תוכן עניינים

איך לטפל בפצעי בגרות 

משחות, תרופות וטיפולים טכנולוגיים הופכים את הבעיה המטרידה של הנעורים למשהו שאפשר בהחלט לחיות איתו

ראיון עם פרופ' יעקב משיח, מנהל היחידה למחלות עור ומין בילדים ומתבגרים, בית החולים דנה דואק, איכילוב 



עד 95% מאוכלוסיית בני הנוער יסבלו מרמה כזאת או אחרת של אקנה בגיל ההתבגרות. לא מספיק שהחיים בגיל ההתבגרות קשים ומסובכים והדימוי העצמי כל כך שביר ונוזלי, בא האקנה וסיבך את החיים עוד יותר. 
"קיימת  קלישאה - ילד זה לא מבוגר קטן, אבל זה באמת נכון. ההתייחסות שלנו לנער או נערה עם אקנה תהיה בהתאם. חשוב לנו שהילד לא ירגיש חוסר נוחות או כאב בטיפול וירגיש נוח להגיע לטיפולים רפואיים, הוא לא כמו מבוגר שיודע למה לצפות. גם בקשר לאקנה אנחנו רוצים לתת את הטיפול המהיר והטוב ביותר לילד", אומר פרופ' יעקב משיח.

"יחד עם זאת ישנן מספר בעיות. מצד אחד - לא מעט ילדים לא אוהבים להשתמש במשחות ולא רוצים לקחת תרופות, ויש גם את ההורים שחוששים לתת תרופה לילד או למתבגר. רק השבוע הייתה אצלי מטופלת שכבר פגשתי לפני כשנתיים עם אקנה קשה, אבל האם והבת לא הסכימו לקחת טיפול. שנה אחרי הם שוב הגיעו והאקנה עדיין חמור, כמובן ששוב הסברתי שחשוב לקחת תרופות ושוב הן לא הסכימו. השנה, לפני גיוס, הם הגיעו, לנערה יש גם אקנה פעיל וגם צלקות משמעותיות על הפנים. הן בזבזו עשרות אלפי שקלים על טיפולים שלא הועילו ועכשיו כשהיא מתגייסת היא לא תוכל לקחת טיפול ברואקוטן מכיוון שהוא דוחה גיוס. זה משהו שיכלו למנוע לפני שנתיים וחבל".

  • אז איך מטפלים באקנה?
"אנחנו מתחילים מטיפולים מקומיים, עוברים לתרופות לנטילה דרך הפה ומגיעים לשימוש בטכנולוגיות חדשות. למי שיש אקנה בדרגה קלה ניתן לו משחות שיכולות להיות מאד יעילות. אם הטיפול המקומי לא מספק ויש אקנה דלקתי ניתן טיפול אנטיביוטי, אבל הוא פחות יעיל ויוצר עמידות לטיפול. אם צריך ניגש בשלב הזה לטיפול תרופתי של רואקוטן".

  • הרבה אנשים שחוששים מהתרופה הזאת
"הטיפול הזה קיים כבר עשרות שנים, אומנם בעלון התרופה מצוינות תופעות לואי רבות, אבל לא צריך לחשוש מכך. לפי העבודות והמחקרים שנעשו בנושא וגם לפי הניסיון שלנו, התרופה מאוד בטוחה כאשר משתמשים בה בצורה נכונה. חשוב לעשות בדיקות דם לפני הטיפול ובמהלכו, יש להיזהר מכניסה להריון ולדווח על מחלות שריר ואנזימים שלא מתאימים לנטילת התרופה. מומלץ שרופא עור יתווה את הטיפול ואופיו וברוב המקרים אין בעיה לתת את התרופה".

  • צריך להיזהר עם השמש?
"כן. התרופה יכולה לגרום לרגישות לשמש ולכן נשתדל אם מתאפשר לתת את הטיפול בחורף וכמובן להשתמש בקרם הגנה וקרם לחות".

  • מי עוד צריך להיזהר?
"בני נוער שעושים הרבה ספורט יכולים במקביל לטיפול ברואקוטן לגרום לעלייה באנזים CPK ולכן ננחה אותם להפחית את הפעילות, לדווח על כאבי שרירים אם הם מופיעים ונעשה גם בדיקות דם תכופות יותר".

  • על ממה מסתכלים בבדיקות הדם?
"קודם כל על הריון, על רמות האנזים CPK, תפקודי כבד וספירת הדם".

  • קורה שתפקודי הכבד משתבשים בגלל התרופה?
"קורה, לא הרבה, אבל לפעמים כן. במקרים האלה נפסיק את התרופה או נחזור על בדיקות הדם, אבל זה לא שכיח. היום אפשר לתת את התרופה גם למי שסובלים ממחלות מעי דלקיות שפעם חששו לתת להם את הטיפול הזה".

  • מה בקשר לצלקות אקנה?
"לאחרונה פרסם פרופ' אופיר ארצי ממערך העור והמרכז לאסתטיקה אצלנו באיכילוב שניתן לשלב טיפולי לייזר במהלך של אקנה פעיל ותוך כדי נטילת רואקוטן, בניגוד לדעה שהייתה רווחת בעבר. בעבודה הזאת הדגמנו שיש אפילו יתרון של טיפול מוקדם בצלקות, עדיף כמה שיותר להקדים את הטיפול".

  • לפעמים הטיפול ברואקוטן דורש סבבים נוספים?
"כן. במקרים העקשנים יש לחזור על הטיפול. יכולה לפעמים להיות הישנות של האקנה וצריך לחזור על הטיפול".

  • יש דעה של קוסמטיקאיות שהתרופה מייבשת את העור וקשה לשקם אותו
"זה ממש לא נכון. יש יובש בשפתיים, באף ובעור במהלך הטיפול, אבל עם קרם לחות מטפלים בזה בלי בעיה".

  • מה בקשר לטיפול קוסמטי במהלך הטיפול?
"אפשר, אבל לא נחוץ להוציא הרבה כסף על משהו שכרגע מטפלים בו והוא אמור להיעלם בהמשך. אבל, אם יש קומדונים (נקודות שחורות או לבנות) גדולים אפשר ומומלץ להסיר בטיפול קוסמטי".

  • מה בנוגע למחזור החודשי?
"כשיש ציסטות בשחלות והפרעות במחזור החודשי, האקנה יכול להחמיר. ולכן במקרים האלה נעדיף לעשות בירור אנדוקריני כדי לבדוק תופעה של שחלה פוליציסטית, ואז לטפל בכך, דבר שישפר את איכות החיים בכלל ואת האקנה בפרט".

  • מגיעים אליך לבית החולים המקרים הקשים?
"כן גם. יש בני נוער עם אקנה ציסטי (פצעים מוגלתיים דלקתיים) מורכב שמגיעים פעם בשבוע או שבועיים לביקורת. הם יקבלו סטרואידים בשילוב אנטיביוטיקה עד שנאזן את מצבם. במצב דלקתי משמעותי תהיה החמרה במידה וניתן רואקוטן וצריך להרגיע את המצב כשיש כל כך הרבה ציסטות מוגלתיות. בכל מקרה הטיפול ברואקוטן יינתן בהדרגה ובהעלאת מינונים מבוקרת. היום יודעים שיש כמות מסוימת של חומר שצריך לתת לפי משקל הגוף ולא להגיע לרמה גבוהה של חומר מההתחלה".

  • מה משך הטיפול?
"מגיעים לכמות מסוימת של חומר שתהיה מפוזרת בדרך כלל על תקופה של כחצי שנה".

  • מה מציעים למי שלא יכול או לא רוצה לקחת רואקוטן?
"יש היום טיפולים פוטודינמיים (PDT) עם תוצאות יפות. זהו טיפול לא פולשני שמתבסס על מריחת תכשיר מסוים על פני העור וחשיפתו לאור".

יחידות ומרפאות

תפריט ניווט תחתון