תוכן עניינים

צינתור וירטואלי: לאבחן את הלב בשלט רחוקמאת: ד"ר גלית אבירם, מנהלת היחידה לדימות של הלב והריאות, המרכז הרפואי ת"א בשלושת העשורים האחרונים ניכרת ירידה משמעותית בתמותה ממחלות לב וכלי דם - בעיקר בעקבות שיפור במניעה של טרשת העורקים והטיפול התרופתי בה. ואולם, מחלות לב וכלי דם מהוות עדיין גורם תחלואה ותמותה ראשון במעלה בעולם בכלל, ובמדינות המערב בפרט. 

לפני למעלה מעשור הוחל בביצועו של "צינתור וירטואלי" – בדיקת CT של העורקים הכליליים, המייצרת הדמיה של  מבנה העורקים של הלב, ומאפשרת לאבחן הצרויות המתהוות בדפנות של כלי הדם – גם אם האדם הנבדק עדיין אינו סובל מכאב או מסימפטומים אחרים הנובעים מהצרות זו.
הבדיקה מבוססת על הדמיה בלתי-פולשנית של חלל העורק הכלילי ודפנות העורק, תוך קבלת נתונים על הימצאותה של טרשת בעורקים הכליליים, מיקומה, חומרתה ומאפייניה. בהמשך לממצאים אלו ובמידת הצורך, הנבדק יכול להתחיל לקבל טיפול תרופתי למניעת התקדמות הטרשת, שבשילוב עם אימוץ אורח חיים בריא (דיאטה דלה בשומן וסוכרים, פעילות גופנית על בסיס קבוע, גמילה מעישון) – ניתן אף להביא לנסיגתה. במקרים שבהם מתגלה היצרות מתקדמת של העורק, הנבדק מופנה לצנתור טיפולי לפתיחת ההיצרות החוסמת
CT לב

לאחרונה נקלט ביחידה לדימות הלב והריאות שבמרכז הרפואי ת"א מכשיר CT חדיש בטכנולוגיה של 256 פרוסות, המייצרת תמונה חדה של דפנות כלי הדם של הלב. המכשיר החדש מאפשר לקצר את משך הבדיקה לכדי שניות ספורות, וחשוב מכך – מצמצם באופן משמעותי את כמות הקרינה אליה נחשף המטופל במהלך הבדיקה. הודות לטכנולוגיה זו, בדיקת CT של הלב מאפשרת כיום לשלול בעיות בעורקים הכליליים בדיוק של למעלה מ-95%. המשמעות היא שאם עברת את הבדיקה הזו על ידי רדיולוג המומחה בביצוע הבדיקה, והתוצאות תקינות – הרווחת שקט נפשי וחסכת מעצמך בירורים ובדיקות נוספות, לרבות בדיקות פולשניות כמו צינתור. בניגוד לצנתור הפולשני, CT של הלב אינו כרוך בסיבוכים של חדירה לגוף הנבדק, נמשך דקות ספורות בלבד, נטול כאב ואי-נוחות, ומאפשר חזרה מידית לשגרת החיים. 

הבדיקות המקובלות כיום להערכת קיומה של מחלת לב כלילית הן בדיקות ארגומטריה (א.ק.ג. במאמץ, אקו לב במאמץ או מיפוי לב במאמץ). ואולם, תוצאות הבדיקות הללו יהיו חיוביות רק אם הרבדים הטרשתיים גורמים להיצרות משמעותית של יותר מ-50%-70% מקוטר העורק. כתוצאה מכך, אנשים רבים הסובלים ממחלה טרשתית מוקדמת של העורקים הכליליים אינם מאובחנים, ואינם מקבלים טיפול תרופתי מונע הולם. "צינתור וירטואלי", לעומת זאת, מדגים רבדים טרשתיים בדפנות העורק כבר בשלב ההתחלתי, לפני שהם יוצרים חסימה, ומסוגל אף לאפיין אם הם מסוידים או לא, ואת צורתם וצפיפותם. מידע זה חשוב לצורך בניית תוכנית טיפול תרופתי מונע שעשוי לצמצם את הסיכוי לאירועי לב בעתיד. מעבר לכך, קיימת אפשרות להרחיב את הסריקה לכל בית החזה, וכך להדגים מצבים מסכני חיים אחרים הקשורים בכאבי חזה וקוצר נשימה, כגון תסחיף ריאתי או דיסקציה של אבי העורקים.

CT לב
למי מיועד השירות? "צינתור הוירטואלי" מאפשר גילוי מוקדם של התפתחות טרשת בעורקים הכליליים ואבחון הצרויות בשלב מתקדם. הבדיקה מבוצעת במרכז הרפואי תל-אביב ע"י צוות רב מקצועי של רדיולוגים וקרדיולוגים המומחים בתחום, המעריכים את התאמתו של כל פונה לבדיקה באופן אישי. הבדיקה  מומלצת לקבוצות האוכלוסיה הבאות:

אנשים הסובלים ממספר גורמי סיכון (יתר שומנים בדם, עישון, יתר לחץ דם, היסטוריה משפחתית של מחלת לב). 
אנשים הסובלים מכאב בחזה או תסמינים אחרים לא אופייניים (קוצר נשימה, עייפות), לצורך שלילת מחלה בעורקי הלב. 
אנשים שעברו בדיקות אחרות (כגון א.ק.ג. במאמץ או מיפוי לב) שהעלו תוצאות שאינן חד-משמעיות.

מעבר לכך, השירות נותן מענה גם למגוון חולי לב, לרבות חולים הנמצאים לפני טיפול מלעורי לפרפור עליות התקפי, החדרת מסתם אאורטלי, או ניתוח לב, לצורך הערכת מבנה הלב והעלייה השמאלית, אבי העורקים, העורקים הכליליים והמעקפים.

תפריט ניווט תחתון