תוכן עניינים

הילדים יושבים שעות מול המסכים ומשם עוברים לחוגי הספורט התחרותיים והאינטנסיביים שלהם * ככה מקבלים גוף לא מאוזן שמועד לפציעות 



ראיון עם ד''ר משה (מוקי) יניב, מומחה לאורתופדיה, מנהל השירות לפגיעות ספורט וכירורגיה ארתרוסקופית, המחלקה לאורתופדיית ילדים, ביה"ח "דנה-דואק" לילדים

בעשורים האחרונים אנחנו מזהים עלייה משמעותית בפגיעות ספורט אצל ילדים ומתבגרים. ספורט תחרותי הפך להיות פופולרי כמעט בכל הענפים בהם הילדים לוקחים חלק. אם בעבר הילדים נהגו לגוון את הפעילות הספורטיבית – כמו ריצה, שחיה או משחקי כדור - היום הם נוטים להתמקד בענף ספורטיבי אחד, במקרים רבים מאוד אינטנסיבי.  הילדים והמתבגרים יושבים שעות רבות מול המסכים ואז הם הולכים לחוג כדורגל או כדורסל, במקרים רבים לכזה שכרוך בעומס גופני ובפעילות גופנית עצימה המתרכזת בחלק מסוים של השלד. העומס הממוקד על חלק מסוים בשלד הצומח יוצר לעיתים חוסר איזון והפרעה בהתפתחות סימטרית של הגוף הצומח.




את פגיעות הספורט ניתן  לחלק לשני סוגים: הפגיעות החריפות והחדות שקורות כל השנה, ילד או ילדה נפלו, רצו ונפגעו. ויש את הפגיעות התת חריפות – תוצאה של עומס יתר. הפגיעה לפעמים מתעצמת ומתגברת בעקבות הפעילות הספורטיבית העצימה והבלתי מאוזנת עד שהיא צצה על פני השטח, ככאב ניכר או מגבלה בהפעלת הגפה לפעמים גם קצת באיחור. 

מהם הפציעות השכיחות?

"פגיעות בגפיים העליונות והתחתונות ובעמוד השדרה הן הנפוצות. ענפי ספורט שונים מתאפיינים בסוגי פגיעות מסוימות. מתעמלות נפגעות יותר בגפיים העליונות ובעמוד השדרה. מי שמשחקים כדורגל נפגעים בברכיים ובקרסוליים, בכדורסל בעיקר בקרסוליים". 

אין פעילות גופנית בלי פציעות?
"כל פעילות גופנית שנעשית באופן לא מבוקר, ללא תקופות מנוחה ובלי לפתח ולאזן את שאר השלד עלולה להוביל לפציעות".

האם פגיעות ספורט חמורות יותר אצל ילדים מאשר אצל מבוגרים?
"יש הרבה פציעות שהילדים יודעים להחלים מהם טוב ומהר יותר ממבוגרים. מצד שני, הטיפולים בילדים מצריכים התחשבות בכך שהילד צומח, גם הניתוחים לפעמים יותר מורכבים בשל הצורך להתחשב באזורי הצמיחה. זה מציב לרופאים אתגרים אחרים מאשר אצל מבוגרים".

ומה עם ההורים הדוחפים?
"לעיתים פניית ילד לטיפול רפואי מהווה מבחינתו דרך עקיפה להשתחרר מהלחץ המופעל עליו מצד ההורים, החברים או המאמן. יש מצבים בהם ילדים מגיעים שוב ושוב עם פגיעות שונות ואני מזהה שלא מדובר רק בבעיה אורתופדית, אלא גם בשל צורך להקל על מצוקתם החברתית והנפשית. במקרה כזה יש צורך לנסות ולהתייחס למכלול הבעיות כולל ערוב המשפחה וגורמים תומכים בהתאם לבעיה".

לא כל ילד מתאים להיות ספורטאי?
"יש לכל אדם מבנה אנטומי שונה ורצוי שתהיה התאמה של בחירת ענף הספורט בהתאם. יתכן שילדה שמתאימה לכדור עף, פחות מתאימה לבלט קלאסי בגלל מבנה הגוף שלה והיא רק תסבול מזה ועלולה אף להיפגע".

אז איזה ספורט מומלץ לילדים ונוער?
"קודם כל חשוב לי להגיד שאסור לשפוך את התינוק עם האמבטיה. פעילות ספורטיבית הינה רצויה ואנו מעודדים עיסוק בספורט, גם אישי וגם קבוצתי. פעילות ספורטיבית מפתחת את הילדים ומחנכת אותם לעבודה בצוות, למשמעת, התמודדות, הישגיות, התמדה ועוד. אין דבר כזה ספורט שהוא יותר טוב, יש לנסות להתאים לכל אחד את הפעילות המתאימה לו הן מבחינה גופנית והן על פי העדפתו. קשה להתמיד בפעילות שלא אוהבים".  

איך מאזנים?
"במקום, למשל, לבצע אימונים חוזרים מאותו סוג המעמיסים את השלד שוב ושוב באותה צורה רצוי לגוון ולשלב למשל: באימוני שחיה, במקום לחזור על אותו אימון  8 או 10 פעמים כדאי לשלב אימוני אתלטיקה, עבודה על גמישות או על כוח. צריך לפתח את כל השלד ולא להתמקד רק בתרגול הטכני שמעמיס לא פעם על אזור מסוים בגוף".

מה לגבי ריצה?
"זה מצוין, רק צריך לזכור שילדים לא בנויים לריצה למרחקים ארוכים כמו מבוגרים. לילדים יש יכולת לקרר את הגוף ולהתאושש מריצה יותר מהר ממבוגרים, אבל הם צריכים את האינטרוולים, את ההפסקות. יש לתכנן ריצות קצרות יותר עם תקופות מנוחה קצרות" 

האם אתה רואה שהילדים של היום פחות בכושר?
"יש עלייה סטטיסטית בהשמנה אצל ילדים וירידה כללית בכושר הגופני. אחת המשימות שלנו כאורתופדים ילדים היא שמירה על בריאות העצם. העצמות הם דבר שכל הזמן נבנה ונספג והמסה של העצם נבנית עם השנים, בין השאר, גם כתוצאה מפעילות גופנית ותזונה נכונה. המסה נבנית עד גיל 30 ומשם היא יורדת. אם מתחילים את החיים הבוגרים עם מסת עצם גבוהה שנבנתה במהלך הילדות - הסיכוי שלנו להימנע משברים בגיל המבוגר גבוה יותר".



תפריט ניווט תחתון