תוכן עניינים

סיבוכים שונים בהיריון חושפים נטייה מסוימת למחלות לב וכלי דם ועשויים לשמש נורות אזהרה בקרב נשים


תסמונות טרום קליניות בשלב מוקדם בחיים עלולות להצביע על מצב הבריאות בשנים מאוחרות יותר, מצב שאינו בא לידי ביטוי בהווה. היסטוריית הרבייה של האישה לדוגמה, מהווה לעיתים קרובות גורם מנבא למחלות כרוניות עתידיות, שאינו זוכה להתייחסות הראויה. הצטברות של ממצאים מחקריים מצביעה על כך שסיבוכים שונים בהיריון חושפים נטייה מסוימת למחלות לב וכלי דם ולפיכך עשויים לשמש נורות אזהרה בקרב נשים. מאחר ומחלות לב וכלי דם הינן גורם התמותה מספר אחד אצל נשים, חשוב להבין כיצד סיבוכי הריון מתריעים מפני הסיכון, או משנים את הסיכון וכך ניתן להעמיק את ההבנה כיצד מתפתחות מחלות לב וכלי דם. מחקר שנערך בשנת 2002 בארה"ב הגיע למסקנה, כי הריון מהווה בדיקת סטרס גופנית, שחושפת נטייה למחלות כרוניות. החוקרים בדקו האם ארבעה סיבוכי הריון שכיחים מצביעים על סיכון עתידי לפתח מחלות לב וכלי דם? האם סוכרת הריון, יתר לחץ דם, משקל נמוך של הילוד (פחות מ-2,500 גרם), ולידה מוקדמת (לפני שבוע 37), מצביעים על סיכון עתידי לפתח מחלות לב וכלי דם, שהרי הממצאים הפתולוגיים של סיבוכים אלה דומים לאלה של מחלת לב כלילית ולשבץ מוחי.


בכ-5 אחוזים מכלל ההריונות מופיעה סוכרת הריון. כבר משנות ה-80 ידוע כי כמחצית מנשים אלה תפתחנה סוכרת סוג 2 תוך 10 שנים לאחר ההיריון. לפיכך חשוב שנשים אלה תעבורנה בדיקות דם באופן סדיר כדי לגלות מוקדם ככל האפשר התפתחות של סוכרת סוג 2. בנוסף כדאי לשקול שינויים באורח החיים כדי למנוע או לדחות ככל שניתן, את תחילתה של מחלה כרונית זו. רעלת הריון הינה הפרעה של לחץ הדם בזמן הריון וגם היא מופיעה בכ-5 אחוזים מכלל ההריונות. לנשים שסבלו מרעלת הריון יש נטייה גבוהה פי 4 לפתח יתר לחץ דם והן נמצאות בסיכון כפול לפתח מחלת לב, שבץ מוחי, או פקקת עורקים תסחיפית. בנוסף נמצא קשר בין רעלת הריון לבין בעיות עתידיות כמו תנגודת לאינסולין, הפרעות תפקוד של דופן כלי הדם, ובעיות נוספות של כלי הדם. בין 5-9 אחוזים מכלל הלידות בעולם מתרחשות לפני השבוע ה-37 (לידה מוקדמת). נשים שילדו מוקדם מדי נמצאות בסיכון כפול לפחות לפתח מאוחר יותר מחלות לב וכלי דם. מאחר וחלק מהלידות המוקדמות מכוונות על מנת למנוע הידרדרות של סיבוכי הריון שונים, יש להתמקד בלידות מוקדמות ספונטאניות. החוקרים גילו כי אצל נשים שילדו לפני שבוע 37, קיימת נטייה מוגברת לדלקות, להיקף מותניים גבוה יותר ולרמות חריגות של שומנים בדם. כ-8 אחוזים מכל התינוקות נולדים עם משקל מתחת ל-2,500 גרם (משקל נמוך של הילוד). האימהות של תינוקות אלה נמצאות בסיכון גבוה פי שניים לפתח בעתיד מחלות לב וכלי דם. לנוכח ממצאים אלה, מציעים מחברי המחקר לכלול את היסטוריית ההריונות של נשים בסיפור המחלה שלהן כאשר מבקשים להעריך את הסיכון בו נמצאת האישה לפתח מחלות לב וכלי דם.


ממצאים אלו מחזקים את ההשערה כי הופעת רמזים למחלות לב וכלי דם בגיל צעיר יכולים לעזור בהערכת הסיכון להופעתם בגיל המבוגר. ידוע כי סוכרת הריונית מהווה סיכון מוגבר להופעת סוכרת מאוחרת, וכך גם לגבי יתר לחץ דם המופיע בזמן ההיריון. מצבים אלו במהלך הריון ולידה מוקדמת או לידה במשקל נמוך, נחשבים כמצבי הריון בסיכון גבוה. מצבים אלו מאופיינים ע"י הופעת דלקת סמויה, הפרעה לתפקוד כלי הדם, קרישיות יתר ותנגודת לאינסולין, המהווים את גורמי הסיכון לטרשת עורקים. המסר המניעתי לאשה ההריונית במצבים אלו הינו ברור. לאחר הלידה יש להקפיד על איזון הדוק של גורמי הסיכון למחלות לב וכלי הדם, כך שמעבר לשמירת בריאותו של היילוד, קיימת חשיבות רבה להעלאת המודעות לשמירת בריאותה של האם.

 

תרגום מקוצר מקור:
Breathing life into the lifecourse approach: pregnancy history and cardiovascular disease in women; Hypertension 2010, 65: 331-334.

תפריט ניווט תחתון