרת חומצה הממיסה את רקמת השן הקשה - זהו, למעשה, התהליך העששתי.


גורמי הסיכון להיווצרותה של עששת

קיימים מספר גורמים להיווצרות העששת: 

  • השן וסביבתה - פגמים מולדים והפרעות ביצירת השן עלולים לגרום לבקיעת שן שאיננה חלקה, או ששכבת האמייל שלה איננה מסויידת כראוי. שן כזו תיפגע מהר יותר בעששת. שן עם חריצים עמוקים, הגורמים לקושי בניקוי, עלולה לפתח עששת בעומק החריץ. מצבי דחק בריאותיים דוגמת בעיות בהריון וסוכרת הריונית, דימומים, הצטברות נוזלים, פגות ומחלות חום בתקופת הינקות, עלולים לגרום לפגמים בשיניים.
  • חיידקים - חיידקי האם עוברים ברוב המקרים לעובר לאחר ההריון, לכן במקרים בהם האם סובלת מחיידקי שיניים אלימים ומצב שיניה ירוד, הרי שהפעוט נמצא בסיכון גבוה לפיתוח עששת. סילוק החיידקים הינו הדרך היעילה ביותר למניעת עששת, לכן יש להקפיד על ניקוי השניים וסילוק ה"פלאק" מידי מספר שעות.
  • סוכרים - כמעט כל סוגי המזון אותם אנו צורכים מכילים סוכרים. רוב הסוכרים ניתנים לפירוק על-ידי חיידקי ה"פלאק" וכתוצאה מכך, כאמור, נוצרת חומצה הפוגעת בשן. לכן, האבחנה בין "אוכל טוב" ל"אוכל רע" לשיניים איננה נכונה. עיקר תשומת הלב של רופאי השיניים כיום נתונה למידת הדביקות של המזון לשיניים ומהירות הפינוי שלו מהפה. צ'יפס, לדוגמה, גורם לחורים עמוקים יותר משוקולד מאחר שהוא דביק יותר. גם לתדירות האכילה ישנה חשיבות גדולה - שתייה, או אכילה לאורך מספר רב של פעמים מעלה את רמת החומציות בפה, הגורמת להמסה מהירה של השן.

עששת הגיל המוקדם

חשוב לציין, שבגילאים צעירים העששת עלולה לתקוף את שיני הפעוט בחומרה רבה. אחת מהצורות הללו נקראת "עששת הינקות" (Nursing Caries), או "עששת הבקבוק", ועלולה להופיע בתינוקות אשר משתמשים בתדירות גבוהה בבקבוק המכיל נוזל שאינו מים (חלב, פורמולה, מיץ, תה ממותק ועוד), או בתינוקות היונקים בלילה ללא הפסקה.


כיצד מונעים עששת בפעוטות ובילדים?

באמצעות הגברת מודעות ההורים ניתן להימנע מהיווצרות הרגלים הגורמים לעששת ולאבחן את העששת בשלבים הראשוניים ביותר, שהם שלבים הפיכים לחלוטין. כמו כן, בדיקה אצל רופא/ת שיניים מומחה/ית לילדים בסמוך לבקיעת השיניים, עשויה לאתר ילדים הנמצאים בסיכון ללקות בעששת. כמו כן, הביקור אצל רופא השיניים מלמד את ההורים אודות ההרגלים שיש לשמר וההרגלים שיש להפסיק או לשנות. רופא השיניים יסביר להורים כיצד יש להתבונן, לבדוק ולנקות את שיני הילד וכיצד להתמודד עם ילד סרבן. על-פי מידת הסיכון של הילד ללקות בעששת, נקבעת תוכנית מניעה אישית ולפיה מזמנים את ההורים והפעוט בתכיפות המתאימה למידת הסיכון ומשתמשים בטיפולים מניעתיים כגון הנחת פלואוריד בריכוז גבוה או איטומי חריצים.


הצורך באיתור מוקדם של העששת

במידה שכבר נוצרה עששת בפיו של הילד ויש פגיעה בשיניים, יש צורך לטפל בשיניים מאחר שהעששת, מעבר לשלב ההתחלתי ההפיך, הינה מחלה פרוגרסיבית ומתקדמת, אשר ככל שהיא מתקדמת, כך גדל הנזק.
בתחילה ייתכן שניתן יהיה, באמצעות איטום חריצים או סתימה פשוטה, לשחזר את השן, אך ככל שהעששת מתקדמת הטיפול מסתבך ומגיע לכדי טיפולי שורש וכתרים או עקירות ושומרי מקום.
יש להתייחס, כמובן, גם לאפשרות שהתהליך העששתי יהיה מלווה בכאבים (משום מה לא תמיד כואב לילדים בשלבים הראשונים של העששת, אך בהמשך הם עלולים לסבול מכאבים) ואפילו באבצסים, אשר לעיתים מצריכים אשפוז לצורך טיפול, שכן הם מסכנים את דרכי האוויר של הילד. שיני החלב הן הבסיס לשיניים הקבועות. אבצס בשן נשירה (שן חלב), יגרום ככל הנראה לפגם מולד בשן המחליפה אותה, ובאופן מיידי גם שן קבועה זו תהיה בסיכון גבוה להיפגע מעששת. כמו כן, העששת גורמת להרס שלמות קשת השיניים ויש איבוד של מקום - דבר הגורם לצפיפות בשיניים הקבועות, אשר מעבר לפגם קוסמטי, מקשה על הניקוי ומעודד התפתחות עששת ומחלות חניכיים בשיניים הקבועות (את הצפיפות ניתן לרוב לפתור על-ידי טיפול אורטודונטי).


הטיפול בעששת בפעוטות ובילדים

כאשר מתעורר הצורך לטפל בעששת בילדים אשר אינם משתפים פעולה מפאת גילם הצעיר, או כתוצאה מחרדה דנטלית, אנו ניצבים בפני בעיה. ההורים מצפים לעיתים שיהיה ברשותנו 'מטה קסמים' אותו נוכל להניף מעל לראשו של הילד והשיניים יתוקנו על-ידי רסס הכוכבים היוצא ממטה הקסמים. לצערנו, אין לנו את המטה הנפלא ולרשות ילדים אלה עומדות שתי דרכים, המאפשרות טיפול יעיל ובטוח מבלי לגרום לטראומה. הדרך הראשונה לטיפול היא באמצעות טשטוש הכרתי - שימוש בגז צחוק ובתרופות הרגעה שונות, המכילות גם חומרים המטשטשים את הזיכרון והמאפשרים לילד להירגע ולא לזכור בבהירות את חווית הטיפול. חשוב לציין, כי השפעת התרופות ממוקדת לזמן הטיפול בלבד ולעיתים הילד יכול גם לבכות תוך כדי הטיפול, אם כי ניתן להבטיח שאינו סובל כל כאב. ישנו מגוון של תרופות הנמצאות בשימוש, דוגמת ווליום, דורמיקום, אטרקס, כלורל-הידראט ואחרות וההחלטה על סוג התרופה תלויה בילד, בגילו, בסוג טיפול הצפוי, בהכשרת הרופא ובציפיות ההורים. התרופות הינן בטוחות ביותר וחשוב שהטשטוש יבוצע בידי מומחה/ית לרפואת שיניים לילדים. רופאים אלה עוברים הכשרה מיוחדת במסגרת תוכנית ההתמחות, לטיפול תוך טשטוש תרופתי. הדרך השניה לטיפול מבלי לגרום לטראומה היא הרדמה כללית - כאשר נדרשים לבצע מספר טיפולי שיניים בפעם אחת, במיוחד כאשר ישנם צרכי טיפול רבים ומסובכים, אזי נערך הטיפול בהרדמה כללית על-ידי צוות מיומן הכולל: רופא מרדים המפקח על מהלך ההרדמה, רופא שינים המומחה ברפואת שיניים לילדים, אחות טיפול נמרץ וסייעת. רצוי שהטיפול יתבצע במסגרת בית חולים. הילד מורדם תוך שאיפת גז הרדמה דרך מסיכה (בדומה לאינהלציה). במהלך ההרדמה מבוצעים צילומי הרנטגן וכל טיפולי השיניים הנדרשים. בתום הטיפול מופסקת הזרמת גז ההרדמה, לאחר מספר דקות הילד מתעורר ולאחר כשעתיים הוא משוחרר לביתו. ההחלמה תלויה במידת החומרה של הטיפול. ככל שיש יותר כתרים ועקירות, כך אי הנוחות רבה יותר, אך רוב הילדים חוזרים לשגרה מלאה עוד בערב של יום הניתוח. לאור כל האמור לעיל, אין טוב ממניעה ראשונית של העששת ומניעת הזדקקות לטיפול בה.


טיפים לשמירה על בריאות השיניים

  • מוצץ עדיף על אצבע: במקרים בהם הפעוט מנסה למצוץ אצבע, מומלץ מבחינת בריאות השיניים להרגילו דווקא למוצץ (ממנו קל יותר להיגמל בהמשך). זאת מאחר שמציצת אצבע/מוצץ לאורך תקופה ממושכת עלולה לגרום לעיוות של מבני הלסתות והשיניים ולפגיעה בתפקודם.
  • אמא בריאה – ילד בריא: ישנה חשיבות רבה לשמירה על בריאות שיני האם, במיוחד בתקופה ששיני הפעוט טרם בקעו. זאת מאחר שחיידקים מהאם עלולים לעבור לילוד. לכן, חשוב לאחר ההריון (ולא רק במהלכו) להקפיד על טיפולי שניים סדירים.
  • ניקיון מהרגע הראשון: ניקוי השיניים על-ידי ההורים מיום בקיעת השן הראשונה, יביא הן לדחיית ההדבקה בחיידקים והן להשרשת הרגלי היגיינה בפעוט.
  • ביקור ראשון עד יום ההולדת הראשון: מטרת הביקור הראשון במרפאת השיניים הינה בדיקת מצב הפה של הפעוט בסמוך לבקיעת השן הראשונה. בדיקה זו מאפשרת אבחון גורמי הסיכון מבעוד מועד וטיפול בהם. במסגרת המפגש הראשון אף ניתנת הדרכה מקיפה להורים, באשר לאופן ניקוי השיניים. כמו כן, ניתנות הנחיות לגבי הרגלי אכילה, סממנים להתפתחות תקינה ועוד.

תפריט ניווט תחתון