תוכן עניינים

פעילות גופנית מורידה את לחץ הדם ומשפרת סימנים מוקדמים של טרשת עורקים בקרב ילדים עם השמנת יתר לפני גיל ההתבגרות

מחלות כרוניות המופיעות בילדות, כמו יתר לחץ דם, סימנים מוקדמים של טרשת עורקים, או סוכרת מסוג 2, תורמות לסיכון המוגבר בהמשך החיים. יתר לחץ דם נחשב לגורם הסיכון מספר אחד בעולם של מחלות לב וכלי דם, ואחראי למחצית ממחלות הלב הכליליות ולשני שליש ממחלות כלי הדם במוח (שבץ מוחי וכדומה). מדד ה-BMI קשור קשר הדוק ללחץ הדם, בעיקר בקרב ילדים ונוער. בקרב הילדים  המוגדרים שמנים, בין 47 אחוז ל-62 אחוז  סובלים מיתר לחץ דם.  מומחים משוכנעים כי קיימים מספר גורמים שתורמים לשינויים בכלי הדם אצל אנשים עם השמנת יתר, ביניהם הפעלת מערכת העצבים הסימפתטית (עצבים שיוצאים ממערכת העצבים המרכזית ומגיעים גם לכלי הדם), עמידות לאינסולין והפרעות בתפקוד התקין של תאי השרירים. אצל ילדים הסובלים מהשמנת יתר, הפרעות בתפקוד הווסקולארי מתפתחות אפילו לפני גיל ההתבגרות, זאת יחד עם יתר לחץ דם. הופעת בעיות אלו  מצביעה על התפתחות מחלות חמורות בהמשך החיים ודורשת התערבות מוקדמת. יתרונותיה של הפעילות הגופנית במניעה וטיפול במחלות לב וכלי דם בקרב מבוגרים, תוארו כבר היטב. 

 

מחקר שנערך לאחרונה בדק את השפעותיה של פעילות גופנית על לחץ הדם וסימנים מוקדמים של טרשת עורקים בקרב ילדים לפני גיל ההתבגרות. 44 ילדים בגילים 8 עד 11 השתתפו בתוכנית ניסיונית שנמשכה שלושה חודשים. מחצית קבוצת המחקר עסקה בפעילות גופנית וקבוצת הביקורת לא עסקה בפעילות גופנית בכלל. הקבוצה הראשונה עסקה בפעילות ספורטיבית של שעה, שלוש פעמים בשבוע. אחרי שלושה חודשים שתי הקבוצות עסקו בפעילות גופנית פעמיים בשבוע במשך שלושה חודשים נוספים. לחץ הדם ומצב העורקים, כמו גם ה-BMI, השומנים בגוף ומדדים נוספים של כושר גופני, נבדקו בתחילת הניסוי ואחרי שלושה ושישה חודשים. כל הילדים עם השמנת יתר סבלו בתחילת התוכנית מלחץ דם גבוה יותר לעומת ילדים רזים באותו גיל. כמו כן, סבלו הילדים השמנים ממצב פחות תקין של העורקים, מ-BMI גבוה, עמידות לאינסולין וריכוז שומן באזור הבטן. אצל הילדים שעסקו בפעילות גופנית נרשמו שינויים ניכרים בלחץ הדם לאחר שלושה חודשים ותפקוד תקין יותר של העורקים אחרי שישה חודשים. לפיכך הגיעו החוקרים  למסקנה, כי פעילות גופנית סדירה גורמת לירידה של לחץ הדם, לתפקוד תקין יותר של העורקים, היא מצמצמת את ריכוז השומן באזור הבטן וגורמת לכושר גופני טוב יותר.  


"כיום ידוע כי מחלות קרדיווסקולריות בכלל ויתר לחץ דם בפרט אינן מחלות של מבוגרים בלבד. יותר ויותר צעירים ומתבגרים סובלים כיום מהתסמונת המטבולית ומיתר לחץ דם, בעיקר בשל אורח החיים הסטנדרטי של העולם המערבי, המתבטא בפחות פעילות גופנית, יותר שעות צפיה במחשב ובטלוויזיה, ואכילת אוכל עתיר בשומנים רוויים. חשוב לזכור כי כבר בגיל הצעיר מופיעים שינויים טרשתיים בכלי הדם הגורמים בהמשך למחלות קרדיווסקולריות, ולכן החשיבות הרבה למניעה כבר בגיל הילדות. עידוד לפעילות גופנית כבר בגיל צעיר, כמו גם להרגלי אכילה נכונים, עשוי למנוע מחלות כגון אירועים מוחיים ומחלות לב בגיל המבוגר", מסבירה ד"ר אורית קלוק-בן בסט, מנהלת המרפאה הנפרולוגית.


תרגום מסכם, מקור:

Physical activity reduces systemic blood pressure and improves early markers of atherosclerosis in pre-pubertal obese children; Journal of the American College of Cardiology 2009, 54(25): 2396-2406

תפריט ניווט תחתון