תוכן עניינים

​כולסטרול בצלחת
יין מותר? שוקולד? חלב? גבינות? בשר? עוף? פירות? נפגשנו עם דיאטנית קלינית כדי לברר מה לאכול כדי ליהנות מכולסטרול מאוזן ובריאות טובה בכלל

ראיון עם רוני בן אדיבה, דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית החולים איכילוב



  • האם אפשר לשפר את הכולסטרול באמצעות תזונה?
"כן. יש חשיבות גדולה לתזונה עבור הבריאות שלנו, לכלי הדם וללב שלנו. אומנם רוב הכולסטרול הוא אנדוגני, כזה שהגוף מייצר בעצמו, אבל בערך כ-25% ממנו (ויש אומרים שאף פחות), נובע ממה שאנחנו אוכלים. כדי להוריד את ערכי הכולסטרול הרע, LDL, ולהעלות את ערכי הכולסטרול הטוב, HDL, צריך להקפיד על פעילות גופנית, להפסיק לעשן ולעבור לצריכת מזון בריא".

  • אבל זה לא ישפר דרמטית את ערכי הכולסטרול?
"זה יכול לשפר בהחלט את ערכי הכולסטרול וזה מאוד חשוב. נכון שלפעמים המצב הוא כזה, כשערכי הכולסטרול גבוהים, השיפור יתרחש רק בשילוב הטיפול התרופתי לפי היעדים שקבע הרופא המטפל. צריך לזכור שהשיפור בתזונה יביא גם לירידה במשקל ושומנים נוספים כמו טריגליצרידים שגם מאוד חשוב להוריד".

  • אז מה לאכול?
"אנחנו ממליצים להתבסס על התזונה הים תיכונית שלא מפסיקה להראות את יתרונותיה לאורך החיים שלנו. הדגש הוא מזון מגוון, טרי וכמה שיותר גולמי, קרוב לטבע, ולהימנע ממזון מעובד. חשוב להקפיד על דגנים מלאים, אגוזים, שמן זית, מעט מוצרי חלב, אבוקדו,  קטניות מסוגים שונים, ירקות ופירות בחמישה צבעים כל יום. מומלץ לאכול דגים פעמיים בשבוע מכיוון שיש בהם אומגה 3 שהוא רכיב תזונתי אנטי דלקתי שחשוב לפרופיל הזה".

  • מה עם בשר אדום?
"רצוי להמעיט בצריכתו, לא יותר מפעם בשבוע ולפי התזונה הים תיכונית, אחת לחודש. הכי חשוב להימנע מבשר מעובד". 

  • עוף?
"זה בסדר גמור, אפשר בהחלט לאכול עוף פעם או פעמיים בשבוע".  

  • טונה מקופסה נחשבת למזון טוב?
"בהחלט. אני ממליצה על טונה במים ולהוסיף בבית מעט שמן זית. ואם מדברים על שמן זית אז מדברים על אומגה 9, חומצה אולאית, שיש גם בשמן קנולה, אבוקדו, באגוזים, בשקדים ובזרעים".

  • גבינות שמנות היו פעם מחוץ לתחום, והיום עם הפופולריות של תזונת הקיטו הן הפכו למאכל לגיטימי. מה דעתך על כך?
"התזונה הים תיכונית כוללת גבינות עד 5% שומן ומוצרי מזון שמתבססים על שומן חד בלתי רווי כמו אומגה 9, ורב בלתי רווי – אומגה 3 שמגיע מדגים שהמצטיין בהם הוא סלמון וכן מזרעי צ'יה, פשתן, אגוזי מלך. מומלץ להפחית בשומן הרווי שמעלה את הכולסטרול הרע – חמאה, גבינות שמנות, בשר שמן ואיברים פנימיים. במקביל צריך לזכור שלכל מטופל יש את הרקע הבריאותי שלו, ולכן הכי נכון להיוועץ עם דיאטנית שתתאים את התפריט הנכון עבורו, ועל כן יתכן שיתאימו לו דיאטה המאפשרת גבינות שמנות יותר". 

  • טחינה?
"מזון נהדר. בכלל כל האגוזים והזירעונים טובים לנו".

  • מה עמדתך לגבי חלב?
"אין בעיה בצריכתו. לפי התזונה הים תיכונית, מומלץ באופן שבועי כ2-3 פעמים בשבוע, בדגש על  יוגורט  המכיל חיידקים פרוביוטיים. ואם אפשרי אז בכלל אמליץ להוסיף לתפריט ירקות מותססים/כבושים בהכנה ביתית המצוינים לשיפור אוכלוסיית חיידקי המעי שלנו,  המסייעים לתהליך העיכול".

עדיף לצרוך תחליפי חלב כמו חלב סויה/שבולת שועל/אורז?
"לא בטוח בכלל. תחליפי החלב הינם מוצרים מעובדים בד״כ ויש להיות מודעים לכך. אמליץ לכל אחד לפני בחירת המוצר לעיין ברשימת הרכיבים המופיעים על גבי המוצר. ככל שהרשימה קצרה יותר- פחות מעובד".

  • אילו פירות וירקות עדיף לצרוך?
"אנטי אוקסידנטים ופוליפנולים הן תרכובות המצויות בפירות, ירקות ותה ירוק וחשובות לשמירה על בריאות הלב, כלי הדם ומניעת מחלות נוספות. לכן חשוב לצרוך פירות וירקות בצבעים שונים- כל צבע מכיל תרכובות שונות החשובות לנו. 
תכולה גבוהה של  נוגדי חמצון ניתן למצוא בפירות האדומים והסגולים כמו תותים, דובדבנים ופירות יער.  גם הקפואים אגב טובים בהחלט, שכן הערכים התזונתיים נשמרים גם בהקפאה, כך שלא צריך לחכות לעונתם.  ניתן לשלב אותם בשייקים וביוגורטים. וכך, כאשר מגבירים את צריכת התזונה הגולמית, העשירה בסיבים תזונתיים ושומנים טובים בלתי רווים,  אנחנו אוטומטית מפחיתים מהתזונה הפחות טובה, ומתרגלים לאורח חיים חדש ובריא".

  • מותר לחטוא מדי פעם עם עוגה?
"אין בעיה. כל עוד התזונה שלנו מבוססת על תזונה בריאה, אפשר "לחטוא״ מדי פעם בשביל הנפש. כל עוד זהו איננו הרגל יום-יומי – זה בסדר. הכבד שלנו יודע להפטר מרעלנים, זהו בדיוק אחד התפקידים שלו".

  • מה עם שוקולד?
"שוקולד יכול להיות נהדר כאשר מתחשק משהו מתוק, בעיקר כשזה בא על חשבון ממתקים או חטיפים אחרים.  המומלץ הינו שוקולד המכיל לפחות 70% אחוזי קקאו, ואף יותר.  יותר אחוזים - יותר טוב, כי הוא מכיל פחות סוכר בדרך-כלל וגם כי נצפו יתרונות לקקאו, המכיל פלבנואידים המצוינים לתפקוד כלי דם ושיפור פרופיל שומני הדם. יש לשים לב כי צורכים 1-2 קוביות שוקולד ולא מעבר, כדי להימנע מעלייה בלתי רצויה במשקל. 
אם רוצים מתוק לעיתים יותר תכופות, כדאי למצוא את המתוק הזה מרכיבים טובים. למשל פרוסת לחם מדגנים מלאים, שיפון או כוסמין מלא, ולמרוח עליה מעט סילאן עם ממרח אגוזים/בוטנים טבעי או  טחינה. אפשר גם להמתיק יוגורט עם בננה, תותים או מה שאוהבים, עם מגוון זרעונים ואגוזים- קינוח למופת".

  • ואלכוהול?
"אתחיל בכך שאין המלצה להתחיל הרגל חדש של שתיית אלכוהול למי שאיננו רגיל לעשות כך. אך אם כבר שותים,  אני ממליצה על יין יבש, בעיקר אדום המכיל קליפות ענבים העשירים בנוגדי חמצון. ההמלצה הינה לאישה מנה אחת, לגבר 2 מנות ביום. קוקטיילים פחות מומלצים כי הכי מכילים המון סוכר".

  • מים זה בריא?
"ברור! חייבים לשתות לפחות שני ליטר ביום. בימים חמים ומצבים מיוחדים- אף יותר.  מי שלא אוהב את הטעם של המים כדאי שיכין חליטת קרות עם פירות טריים או צמחים שאוהב. תה ירוק מקורר בלי סוכר זה נהדר. הגוף מתרגל להורדת הסוכר בשתייה תוך בערך שבועיים, תנסו".

  • קולה זירו?
"פחות מומלץ, אומנם זה משקה ללא קלוריות, אבל זה מוצר מאוד מעובד, הכי לא טבעי שיש".

"טיפ ממני - מי שחשובה לו הבריאות ומעוניין ברכישת הרגלים חדשים לצורך שמירה על אורח חיים נעים ובריא, ממליצה לו לפנות לדיאטנית קלינית היודעת להתאים עבורו את התפריט התזונתי בצורה המקצועית ביותר".  

תפריט ניווט תחתון