תוכן עניינים

הטיפול בסטטינים, קבוצת תרופות להפחתת כולסטרול, נמצא היעיל ביותר לצמצום הסיכון לאירועי שבץ מוחי. שבץ שלום 

 

קיימים נתונים רבים המצביעים על כך שרמה גבוהה מדי של כולסטרול בדם הינה גורם סיכון משמעותי למחלת לב כלילית. שבץ מהווה את גורם התמותה השני בעולם המערבי ואת גורם הנכות העיקרי במבוגר. בעבר הקשר בין רמות כולסטרול לשבץ היה שנוי במחלוקת.
ניתוח 14 מחקרים שונים שבדקו את השפעתם של סטטינים שונים (קבוצת תרופות שנועדה להפחית את רמת הכולסטרול הרע) על שיעור מקרי שבץ, גילה כי הפחתה של רמת הכולסטרול בדם מצמצמת את הסיכון לשבץ ב-17 אחוז.
קבוצת מומחים מאיטליה בחנה 78 מחקרים שונים, שבדקו את השפעתם של סוגי התערבות שונים – לא רק סטטינים – על אירועי שבץ. מספר הנבדקים בכל המחקרים יחד עמד על כ-267,000 ותקופת המעקב הממוצעת הייתה 3.5 שנים.
החוקרים בקשו למצוא תשובות למגוון שאלות וביניהן:
האם רק לסטטינים יש השפעה חיובית על אירועי שבץ?

תוצאות ניתוח העל של המחקרים הראו, כי אף טיפול לא השפיע על מקרי שבץ קטלניים, אך סטטינים צמצמו את הסיכון הכללי של אירועי שבץ באופן משמעותי. השפעתם החיובית של טיפולים אחרים לעומת זאת הייתה מצומצמת יותר וללא חשיבות מבחינה סטטיסטית. החוקרים מצאו קשר משמעותי בין אחוזי ההפחתה של כולסטרול בדם וירידה באחוזי הסיכוי לשבץ: לכל אחוז פחות של כולסטרול בדם יורד הסיכון לשבץ ב-0.8 אחוזים. אין קשר מוכח וחד משמעי בין הפחתת שומנים אחרים בדם לבין צמצום הסיכון לשבץ.

מסקנת המומחים היא כי בין הטיפולים השונים להורדת רמת הכולסטרול בדם, הטיפול בסטטינים הוא המועיל ביותר כדי לצמצם את הסיכון לאירועי שבץ מוחי. אולם, השפעתם החיובית של הסטטינים  משתנה בהתאם לאחוזי הכולסטרול.
לדברי ד"ר ירון ארבל,  מחלקה פנימית ד', ומנהל תחום היפרליפידמיה ב-beWell, השימוש בסטטינים מוכר כיעיל מאוד למניעת מחלות לב. מחקר זה מדגיש גם את יעילותם במניעת שבץ מוחי. לכן, לכל אדם בסיכון למחלות לב ושבץ מוחי, מומלץ לשקול התחלת טיפול בסטטינים בייעוץ עם רופא המטפל.

תפריט ניווט תחתון