תוכן עניינים

מחקר חדש מגלה כי חיי נישואין טובים ומספקים ולא חיי חברה ערים, משפיעים בצורה מובהקת וטובה יותר על תפיסת המצב הבריאותי, בגיל המבוגר 

ככל שתוחלת החיים עולה, חשוב להבין מה גורם לאנשים תחושת אושר כשהם נמצאים בשלב המאוחר של חייהם. מחקרים רבים הראו כי המצב הבריאותי והתפקוד החברתי משחקים תפקיד חשוב בקביעת מידת האושר בגיל המתקדם. מחקרים אלה הראו גם, כי לקשרים חברתיים יש השפעה על גורמים מכבידים אחרים, כמו למשל המצב הבריאותי והנפשי. עד כה לא נערך מחקר שביקש לבדוק את השינויים בתחושת האושר על בסיס יום יומי שקשורים לשינויים במצב הבריאותי וביחסים הבין אישיים. במחקר חדש, שנערך בתחום זה בארה"ב, השתתפו 47 זוגות נישואים בני 80 ומעלה, שחיו יחד יותר מ-40 שנה בממוצע. כל הזוגות השתייכו למעמד סוציו אקונומי בינוני ומעלה, כלומר לא היו להם דאגות קיומיות שעלולות להשפיע על המצב הנפשי. תחילה נאספו נתונים  אודות מצבם הבריאותי והזוגות מלאו שאלון כדי לקבוע את מידת הסיפוק של כל אחד מחיי הנישואין. לאחר מכן עבר כל משתתף בנפרד ראיון טלפוני יומי במשך 8 ימים. כדי להעריך את התפקוד החברתי, התמקדו החוקרים בשני היבטים: הזמן שמבלים עם אנשים אחרים וסיפוק מחיי הנישואין. 


חיי נישואין טובים


השערות החוקרים היו;

  • כאבים או מגבלות פיזיות (כביטויים למצב הבריאותי) משפיעים על מידת האושר.
  • מידת הזמן שמבלים ביום נתון בחברת אנשים אחרים (חוץ מהבן/בת זוג),
    תתרום לתחושת אושר מוגברת.
  • מידת הסיפוק שחשים מחיי הנישואין משפיעה על הקשר בין מצב בריאותי ירוד ותחושת האושר, כלומר מי שנשוי באושר, שם לב פחות כשמצבו הבריאותי מציק לו, וגם בימים כאלה חש מאושר יותר.
  • מידת הזמן שמבלים עם אחרים מגבירה את תחושת האושר גם כאשר המצב הבריאותי אינו מזהיר.

    חיי נישואין טובים

על פי תוצאות המחקר המשתתפים בילו מעל 70% מהזמן בו הם היו ערים, בחברת אחרים ויותר מ-50% מאותו הזמן בחברת בן/בת הזוג. בממוצע כולם דיווחו כי הם מבלים יותר משמונה שעות ביום בחברת בן/בת הזוג. ניתוח הנתונים הראה, כי חיי נישואין טובים ומספקים משפיעים בצורה מובהקת על תפיסת המצב הבריאותי וכתוצאה מכך גם על מידת האושר. מי שנשוי באושר, שם לב פחות לתנודות היומיות של כאבים או מגבלות פיזיות, שהם חלק מחיי היום יום של רבים מבני ה-80 פלוס. החוקרים הופתעו לגלות, כי חיי חברה ערים עם אחרים, חוץ מבן/בת הזוג, אינם משפיעים באופן משמעותי על תפיסת המצב הבריאותי ועל מידת האושר. אצל זוגות שלא חיו יחד בצורה הרמונית, מצב הכאבים והמגבלות הפיזיות היומי השפיע באופן משמעותי יותר על תחושת האושר.


חיי נישואין טובים


לדברי עידן מיליצ'ר, פסיכותרפיסט, מטפל זוגי ומשפחתי, המתנה יקרת הערך הקרויה 'בריאות- חיים ארוכים- ואושר', אמורה להיות אתגר מרכזי בחיינו המאוחרים. ידוע שאנשים החיים בזוגיות טובה לאורך שנים, תוחלת חייהם, תהייה ארוכה יותר. יתרה מכך, מחקרים מצביעים על כך שבריאותם וחווית האושר הסובייקטיבית תהייה גבוהה יותר. מחקר זה מחזק מחקרים רבים שנעשו לאורך השנים באשר לסוד ולקסם של בריאות ואושר בגיל הזהב. אם נדע לכלכל בתבונה את מעשינו נוכל להפיק מהשנים הללו איכויות והנאות, חוויות וריגושים, נחת ואושר. אם נשכיל לחיות זו לצד זה מתוך אהבה, הקשבה, ויתור וכבוד הדדי, אזי נזכה למצות חיים ארוכים ובריאים עד תום, בכל תחום אפשרי. עד מאה ועשרים.

 

תרגום מקוצר, מקור:

What's love got to do with it? Social functioning, perceived health, and daily happiness in married octogenarians; Psychology and Aging 2010, 25(2): 422-431.

תפריט ניווט תחתון