תוכן עניינים

קעקועים הינם באופנה יותר מאשר בעבר, אך לא כדאי להתייחס אליהם בקלות. מומלץ להיות מודעים לסיכונים, ולדעת מהם אמצעי הזהירות הבסיסיים שיש לנקוט לפני ואחרי שמשיגים קעקוע.

כל אחד יכול להתחדש בקעקוע בתוך מספר שעות בלבד, אך אל תתנו לקלות בה ניתן להשיג אותם לבלבל אתכם - עצרו וקבלו החלטה שקולה לגבי יצירת אמנות שתונצח לצמיתות על גופכם.

להלן נמנה מספר צעדי זהירות חשובים שיש להכיר לפני ביצוע המעשה, למניעת סיכונים אפשריים, ולהקטנת הסיכוי שרעיון מדליק יהפוך לגורם מצער לאחר מכן.

כיצד מתבצע קעקוע?

קעקוע הינו עיצוב או סמל הנחרט לצמיתות בעור. פיגמנטים צבעוניים מוחדרים באמצעות מחטים, אל תוך שכבת העור העליונה. בדרך כלל משתמש אמן הקעקועים במכשיר ידני, שפעולתו דומה למכונת תפירה, כאשר מחט אחת או יותר דוקרות את העור פעמים חוזרות. עם כל דקירה, מחדירות המחטים טיפות זעירות של דיו לעור.

התהליך, המתבצע ללא הרדמה מקומית ואורך לעיתים מספר שעות – תלוי בגודל הקעקוע – גורם לדימום קטן ולתחושת כאב, שעלולה להיות קלה עד חזקה למדי.

היו מודעים לסיכונים

קעקועים הינם חדירה לעור, והמשמעות היא כי קיים סיכון לזיהומים בעור ולסיבוכים נוספים. על הסיכונים העיקריים נמנים:

  • תגובה אלרגית: צבעי הקעקוע, ובמיוחד צבע אדום, עלולים לגרום לתגובה אלרגית של העור, המתבטאת על ידי פריחה מגרדת באזור הקעקוע. תופעה זו עלולה להופיע אפילו שנים לאחר קבלת הקעקוע.
  • זיהומים בעור: קעקועים עלולים לגרום לזיהומי חיידקים מקומיים, המאופיינים באודם, נפיחות, כאב והפרשת נוזלים.
  • בעיות עור נוספות: לפעמים נוצרות בליטות סביב צבעי הקעקוע, במיוחד סביב הצבע האדום, הנקראות גרנולומות. בליטות אלו הינן לעיתים כתוצאה מרקמת צלקת שצומחת באזור העור ש"נפצע" על ידי הקעקוע.
  • מחלות המועברות בדם: אם המכשור המשמש ליצירת הקעקוע, נגוע בדם מזוהם, עלול המקועקע להידבק במחלות שונות המועברות בדם, כמו צהבת סוג B ו-C, טטנוס, ו-HIV (הווירוס שגורם לאיידס).
  • סיבוכים בבדיקת MRI: לעיתים רחוקות, קעקועים או איפור קבוע עלולים לגרום לנפיחות או לצריבה באזור בו בוצעו, כאשר עהאדם עובר בדיקת MRI. ישנם מקרים בהם איפור עיניים קבוע, לדוגמה, פוגע באיכות התמונה של בדיקת MRI של העין. הפיגמנטים של הקעקוע עלולים לפגום באיכות צילומי ה-MRI.

תגובה אלרגית, זיהומים של העור ובעיות אחרות, עלולים להוביל לצורך בטיפול תרופתי, ובמקרים אחדים אף לצורך בהסרת הקעקוע.

כדאי לשים לב שצבעי קעקוע נחשבים למוצרי קוסמטיקה, כך שאין עליהם פיקוח של משרד הבריאות.

דרשו אמצעי זהירות

אם בכל זאת החלטתם ללכת על זה, על מנת להבטיח תהליך קעקוע בטוח, כדאי לכם להתייחס לשאלות הבאות:

  • מי מבצע את העבודה? מומלץ לפנות למכון קעקועים בעל מוניטין טוב, שמעסיק רק אנשים שעברו הכשרה מתאימה.
  • האם אמן הקעקועים לובש כפפות? לפני תחילת הביצוע, כדאי לוודא שהאמן רוחץ את ידיו ולובש כפפות חדשות.
  • האם אמן הקעקועים משתמש במכשור המתאים? ודאו שהאמן משתמש במחטים חדשות ובצבעים חדשים מתוך אריזה סגורה. כדאי שגם כל סוג של פיגמנטים, מגשים או מיכלים, יהיו חד פעמים וחדשים.
  • האם אמן קעקועים מעביר את הציוד הרב פעמי תהליך של סטריליזציה? ודאו שהאמן משתמש בדוד עיקור (מכשיר סטריליזציה בחום או אוטוקלב), על מנת לטהר אחרי כל לקוח את כל המכשור שאיננו חד פעמי. בדקו האם ציוד שאינו ניתן להכניס לדוד עיקור, כמו ידיות של מגירות, שולחנות, או כיורים, עובר ניקוי נוגד חיידקים.

כמו כן, שאלו את עצמכם האם באמת ברצונכם להשקיע ביצירת אמנות לצמיתות על גבי גופכם. שימו לב לבחירת מיקום הקעקוע על גופכם, ואל תקבלו החלטה זו תחת השפעת אלכוהול או סמים, כי יתכן שתצטערו על החלטה זו מאוחר יותר.

 

טפלו טוב בקעקוע שלכם

התחדשתם בקעקוע? זה לא סוף הסיפור. הטיפול בקעקוע החדש משתנה ותלוי בסוגו ובגודלו, אך בדרך כלל יכלול:

  • הסרת החבישה לאחר 24 שעות ומריחת משחה אנטיביוטית על האזור המקועקע, עד להחלמתו.
  • שמירה על עור מקועקע נקי: כדאי להשתמש בסבון ומים רגילים, מבלי לשפשף. גם הניגוב ייעשה ללא שפשופים, על ידי נגיעות עדינות.
  • שימוש בקרם לחות: מרחו מספר פעמים ביום קרם לחות עדין על האזור המקועקע.
  • הימנעות מחשיפה לשמש: לפחות במשך מספר שבועות, אל תחשפו את העור המקועקע לשמש.
  • בחירת בגדים בחוכמה: כדאי להימנע מפרטי לבוש שנצמדים לאזור הקעקוע.
  • קחו בחשבון משך זמן של כשבועיים להגלדה מלאה: אל תגעו בקרום ההגלדה, מאחר שפציעתו מגבירה את הסיכון לזיהומים, ובנוסף עלולה לפגוע בעיצוב הקעקוע ולגרום להיווצרות של צלקות.

אם אתם חוששים שאזור הקעקוע הזדהם, או שהוא אינו מגליד כראוי, כדאי שתפנו לרופא.

מי שמעוניין בהסרת קעקוע, מומלץ שיפנה לרופא עור ויקבל ייעוץ לגבי הסרתו באמצעות לייזר, או בדרכי הסרה אחרות.

 

מקור:
Tattoos: Understand risks and precautions; by Mayo Clinic Staff, February 2010.

יחידות ומרפאות

תפריט ניווט תחתון