תוכן עניינים

באחר צהריים אחד של סוף נובמבר, התחיל חיים להרגיש לא טוב. חום הגוף שלו עלה והחל לסבול מכאב בטן שהלך והתגבר. התקווה שהכאבים יעברו התבדתה וחיים, בן 80, קרא לבנו שגר לא רחוק ואמר לו שהגיעה העת לסור למיון.


במיון אבחנו דלקת בכיס המרה ובשל גילו המבוגר הפנו את חיים להמשך אשפוז במחלקה פנימית. בנו של חיים בא לבקר אותו כמעט בכל יום, לבד או עם הנכדים. עם הזמן, הוא התחיל לשים לב שהשהות הממושכת של אביו במיטה, רחוק מביתו והסביבה הטבעית שלו החלה לתת את אותותיה. עשה רושם שמשהו באשפוז הזה מסתבך. בשיחה עם אביו הסתבר שהוא לא ישן טוב, לא אוכל טוב ושהכאבים, באופן כללי, משפיעים על מצב רוחו. החשש היה שכל זה יפריע לחיים להבריא מהדלקת שבעטיה הגיע לאשפוז ושהוא יצא מבית החולים במצב פחות טוב מזה שנכנס.

 

בשנים האחרונות, המערכת הרפואית הפכה יותר ויותר מודעת לקשיים העצומים שבהם נתקלים אנשים מבוגרים בעת אשפוז בבית החולים. האשפוז עצמו, גם ללא קשר למחלה עצמה בעטיה אושפז החולה, הינו מאורע משמעותי בחייו של האדם הזקן. האשפוז עלול להיות בעל השלכות מרחיקות לכת על בריאותו, תפקודו ומצב רוחו של החולה. 


במהלך האשפוז אנו רואים פעמים רבות כיצד אדם מבוגר, שבדרך קבע הוא ברמת תפקוד ועצמאות טובות עלול להתדרדר ביכולותיו, זאת למרות שאנו עושים ככל שביכולתנו על מנת לטפל במחלה בעטיה אושפז.



מהי תכנית הזה"ב?

תכנית הזה"ב (התמיכה בזקן המאושפז בבית החולים), היא תכנית ייחודית שתושק החודש באיכילוב במערך הכירורגי, ותכליתה לשים דגש ולתת טיפול תומך לחולים מבוגרים המתאשפזים במערך. מדובר בתכנית המבוססת על תכנית אמריקאית ידועה בשם HELP (hospital elder life program) שמקורה באוניברסיטת Harvard בבוסטון ומונהגת מזה כשני עשורים בלמעלה מ- 200 מרכזים רפואיים בכעשר מדינות בעולם. בישראל, נעשתה הפעלה של תכנית כזו בבית החולים רמב"ם שם היא פועלת בהצלחה.

 

התכנית מונהגת על ידי צוות גראטרים, אחות ייעודית של התכנית, רכזת מתנדבים שהיא גם גרנטולוגית וכמות גדולה מאד של מתנדבים שנבחרו בקפידה ועברו הכשרה מתאימה. הצוות המקצועי יבצע סקירה גריאטרית (ברמת פרוט משתנה לפי הצורך) לכל החולים המבוגרים במערך. במהלך התכנית יבוצעו בדיקות סקר שכוללות מצב ניידות, קוגניציה (חשיבה), מצב תזונתי, שמיעה, ראיה, מצב רוח ועוד. לפי תוצאות הסקירה הזו נוכל לזהות לגבי כל חולה וחולה מהן הנקודות המרכזיות אצלו הדורשות תמיכה ומעקב.


בהמשך ייפגש החולה עם מתנדבים שיבצעו איתו פעילויות ייעודיות לחיזוק הנקודות שזוהו בסקירה. למשל, בחולים שיש להם קושי בניידות המתנדבים יוכלו ללכת איתם וללוות אותם, כך נוכל לוודא שהחולים אינם שוהים במיטה זמן רב. המתנדבים יארחו לחולים לחברה, ישחקו איתם, יקריאו להם עיתונים או ספרים, ישמיעו להם מוסיקה, ישפרו את האוריינטציה שלהם ויעזרו להם להעביר מסרים לצוות המטפל במחלקות. הכול ייעשה בצורה מכוונת על פי המרכיבים הגופניים, הנפשיים והרפואיים אותם נרצה לחזק.

מעבר לזה, כחלק מתכנית ההתערבות יושם גם דגש על שחרור בטוח של החולים המבוגרים לקהילה  תוך שיפור מיצוי הזכויות שלהם ויכולת השימוש במשאבים הקיימים בקהילה.

 

השותפים לתכנית הזה"ב

התכנית בבית החולים שלנו היא תכנית הנתמכת ע"י משרד הבריאות ואשל ג'וינט ישראל והינה חלק מהתכנית הלאומית לדמנציה. אנו מקווים שבאמצעות הפעלת התכנית נוכל לזהות מוקדם את החולים המבוגרים הרגישים ביותר, נאתר את גורמי הסיכון החושפים אותם לסיבוכי אשפוז כמו דליריום (בלבול במהלך אשפוז), ירידה תפקודית, נפילות, דכאון ועוד ונצליח למנוע את הופעת סיבוכים אלו. כך נאפשר לחולים לעבור את האשפוז בצורה הקצרה, הנעימה והבטוחה ביותר האפשרית.

תפריט ניווט תחתון