תוכן עניינים

רופאי עור מזהירים כי דרמטיטיס אטופית הינו לעיתים קרובות הסימן הראשון לאלרגיית מזון. 


דרמטיטיס אטופית המכונה גם אסתמה של העור, הינה אחת מאקזמות העור השכיחות ביותר. היא מתאפיינת על ידי אזורים אדומים, יבשים ומגרדים בעור. בכנס השנתי של רופאי העור בארה"ב הציגו מומחים מאוניברסיטת פורטלנד, אורגון, ממצאי מחקר המצביעים על כך, כי קיים קשר הדוק בין דרמטיטיס אטופית לבין אלרגיות מזון. בין 6% ל-10% מכלל הילדים סובלים ממחלת עור כרונית זו, וכרבע מהם אלרגיים למזון כלשהו. החוקרים מציינים, כי בעיית העור מופיעה בדרך כלל לפני אלרגיית המזון, ולפי כך חשוב כי הורים של ילדים עם דרמטיטיס אטופית יהיו ערים לאפשרות זו. החוקרים הציגו את התוצאות של המחקר בן חמש שנים שנערך בו זמנית במספר בתי חולים בארה"ב, בו השתתפו תינוקות בגילאים 3 עד 18 חודשים שסובלים מאסתמה של העור. על פי הממצאים, גם כאשר בעיית העור הייתה קלה, ל-15% מהילדים הייתה בוודאות אלרגיית מזון. החוקרים טועני כי הסבירות לפתח אלרגיית מזון מתגברת ככל שהדרמטיטיס קשה יותר.

 

למרות ממצאי המחקר, כדאי לנהוג על פי ההנחיות לאלרגיות מזון התקפות כיום, ולערוך בדיקות ספציפיות לאבחנת אלרגיות מזון. על פי הנחיות אלו אלרגיית מזון מוגדרת כתגובה גופנית שמקורה בתגובה אימונולוגית לחשיפה למוצר מזון מסוים. תגובה אלרגית מופיעה בדרך כלל תוך 30 דקות מאכילת מזון מסוים, עם תסמיני עור כמו סרפדת ונפיחות או גירוי מגרד בשפתיים. תגובות חריפות יותר כוללות בעיות במערכת הנשימה והעיכול. המומחים מדגישים, כי רגישות למזון אינה זהה לאלרגיית מזון. רגישות מוגדרת על ידי רמה מוגברת בדם של נוגדנים מסוימים, המיוצרים על ידי הגוף בתגובה לחלבונים ממקור חיצוני. החוקרים מסבירים כי אנשים עם דרמטיטיס אטופית מייצרים יותר נוגדנים אלה מאשר יתר האוכלוסייה. לפי כך לא כדאי להסתמך אצל ילדים עם אסתמה של העור על בדיקות לגילוי רגישויות, מאחר ועל פי התוצאות ילדים אלה רגישים לעיתים אפילו ל-20 מוצרי מזון שונים. לדברי המומחים, רגישות אינה מתפתחת בהכרח לאלרגיה ובינתיים המטופלים הצעירים סובלים מתזונה לקויה הגורמת לשלל בעיות נוספות. החוקרים מקווים כי ההנחיות החדשות לגבי אלרגיות מזון, שפורסמו ב-2010, יובילו לטיפול מועיל יותר של דרמטיטיס אטופית.


להלן עיקרי ההנחיות החדשות: אצל ילדים מתחת לגיל חמש, שסובלים מדרמטיטיס אטופית בינונית עד חריפה, כדאי לשקול בדיקות לגילוי אלרגיית מזון לחלב, ביצים, בוטנים, חיטה וסויה, אם וכאשר קיימים התנאים הבאים:

  1. הילד סובל מדרמטיטיס אטופית מתמדת למרות טיפול מתאים.
  2. קיימת אצל הילד היסטוריה אמינה של תגובה אלרגית מיידית למוצר מזון מסוים.

לדברי ד"ר קובי שדה, רופא בכיר ביחידה לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית, המרכז הרפואי ת"א: "תוצאות המחקר על הקשר שבין רגישות למזון לדרמטיטיס אטופית, אינן מפתיעות והנושא מוכר לנו היטב. במסגרת היחידה שלנו מבצעים בירור לאלרגיה למזון עבור ילדים ומבוגרים הסובלים מבעיות אלרגיות שונות העלולות להיגרם עקב מזון ובכללם דרמטיטיס אטופית. בדיקות האלרגיה כוללות בדיקת דם ותבחיני עור רגילים, בנוסף מבצעים גם בדיקות טלאי לאלרגיה למזון. במקרים רבים נעזרים גם במבחני תגר בהם חושפים את הנבדק לכמויות קטנות של המזון, באופן מבוקר, על מנת לבדוק את תגובתו למזון. אין ספק שתשומת לב לחשיבות המזון בהתפתחות דרמטיטיס אטופית ובעיות אלרגיות אחרות חיונית בכדי לאתר את הילדים האלרגיים למזון ולמנוע מהם חשיפה למזונות להם הם רגישים".


מקור:
Food Allergy and Dermatology; The American Academy of Dermatology 69th Annual Meeting, February 2011

תפריט ניווט תחתון