תוכן עניינים

 מאת: ד''ר רפאל רוסו; מנהל השירות לטיפול בפרפור פרוזדורים; המערך הקרדיולוגי במרכז הרפואי ת"א


מהו פרפור פרוזדורים?

אם כבר הגעתם לגיל 50, יש סיכוי של 1% שאתם סובלים מפרפור פרוזדורים. מדובר בסוג הנפוץ ביותר של הפרעות קצב לב, ושכיחותה עולה עם הגיל ומופיעה בלא פחות מ-10% מגברים ונשים בני 80. אנשים עם מחלות לב, יתר לחץ דם או סוכרת נמצאים בקבוצת סיכון מוגבר לפתח פרפור פרוזדורים. פרפור פרוזדורים (Atrial fibrillation) היא תופעה שבה פרוזדורי הלב העליונים פועמים במהירות ובצורה בלתי מבוקרת. אותו קצב פעימות בלתי סדיר מכונה פרפור. פרפור הפרוזדורים פוגע בזרימת הדם ללב, ויוצר דופק לא סדיר ולעתים אף תחושה של דפיקות בחזה. בלב תקין, עליות  וחדרים ארבעת פרוזדורי הלב פועלים בצורה מסונכרנת ומבוקרת, ומזרימים דם מהלב אל הריאות, שם הוא מתחמצן, חוזר ללב ומשם מוזרם לכל הגוף. קצב הלב מבוקר על-ידי אזורים ייחודיים ברקמת הלב הפועלים כקוצבי הלב, המסדירים את העברת האותות החשמליים דרך שריר הלב ודואגים שההתכווצויות יהיו סדירות ומסונכרנות. בפרפור פרוזדורים נוצר שיבוש של העברת האותות החשמליים הללו. התסמינים האופייניים לפרפור פרוזדורים כוללים דפיקות לב מואצות, דופק לא סדיר, קוצר נשימה, חולשה והתעלפויות. ואולם, פרפור פרוזדורים עלול להופיע גם בליווי תסמינים קלים בלבד או ללא תסמינים כלל (מצב המכונה "פרפור פרוזדורים אסימפטומטי").


פרפור פרוזדורים
 

סיבוכים אפשריים

פרפור פרוזדורים עלול ליצור סיבוכים. אחד הסיבוכים הללו הוא היווצרות קרישי דם באוזנית של העלייה השמאלית כתוצאה מהירידה באפקטיביות הזרמת דם החוצה מהפרוזדור. אם קריש הדם הזה איננו מתפרק והוא מוזרם החוצה מהלב – כאן כבר נוצרת בעיה אמיתית. הקריש עלול לזרום בגוף ולהגיע לאחד העורקים המספקים דם למוח, ליצור שם סתימה שתביא לשבץ מוחי. בשל כך, אנשים עם פרפור פרוזדורים מקבלים לרוב נוגדי קרישה (או מדללי דם), המקטינים את הסכנה להיווצרות קרישי דם.


חידושים בתחום הטיפול

האבחון של פרפור פרוזדורים נעשה באמצעות בדיקת אק"ג, שעוקבת אחר פעימות הלב. אם פרפור הפרוזדורים לא מתרחש באופן קבוע, אפשר להשתמש במכשיר אק"ג נייד (שנקרא "מוניטור הולטר") כדי לבדוק אם המחלה קיימת. הטיפול הפשוט ביותר בפרפור פרוזדורים הוא טיפול תרופתי. ואולם, באותם מקרים שבהם הטיפול התרופתי אינו עוזר, נשקלת אפשרות לבצע צריבה – המכונה גם "אבלציה" – של האזור בלב שבו נוצר הפרפור. אבלציה ("צריבה") היא הליך מתקדם שמבוצע במטרה לנטרל את אותם אזורים בלב שאחראים ליצירת אותות חשמליים לא תקינים הגורמים לפרפור פרוזדורים. לרוב מקורם של אותות חשמליים אלו נמצא בחיבור של ורידי הריאה לפרוזדור שמאלי.  הצריבה מבוססת על חימום מקטע דקיק לאורך הפרוזדור השמאלי, ויצירת צלקת זעירה שמהווה מעין סכר שמנתק את הרצף החשמלי בין הפרוזדור ובין ורידי הריאה. ההליך מבוצע על-ידי החדרת שני צינורות דקיקים, המכונים קטטרים, דרך וריד המפשעה אל הלב. הקטטר משדר גל רדיו בתדר גבוה, שמחמם את קצה הקטטר ומאפשר את צריבת האזור. האתגר הוא בדיוק הביצוע, ליצירת סכר רציף מחד, ולמניעת נזקים לפרוזדור ולסביבתו, מאידך. אף שפעולת הצריבה קיימת זה מכבר, לאחרונה הוכנסה לשימוש במערך הקרדיולוגי של המרכז הרפואי ת"א מערכת ניווט מתקדמת, שמגבירה את דיוק פעילותו של המצנתר – ואת סיכויי הצלחת הפעולה במניעת פרפור פרוזדורים. מערכת הניווט מאפשרת לדעת בכל רגע נתון איפה הקטטר נמצא, ולמנוע צריבה לא רצויה של הוריד, שעלולה להצר אותו ולפגוע בזרימת הדם דרכו. הדיוק של מערכת הניווט מאפשר גם להפחית בכמות הקרינה המוקרנת לגוף. בנוסף, המערכת החדשנית מאפשרת לשלוט במידת הלחץ שמפעיל הקטטר על רקמת הלב. הצריבה עצמה מתבצעת לא רק באמצעות חום, אלא גם באמצעות הפעלת לחץ קל של הקטטר על איזור הצריבה. באמצעות המערכת החדשה, ניתן להבטיח שמופעל לחץ מספיק כדי לייצר צריבה אפקטיבית - ומאידך למנוע נזק מיותר לפרוזדור. משך הצריבה הוא 3.5 שעות בהרדמה כללית, כדי למנוע כל תזוזה של החולה שעלולה לפגוע בדיוק הצריבה. השימוש בהליך זה לטיפול בפרפור פרוזדורים הופך שכיח יותר ויותר. באמצעות המערכת החדשה, בשילוב הניסיון העשיר של רופאי יחידת הצנתורים במרכז הרפואי ת"א, הליך הצריבה מגיע לשיעור הצלחה של 75% במניעת הופעת פרפור הפרוזדורים. עבור חולים שהטיפול התרופתי לא סייע להם עד כה, מדובר בתקווה חדשה שעשויה להבטיח להם עוד שנים רבות של תפקוד לבבי תקין.


המערך הקרדיולוגי של המרכז הרפואי ת"א

תפריט ניווט תחתון