תוכן עניינים

האם מעדתם או נפלתם לאחרונה? למה זה קורה לנו? ומה הקשר לאימוני טאי צ׳י בגיל השלישי?

מאת: ד"ר דן מנשס, מומחה ברפואת המשפחה ובגריאטריה.  

נפילות: מי מאתנו לא חווה אותן בחייו. כשאנחנו קטנים אנחנו נופלים הרבה מאד. העניין הוא שהגוף שלנו יודע להתאושש מהן מהר מאד. ככל שאנחנו מתבגרים, ההתאוששות הופכת לאיטית יותר וכל נפילה – לכואבת יותר. אם אתם נמנים על קבוצת בני הגיל השלישי, והזדמן לכם ליפול לאחרונה, אל תרגישו מבוכה או אי-נעימות; אתם בטח לא לבד.

בגיל השלישי, עולה השכיחות למעידות ולנפילות באופן משמעותי עם סטטיסטיקה של אחד מכל שלושה אנשים אשר נופל לפחות פעם אחת בשנה ותתפלאו רוב הנפילות מתרחשות דווקא בבית.  

גם אם אתם פעילים, עצמאיים לחלוטין ונהנים מהחיים, נפילה יכולה להיות אירוע דרמטי עם השלכות לעתיד. נפילות עלולות לגרום לשברים, אשפוזים, ירידה בתפקוד ובניידות, דיכאון ואף למוות. גם במקרים בהם לא נגרם נזק גופני, יתכנו כאבים כרוניים או חשש מנפילה חוזרת שעלולים לגרום להימנעות מפעילות. כל אלו מובילים  לירידה בניידות, שהינה תנאי הכרחי לעצמאות ולמעורבות חברתית.

למי מאתנו לא אירע מקרה בו הלך ברחוב ופתאום נתקל במכשול קטן שלא שם לב אליו, כמו מרצפת בולטת ברחוב, וכתוצאה מכך מצא עצמו על הרצפה? או התעורר בלילה והרגיש בצורך עז ללכת לשירותים, הלך מהר בחושך לכיוון השירותים ומעד ונפל?  

אם בעבר לא מעדנו ונפלנו בקלות, למה דווקא עכשיו זה קורה לנו?

הסיבות לנפילות הן מרובות. בחלקן קשורות בתהליכים טבעיים של ההזדקנות ובחלקן כתוצאה מגורמים שאינם קשורים לתהליך ההזדקנות.

בין התהליכים הטבעיים המתרחשים עם העלייה בגיל והארכת תוחלת החיים, עלולים להתרחש תהליכים כמו ירידה באיכות השמיעה והראייה, היחלשות שרירים, והאטה בזמן התגובה. בנוסף יכולה להיות השפעה של גורמים שאינם קשורים בהכרח לתהליך ההזדקנות הטבעי והם כוללים בין היתר, ריבוי תרופות, מפגעים סביבתיים בבית ומחוצה לו, ואפילו נעליים לא מתאימות.  

אז מה אנחנו יכולים לעשות על מנת למנוע את הנפילה הבאה?

כמו שאתם מבינים יש גורמים שבידנו לשנות וגורמים שאין ביכולתנו להשפיע עליהם.

דבר ראשון, אם אתם נופלים או מועדים, חשוב מאוד לדבר על זה עם הרופא/ה המטפל/ת.

הרופא שלכם יכול לאתר גורמים המעלים את הסיכון לנפילות, לבצע בדיקות פשוטות במרפאה היכולות להעריך את הסיכון שלכם לנפילה ובהתאם לכך להציע התערבויות למניעת נפילות בעתיד. כגון:

✔       הפחתת תרופות שאינן נחוצות.

✔       התייחסות לפחד מנפילות.

✔       ביצוע צפיפות עצם לצורך הערכת הסיכון לשבר בעקבות נפילה והתאמת טיפול תרופתי מניעתי במידת הצורך.

✔       פיזיותרפיה לחיזוק היציבה וההליכה, ולהתאמת אביזר עזר במידת הצורך.

✔       הערכת הבית והתאמתו לניידות בטוחה ע"י מרפא בעיסוק,

✔       התאמת משקפיים ואביזרי שמיעה לשיפור ההתמצאות המרחבית.

✔       המלצה על פעילות גופנית לשיפור היציבה ולמניעת נפילות.   

 

טאי צ'י להפחתת הסיכון לנפילות

אחת הדרכים לחיזוק הגוף היא אמנות הלחימה הסינית הפופולרית 'טאי צ'י' - Tai Chi", המיועדת הן לצורכי הגנה עצמית והן למטרות בריאותיות. בשנים האחרונות גם בישראל תרגולי טאי צ'י הפכו לפופולריים מאד ואנשים רבים בכל הגילאים מתרגלים טאי 'צי' כאורח חיים. בטח יצא לכם לראות בפארקים או על שפת הים אנשים שמתרגלים את התנועות העגולות והעדינות של הטאי צ'י. מחקרים הראו שתרגול טאי צ'י יעיל בהפחתת שיעור הנפילות בכ- 40%. התרגול תורם לחיזוק הגוף, שיפור היציבה ותנועות המפרקים.  

לסיכום, חשוב להבין, שיש בידיכם את הכלים להפחית את הסיכוי לנפילות: התייעצו עם הרופא המטפל בכם, קיימו פעילות גופנית (טאי צ'י, כאמור, מומלץ בחום) וזכרו שאנחנו כבר לא האיילות הקלילות שהיינו בשנות ה- 20 שלנו. נתנחם בזאת: אמנם לא חזקים, גמישים ומהירים כמו פעם, אבל לבטח חכמים וזהירים יותר. מספיק חכמים, בכדי לנסות ולמנוע את הנפילה הבאה.

יחידות ומרפאות

תפריט ניווט תחתון