תוכן עניינים

מאת: סיוון פרנס; פסיכותרפיסטית  ילדים ונוער ביחידה לילד ולמתבגר; המרכז הרפואי ת''א.


המתבגרים שלנו בוחרים פעמים רבות בין הסתגרות בחדר שלהם לבין יציאה ובילוי עד השעות הקטנות של הלילה, מה שמותיר אותנו, ההורים, עם המון סימני שאלה. אם פעם נושא השימוש בסמים בגיל ההתבגרות היה נחלתם של מיעוט קטן במיוחד, היום, הזמינות של החומרים והלגיטימציה שהם קיבלו בתרבות ובמדיה הופכים אותם לסכנה שאורבת למתבגרים שלנו בכל פינה. 
אז למרות שבפייסבוק שלהם הם לא מאשרים אותנו, ואת התמונות שהם מעלים לרשת אנחנו לא רשאים לראות, יש לנו דרכים אחרות לזהות אם הילד שלנו עלול להשתמש בסמים. לרגל שבוע המודעות למאבק בסמים, המצויין החודש, מעניקה לכם סיון פרנס, פסיכותרפיסטית ומטפלת משפחתית מוסמכת, מדריכה ביחידה לילד ולמתבגר במרכז הרפואי ת"א, מספר עצות, שיסייעו לכם לזהות אם המתבגר שלכם משתמש בסמים.

 

שימוש בסמים בגיל ההתבגרות


סכנות גיל ההתבגרות

גיל ההתבגרות מתחיל היום מוקדם יותר מאשר בעבר. המאפיינים הבולטים בתקופה זו הם הצורך למרוד בדרכים שונות, הרצון להשתייך לקבוצת הגיל ובחינה מחדש של כללים וגבולות. פעמים רבות ילדים "נגררים" אחר אחרים רק כדי לחוש השתייכות, מה שמוביל לא פעם להתנסויות מסוכנות כגון שימוש באלכוהול, סמים והתנהגויות אלימות. המצב נעשה היום שכיח יותר ויותר לאור הזמינות הרבה של הסמים והאלכוהול והחיפוש המתמיד אחר ריגושים. אחד הקשיים של ההורים למתבגרים הוא לחדור לעולמם של הילדים. הסתגרות בחדר ומידור ההורים מהחיים, הם מאפיינים נורמטיביים של הגיל הזה ועל ההורה מוטלת האחריות להיות "עם אצבע על הדופק" - לנסות ולהבין מה קורה בחיי הילד ולנסות לשמור על תקשורת ישירה ופתוחה על אף הקושי. במאמר זה, ננסה להצביע על הסימנים החיצוניים והפנימיים שעלולים להעיד על כך שהילד משתמש בסמים, אך חשוב לזכור כי התנהגויות אלה אופייניות גם לגיל ההתבגרות וקשה לדעת לעיתים אם מדובר במצוקה של הילד שנגרמת כתוצאה משימוש בסמים או כתוצאה מגורם אחר.

שינויים בהרגלי הצריכה

הסימנים הבולטים ביותר, שאמורים להדליק 'נורה אדומה' ויכולים לרמוז על שימוש בסמים, הם סימנים התנהגותיים, כגון: עייפות או לחלופין יתר אנרגיה (היפר אקטיביות), שינויים בהרגלי תזונה - ירידה במשקל וחוסר תאבון, אודם בעיניים ומבט זגוגי, שינויים באופן החשיבה (קושי לענות בזמן סביר, איטיות המחשבה) ובתהליך החשיבה (הסחות דעת והפרעות). גם שינויי מצב רוח יכולים להוות סימן שיש לעקוב אחריו - אם הילד או הילדה נעשים רגישים יותר עם נטייה להתעצבן ללא טריגר מהותי, רגזן וכעוס יותר מבעבר. אם ישנם מעברים קיצוניים במצב הרוח משמחה לדיכאון, מכעס לרגש חיובי, מחוסר שקט לאפטיות, שווה להבין אם הסיטואציה חד פעמית או חוזרת על עצמה. כפי שאמרנו, ילד מתבגר הוא ילד הנוטה להסתגר רבות בחדרו, אך אם הילד מסתגר עוד יותר בחדר, או בחדרים אחרים בבית, כגון אמבטיה או חדר שירותים ואתם מזהים ריח לא מוכר שבוקע מהחדר ואם אתם כמובן מוצאים אביזרים שונים בבית הקשורים לשימוש בסמים, כגון גפרורים משומשים, נייר כסף, עלים ובאנגים – יש לכם בהחלט סיבה להתחיל לחשוד.

שוברים את הכללים

ילדים בגיל ההתבגרות מתחילים להטיל ספק בחוקים ובמסגרות, כגון: כללי הבית וחוקי בית הספר. ילדים מסוימים בודקים את הגבולות, מביעים מורת רוח אך מבינים שהם צריכים לעמוד בהם. אחרים לעומת זאת, הולכים קצת יותר רחוק ולא מצליחים להתמודד עם המסגרות. במידה והילד מתחיל לזלזל באופן שיטתי בחוקי הבית ובכללי בית הספר, והלימודים הופכים פחות משמעותיים עבורו, אם הוא מבטיח ואינו מקיים הבטחות, או לחלופין אם החל לשקר, לדרוש כסף או לקחת כסף ללא רשות, אם נעשה פחות אחראי, אם בוחר להסתיר כל אינפורמציה הקשורה למה שמתרחש עם חבריו וכל דבר הופך לסוד- מדובר בהתנהגות ששווה לעקוב אחריה.

לפנות לגורם מטפל

במצבים קיצוניים בהם הילד מדבר על משמעות החיים, נעשה רוחני, מסתכן בהתנהגותו ועושה אידיאליזציה של התאבדות - יש לפנות מיד לגורם מקצועי. בכל מצב בו אתם כהורים מבחינים בשינוי קיצוני במראה החיצוני, שינוי בהעדפותיו של הילד ובהרגליו, שינוי במצב הרוח, בהתנהגות, בסגנון התקשורת שלו- כדאי לכם בראש ובראשונה לפנות אליו ישירות על מנת להבין ממנו אם ישנה בעיה ולנסות לסייע. במידה ואתם נתקלים בקושי - יש לפנות לגורם מקצועי שיטפל בבעיה. חשוב להדגיש כי לא כל סימן מצביע על שימוש בסמים. חלק מההתנהגויות הינן התנהגויות נורמטיביות המאפיינות את גיל ההתבגרות. ברוב המקרים, אתם כהורים יודעים טוב יותר מכולם ומכירים את הילד הכי טוב. אז אל תגידו לעצמכם "כבר תקופה ארוכה אני לא מכיר את הילד שלי", נסו להבין ולטפל במה שצריך על מנת לנטרל את הסכנה בזמן.

תפריט ניווט תחתון