תוכן עניינים

​פנינו אל ד"ר אורלי רן ספיר, מנהלת המרפאה למניעת מחלות קרדיווסקולריות להתעדכן על הדרכים למניעה ולטיפול בגורמי סיכון למחלות לב וכלי דם.

 

א׳ בן ה-42, עובד הייטק נשוי עם שלושה ילדים. תמיד תכנן להתחיל פעילות גופנית ולאכול בריא, ואם יצליח גם להפחית במשקל כמה קילוגרמים, הוא בכלל יהיה מאושר וגאה בעצמו. אבל אף פעם לא מצא את הזמן לכך. אביו לקה בהתקף לב והחשש תמיד קינן בו שיום יבוא וגם הוא יחלה. חששותיו התממשו. בוקר אחד חש כאב בחזה ופנה למיון. למזלו הוא הגיע בזמן, קיבל טיפול מהיר ולא נגרם לליבו נזק בלתי הפיך. א׳ הוא רק מקרה אחד מבין רבים שאנו פוגשים במערך הקרדיולוגי בבי"ח איכילוב.   

"מחלת לב וכלי דם היא הסיבה המובילה לתחלואה ותמותה בעולם המערבי. נתונים אלו אינם צפויים להשתנות לאור אורח החיים המערבי הכולל תזונה לקויה ואורח חיים ישבני הכולל שעות רבות מול מסכים ומיעוט פעילות גופנית. יחד עם זאת, חשוב להדגיש כי מדובר במחלות הניתנות למניעה באמצעות שינוי אורח חיים וטיפול תרופתי. בשנים האחרונות חלה התפתחות משמעותית באופציות הטיפול למניעת מחלות לב וכלי דם והן צפויות לשפר משמעותית את התחלואה והתמותה בקרב חולים אלו" מסבירה ד"ר אורלי רן ספיר, מנהלת המרפאה למניעת מחלות קרדיווסקולריות. לדבריה "מחלת לב היא מחלה כרונית, אשר דורשת מעקב וטיפול קבוע. ללא טיפול המחלה עלולה  להחמיר או שעלול להתפתח אירוע לבבי או אירוע מוחי ולמי שכבר חווה בעבר אירועי לבבי, ללא טיפול הסיכוי לאירוע חוזר גדול".  

מה הם גורמי הסיכון למחלות לב וכלי דם?

גורמי הסיכון העיקרים כוללים כולסטרול גבוה, יתר לחץ דם, סוכרת, השמנה, עישון, היסטוריה משפחתית, טרשת עורקים.  

האם ניתן להפחית את הסיכון לתחלואה לבבית?

"התשובה היא כן, חד משמעית ניתן להפחית את הסיכון" אומרת ד"ר רן ספיר. "בארה"ב, חמשת גורמי הסיכון: כולסטרול גבוה, סוכרת, יתר לחץ דם, השמנה ועישון אחראים למחצית ממקרי התמותה ממחלות לב וכלי דם ולב בגילאים 49-75. כמו כן כ- 90% ממקרי שבץ מוחי מיוחסים לגורמי הסיכון הללו, שהינם הפיכים".

ד"ר רן ספיר מסבירה: "פעילות גופנית סדירה יכולה להטיב בהרבה רבדים. היא תורמת לבריאות הנפשית והגופנית של כולנו. נוסף על שיפור במצב הרוח היא יכולה לתרום לירידה במשקל, לסייע באיזון לחץ הדם, רמות הסוכר בדם ועוד. אפשר להסתכל על פעילות גופנית כ'גלולת קסם' רב-שימושית.

דיאטה מאוזנת יכולה להוביל לירידה במשקל, לשיפור בערכי הסוכר, הכולסטרול, לאיזון לחץ הדם ועוד. באשר ליתר לחץ דם, נמצא כי הפחתה במשקל של כ-10 ק״ג יכולה להוביל להפחתה של 5-20 מ״מ כספית. יתרה מכך, ירידה במשקל יכולה גם להוביל להפחתה בתמותה.

יש מי ששינוי אורח החיים עם פעילות גופנית סדירה ודיאטה מאוזנת ובריאה לא יצליח להגיע לערכים מאוזנים באופן מספק. בעבור מטופלים אלה, ישנן תרופות יעילות מהדור החדש. לדוגמה, לאיזון לחץ דם רוב האנשים זקוקים לשילוב תרופתי. הפחתה ב- 5 מ״מ כספית יכולה להוביל להפחתה של כ- 14% בשיעור התמותה משבץ מוחי, של כ- 9% משיעור התמותה ממחלת לב ושל כ- 7% משיעור התמותה הכוללת.  

דוגמה נוספת היא טיפול בתרופות ממשפחת הסטטינים להורדת רמת הכולסטרול בדם.  מחקרים גדולים רבים הדגימו שטיפול זה מוביל להפחתה בתמותה. מחקר שעקב אחר כמעט 20 אלף מטופלים למשך 10 שנים, הראה הפחתה בתמותה ב- 34% בקרב מטופלים שהקפידו על הטיפול לעומת מי שלא הקפיד.

כיום יש תרופות המסייעות גם בתהליך הירידה במשקל, אשר ניתן לשלב ביחד עם אימוץ  אורח חיים בריא. תרופות אלו ניתנות לאנשים הסובלים מהשמנת יתר או סוכרת, והראו ירידה משמעותית של כ- 15 ק״ג במשקל, בהשוואה ל-2.6 ק״ג בקרב מטופלים שלא קיבלו את הטיפול".

"חיי ניצלו בזכות בדיקות וערנות הרופאים"

עד כמה חשוב לטפל בגורמי הסיכון ולהיות במעקב, ניתן מעיד ירון בן ה- 47 שחייו ניצלו בזכות בדיקות וערנותו של פרופ' שמואל בנאי, מנהל המערך הקרדיולוגי באיכילוב.

ירון אינו מעשן ואינו סובל מהשמנה מתאר: "במהלך כשבועיים הרגשתי קשיי נשימה, כאבים בחזה וכאבי ראש ולמרות זאת המשכתי לעבוד כרגיל. כשהתסמינים לא חלפו ניגשתי למיון ועברתי בדיקת א.ק.ג ואקו לב במנוחה והפנו אותי להמשך בדיקות ולמנוחה.

נחתי שבוע בבית במהלכו עברתי בדיקת אקו לב במאמץ שהראתה אי ספיקת לב קלה. עם תוצאות הבדיקות פניתי אל פרופ' שמואל בנאי ליעוץ והוא הפנה אותי לביצוע צנתור וירטואלי (בדיקת CT לב). בבדיקה התגלתה חסימה כמעט מלאה של כ- 92%-97% באחד מהעורקים הקורונריים שמספקים דם ללב. כבר למחרת עברתי צנתור לפתיחת העורק. הרופאים אמרו שהחסימה נגרמה מטרשת בעורקים בגלל שבמשך שנים סבלתי מרמה גבוהה של כולסטרול וטריגליצרידים ולא הקפדתי על הטיפול ועל דיאטה. מאז הצנתור אני מקפיד על תכנית הטיפול שקיבלתי שכוללת תזונה מותאמת, טיפול תרופתי לאיזון השומנים בדם וטיפול תרופתי למניעת קרישי דם.  




מה כולל הטיפול והמעקב במרפאה למניעת מחלות קרדיו וסקולריות?

המרפאה פועלת תחת המרכז לשיקום הלב בבי"ח איכילוב והטיפול ניתן ע"י צוות רב-מקצועי.  מטרת המעקב והטיפול היא להפחית סיכון לתחלואה לבבית באמצעות שינוי באורחות החיים בשילוב עם טיפול תרופתי מהדור החדש. כבר מהביקור הראשון תפגשו רופא/ה קרדיולוג/ית, אחות שיקום לב, דיאטנית קלינית ופסיכולוג קליני ותקבלו תכנית טיפול הכוללת: המלצות לדיאטה מותאמת, תכנית לפעילות גופנית מבוקרת וטיפול תרופתי בהתאם לצורך. תכנית הטיפול מלווה ע"י תמיכה רגשית למי שמעוניין בכך. הליווי ממשיך על פי הצורך ובהמשך  יבוצע מעקב גם באופן מקוון.  

למי מתאים הטיפול במרפאה?

ד"ר רן ספיר: "מטרתנו היא גם מניעה ראשונית למטופלים עם גורמי סיכון בלבד, ללא היסטוריה ידועה של מחלת לב, אך גם מניעה שניונית לחולים אשר חווי אירוע לב או אירוע מוחי. עבור 2 קבוצות אלה המטרה העיקרית היא מניעת אירועי לב ואירועים מוחיים באמצעות טיפול בגורמי הסיכון ושיפור איכות החיים ואריכות חיים".

 

ניתן למנוע מחלות לב וכלי דם!  

אם גם אתם חושבים שנוכל לסייע לכם, פנו אלינו באמצעות דוא"ל:  cardio-metabolic@tlvmc.gov.il או בטלפון 03-6973945.

יחידות ומרפאות

תפריט ניווט תחתון