תוכן עניינים

בעיות בזיכרון, בתפקודי החשיבה וביכולות המנטאליות, יכולות להיות מאובחנות ומאותרות בשלבים הראשונים להופעתן. עם האיתור המוקדם ניתן להפעיל תוכנית מניעה כדי להתגבר על המכשולים ולהאט את הקצב. אל תאמרו שלא זכרתם

היכולת לזכור, לחשוב ולהבין כמו גם להביע את דעתך ולהתמצא במרחב, היא ללא ספק מהנכסים החשובים שיש לאדם. החשש מאבדן יכולות מנטאליות חיוניות אלו מפחיד מבוגרים רבים. מקור חשש זה נובע בחלקו מהחוויה השכיחה בגיל שישים ויותר של ירידה בזיכרון, כושר ומהירות שליפת מידע או שמות וכן מהתובנה שיכולות החשיבה, הזיכרון והריכוז מצויים בהליך ירידה עם הגיל. יותר מכך, מחלות הגיל השלישי, מביאות לעיתים קרובות ירידה בתפקודים המנטאליים עד התפתחות דמנציה עם הפרעה קשה בתפקודי היומיום. בשנים האחרונות התקדמה הרפואה צעד גדול קדימה בהבנת הגורמים וביכולת איתור גורמי הסיכון להתפתחות הפרעות ביכולת החשיבה, הזיכרון והריכוז במבוגרים. מידע זה מקבל משמעות מיוחדת עם הופעת טיפולים או המלצות חדשות להתנהגות בריאה אשר הוכחו כיעילים להקטנת הסיכון להתפתחות הפרעות זיכרון וחשיבה ועוד יותר ביכולת להאט את קצב הידרדרות יכולות אלו.

בעיות בזיכרון


הפרעות זיכרון – איתור מוקדם

גורמים רבים עלולים להשפיע על תפקודי המוח בגיל המבוגר ובעקבות כך בתפקודי החשיבה, הזיכרון, הריכוז, התכנון, השפה, היוזמה ומצב הרוח. ירידה ביכולות המנטאליות מתחילה שנים רבות בטרם היא מאובחנת כדמנציה או אלצהיימר, אך מנגנוני פיצוי יעילים מאפשרים לטשטש את קיום המחלה ובכך לשמר תפקוד יומיומי תקין. איתור הפרעה תפקודית מנטאלית בשלביה המוקדמים מאפשר להפעיל תוכניות מניעה להאטת קצב התדרדרות היכולת המנטאלית, ובכך לדחות את מועד הופעת מחלת אלצהיימר או דמנציות אחרות. האבחון המוקדם של הפרעה תפקודית מנטאלית, הינו מהלך המאפשר להפעיל תוכניות מניעה, בתקווה להשפיע על קצב ההתדרדרות, ואולי אף לדחות את מועד הופעת מחלת האלצהיימר, דמנציה והפרעות קוגניטיביות אחרות, וכן להפחית את חוסר הוודאות לגבי המצב בהווה.

בעיות בזיכרון


אבחון מוקדם – למי?

  • למעוניינים לקבל תמונה עדכנית על תפקודי הזיכרון, הריכוז והחשיבה שלהם.
  • לאלה החוששים שכושר הזיכרון שלהם ירד או ייפגע, ומעוניינים ללמוד על גורמי הסיכון ועל הדרכים להקטנתם.
  • למי שבמשפחתם חולי אלצהיימר ומעוניינים לטפל בגורמי הסיכון שאולי קיימים אצלם מוקדם ככל האפשר.

בעיות בזיכרון


ביקור במרכז - מה הוא כולל?

  • שאלון אישי ישלח לביתו של כל אדם המעוניין להיבדק במרכז.
  • ביצוע מבדק קוגניטיבי ממוחשב לאבחון איכות תפקודי הזיכרון, הריכוז ויכולת החשיבה. במהלך המבדק, נדרש הנבדק להיעזר בכל יכולותיו המנטאליות, על-מנת להשיב על סדרה של שאלות סטנדרטיות, או לבצע מטלות שונות, תוך לחיצה על מקשי מקלדת המחשב או העכבר. המבדק הממוחשב המופעל במרכז, הינו חדשני וידידותי, והוא משמש כלי אינטראקטיבי מתקדם ביותר לבדיקת זיכרון המטופל. בדיקות הזיכרון  כוללות: מבחני זיכרון, תפקוד מילולי, קשב וריכוז, תפיסה מרחבית, מהירות תגובה, יכולת מוטורית ועוד.
  • תוצאות המבדק יוצרות פרופיל כולל של תפקוד המוח במישורים שונים. ניתוח התוצאות מתבצע באמצעות המחשב, והוא מוצג בהשוואה לתפקוד המצופה מאנשים בריאים בני אותו גיל. המבדק הוכח מדעית, זכה להכרה בינלאומית ונמצא בשימוש במקומות רבים בעולם.
  • ביצוע הבדיקה אינו דורש ידע מוקדם או היכרות עם המחשב.
  • פגישת סיכום עם נוירולוג מומחה לקבלת תוצאות המבחנים, הסבר על משמעותן והמלצות להמשך אבחון, טיפול או מעקב.

המרכז להפרעות זיכרון וריכוז, במרכז הרפואי תל-אביב, אימץ את הגישה המודרנית המקובלת בעולם, ושם לו למטרה את האיתור המוקדם, האטת קצב ההתדרדרות, טיפול ותמיכה בחולים ובבני משפחותיהם, המתמודדים עם הפרעות זיכרון, ריכוז וחשיבה. הצוות, בניהולה של ד"ר אליסה אש, מומחית בנוירולוגיה ובהפרעות זיכרון, הוא צוות רב-תחומי, בעל ניסיון בתחום הפרעות זיכרון, חשיבה וריכוז. הצוות כולל: רופאים מומחים לנוירולוגיה, נוירו-פסיכולוגים, צוות פארא-רפואי, אחות ועובדת סוציאלית. ייחודו של המרכז הוא בגישה המניעתית אך גם בטיפול הכוללני בחולה ובמשפחתו. צוות רב מקצועי מסוגל לתת מענה לאוכלוסיה הנחשבת בריאה אך מודאגת משינויים בזיכרון או בריכוז וכן לחולים מורכבים עם שינוים קוגניטיביים ולמשפחה במשבר המלווה חולה אלצהיימר. עוד פועלת במרכז מרפאה ייחודית התמקדת בטיפול בצרכים המורכבים של בני המשפחה של אנשים עם הפרעות זיכרון וחולים עם מחלות ניווניות של המוח.  

לפרטים ולקביעת תור: 03-6973698

יחידות ומרפאות

תפריט ניווט תחתון