תוכן עניינים


בשנים האחרונות, הפכו המנשאים לאחד האביזרים הפופולריים לנשיאת תינוקות. בין אם בבית ובין אם בטיול בחוץ. כאשר התינוק עטוף במנשא, המגע הגופני הישיר עם הדמות הקרובה אליו מעניק לו ביטחון. התינוק צמוד לאדם המטפל בו וחש אותו בכל המובנים- שומע את דפיקות הלב, מרגיש את חום הגוף, מתבונן בהבעות הפנים ומריח אותו. גם התנועות שמפיק האדם הנושא אותו מרגיעות את התינוק ומעניקות לו תחושה קרובה ומעודדת. קיימים בשוק מגוון מנשאים- מנשאי בד קשיחים ורכים, מנשאי סארי ומנשאים אחוריים וצידיים- השאלה המשותפת לכולם היא איך להניח את הילד נכון בתוך המנשא שבחרנו, כך שגם יהנה מיתרונות הטיול בחוץ, גם יספוג את הגירויים במידה המתאימה וגם לא נפגע בהתפתחותו.


נשיאת הילד בתנוחת ישיבה

אחד המנשאים בעלי היתרונות הרבים ביותר לגוף התינוק הוא מנשא צידי - מנשא שבו הילד יושב על מותן ההורה בתנוחת ישיבה זקופה, בפישוק רגליים כשהברכיים משוכות כלפי מעלה. מצב ישיבה זה הוא מצב ישיבה בריא לילדים- באופן זה ההורים חושפים את הילד לגירויים במידה וגם מונעים בדרך זו פריקה של מפרקי הירך. חשוב להקפיד בישיבה זו על רגלי תינוקות משוכות כלפי מעלה בזווית ישרה (90 מעלות, או שהרגליים כפופות טיפה יותר), או על רגליים כפופות מעט (100 עד 110 מעלות),  כך שהראש המעוגל של עצם הירך יושב היטב בתוך המנשא. באופן זה מתאפשרת התפתחותו הבריאה של המפרק. בנוסף לכך, גוף התינוק אינו נשאר במצב קבוע, תנועות ההורה והתינוק עצמו יוצרות גירוי תנועתי מתמיד שמורגש גם במפרקי הירך של הילד וגורם לאספקת דם טובה יותר לרקמה המתפתחת, מה שתומך גם כן בהתפתחותה התקינה.


לאיזה כיוון להפנות את הפנים של התינוק?

ההשפעות האנטומיות החיוביות מתבטלות כאשר נושאים את התינוק בארבעת החודשים הראשונים עם הפנים כלפי חוץ והעורף צמוד לגוף ההורה. רגליו שמתנודדות כלפי מטה, אינן נמצאות בתנוחה טובה. לעיתים צורת המנשא גורמת אפילו למתיחה במפרקי הירך ומצב זה קריטי במיוחד להתפתחות המפרקים במהלך ארבעת החודשים הראשונים. תנוחה זו אינה מתאימה מבחינה פיזיולוגית בגיל כה צעיר. תנוחת נשיאה זו גם אינה מתאימה לתנוחת פלג הגוף העליון של התינוק. בגילאים אלה ההתפתחות הגופנית דורשת גב מעוגל, צורת ה-S של עמוד השדרה אצל אדם מבוגר מתפתחת מאוחר יותר. כאשר התינוק יושב במנשא ופניו פונות קדימה, הרצועות שמושכות את הכתפיים אחורה עלולות לגרום לקימור הגב, מצב שאינו בריא בגיל זה. כמו כן, רצוי לא להושיב את התינוק על המנשא בגיל כה צעיר, שכן משקל גופו כבד מדי ועשוי לגרום לנזקים בעמוד השדרה.

כאשר תינוק נישא במנשא ופניו כלפי חוץ, הוא חשוף לכל הגירויים סביבו בלי כל אפשרות להפנות להם את הגב, במידה והוא רוצה לנוח קצת. כמו כן, הילד אינו רואה את פני ההורה ואינו יכול לקרוא את הבעות פניו, המסייעות לו בפירוש ובהבנת הגירויים השונים. כך שאם גירוי מסוים מפחיד אותו, הוא אינו יכול להסתכל על ההורה כדי ללכוד את מבטו משרה הביטחון, ממנו הוא יבין שהכול בסדר. כתוצאה מגירויי יתר, תינוקות שיושבים במנשאים באופן זה, מגלים עוררות רבה יותר, נשארים ערים זמן רב יותר ופעילים יותר מבחינה גופנית. כאשר נושאים את התינוק עם הפנים מול פני ההורה, הוא יכול לפנות עורף לגירוי חזק כאשר הוא מתעייף, או לשנות את מצב ראשו כשההורה משנה תנוחה, ולכן עד גיל 4 חודשים תנוחה זו מומלצת יותר. אם בכל זאת רוצים להראות לתינוק את העולם קצת יותר ממה שהמנשא הרגיל מאפשר, ניתן להושיב אותו, כאמור, במנשא צדדי, שמאפשר את הישיבה על מותני ההורה.


המלצת היחידה להתפתחות הילד במרכז הרפואי ת"א

הפיזיותרפיסטיות של היחידה להתפתחות הילד מוסיפות: נשיאת תינוק במנשא עם פנים להורה מומלצת עד גיל 4 חודשים, המנשא מאפשר קרבה לדמות המטפלת ונותן מנח טוב לפרקי הירכיים. ההמלצה נובעת בעיקר מהעובדה שעד גיל זה שליטת הראש אינה מספיק טובה ותנוחה זו יותר בטיחותית. מגיל 4 חודשים מומלץ לסובב את התינוק עם הפנים קדימה לכיוון ההליכה (בתנאי שיש שליטת ראש טובה), ובגיל זה מנח הירכיים כבר פחות רלבנטי. קיימים מגוון מנשאים בשוק, וכדאי להחליט על המנשא המתאים לכל אחד בהתאם להמלצות, אך כמובן בהתאם לצרכים האישיים והנוחות של הילד.

 

תרגום ערוך ומקוצר, המקור מאת: Carrying babies facing away from the parents body - is this truly positive for a baby? Written by Dr. Evelin Kirkilionis, study group for behavioral biology in humans, Freiburg University, Germany, published in Mothering Magazine No. 136, 2006

יחידות ומרפאות

תפריט ניווט תחתון