תוכן עניינים

ד''ר חגית מץ; סגנית מנהל מחלקת עור; המרכז הרפואי תל-אביב

המעבר מעונת החורף הקרה ובעלת אחוזי הלחות הנמוכים, לעונת האביב החמימה יותר, משפיע על עור הגוף. שימת לב מיוחדת לעור הגוף ובמיוחד עור הפנים, הידיים, הרגליים  והצוואר, חשובה למעטה העוטף את גופינו ומגן עליו. העור זוכר ורושם הכל

מראה העור ותפקודו מושפעים מגורמים רבים, חלקם גנטיים ואינם ניתנים לשליטה, חלקם חיצוניים וסביבתיים, כדוגמת החשיפה לקרינת השמש.

לי ולח

לחות העור (כמות המים שבו), קובעת במידה רבה את מראהו ותכונותיו: אחידות הצבע, המרקם, גמישותו ועוביו. עור יבש נראה מחוספס, שברירי, בעל עובי ושטח פנים בלתי אחיד, סדוק ומכוסה בקשקשים, ונוטה לגירוד. לעומתו עור לח נראה חלק, מבריק, קטיפתי, עדין וגמיש. מטופלים רבים מגיעים  למרפאת העור בתקופת החורף, תקופה בה הלחות באוויר נמוכה, עם תלונות על יובש העור וגרד בעיקר בגפיים התחתונים.

בעור בריא, תכולת המים באפידרמיס (השכבה החיצונית), היא כ-10 אחוז. השכבה הקרנית העליונה של האפידרמיס, מהווה חסם בפני יציאת נוזלים מוגזמת מהעור וייבושו, בכך שהיא עוצרת את תנועת המים המתמדת מהשכבות העמוקות של העור כלפי השכבות העליונות והחוצה. 

לפיכך שמירה על רמת לחות מספקת היא משימה קשה ומורכבת;

  • הדרך הטובה ביותר לשמור על לחות העור היא לשהות בסביבה שיש בה די לחות.

  • בתקופת החורף בשל האוויר היבש, הקור, הרוח ופעולת המזגנים, העור נוטה להתייבש.

  • הרטבת העור, אינה מוסיפה לחות לעור, אלא מייבשת אותו, מחמת אידוי של כמות גדולה יותר של מים.

  • ככל שעולה לחות הסביבה, כן גדלה לחות העור.

  • במחלות עור מסוימות כגון אטופיק דרמתיטיס, משתפר מצב עורם של החולים בקיץ, כשלחות האוויר גבוהה.

  • על לחות העור ניתן לשמור במידה לא מבוטלת באמצעים חיצוניים כמו שתייה מרובה ומריחת  קרם לחות.

 

קרם הלחות מיועד לתקן ולשפר את פעולת החסם הטבעי של העור, ועל יד כך לשמור על לחותו ולמנוע התייבשותו. קרם הלחות למעשה אינו מוסיף לחות אלא שומר על לחות העור הנובעת מבפנים, בדיוק כמו  ששמיכה אינה מוסיפה חום אלא שומרת על החום הנובע מתוך הגוף. בנוסף לכך, קרם הלחות, מחדיר חומרים סופחי מים לשכבות העליונות של העור. חומר זה חודר לרווחים שבין שכבות העור העליונות ו'מושך' אליו מים, שעקב כך אינם מתאדים אלא נשארים בשכבות העליונות של העור.

כמות השומן בתכשיר הלחות, חייבת להתאים לעור המשתמש ולדרישותיו. כל התכשירים מכילים רכיבים שומניים ורכיבים מימיים או מים, היחס בין רכיבים אלו בתכשירים השונים שונה מתכשיר לתכשיר. מומלץ שקרם הלחות יתאים לסוג העור. עור יבש, זקן ופגוע זקוק לבסיס שמן יותר מזה הנדרש לעור צעיר ורענן. 

את קרם הלחות יש למרוח לאחר ניקוי יסודי של העור. יש לספוג קלות את שארית המים במגבת רכה, ומיד לאחר מכן למרוח את הקרם. רצוי שלא יעברו יותר משתיים עד שלוש דקות בין הרחצה למריחת הקרם. חשוב למרוח כל אזור כולל הצואר.  

עור השמש

לקראת האביב והקיץ יש לזכור את הסכנות הטמונות בחשיפה לשמש.
אנשים נחשפים לסכנת הקרינה בחיי היום יום, גם ללא הליכה מכוונת לשיזוף. השמש פולטת קרינה בעלת ספקטרום רחב, מקרניים קצרות ביותר עד קרניים ארוכות ביותר. שכבת האוזון, מסננת את הקרינה המסוכנת של השמש, ולמזלנו מגינה עלינו מפני הקרניים הקצרות, שהן המסוכנות, אלא ששכבת האוזון מידלדלת ועובייה אינו אחיד. הקרניים המסוכנות מגיעות  אלינו בשעות שבין תשע בבוקר וארבע אחה"צ ואלו הקרניים העיקריות הגורמות לשיזוף. 

אין שיזוף שהוא שיזוף בריא!!!

  


 
נזקי השיזוף אינם מתגלים מיד לאחר החשיפה לשמש אלא, בחלוף מספר שנים או עשרות שנים. העור זוכר את כל אשר עוללו לו, רושם את כל הנזקים ואינו מתעלם מהם. בבוא העת, יביא לידי ביטוי את הנזקים שהצטברו, החל בכתמים כהים או לבנים, וכלה בגידולים שפירים או ממאירים. מי שהרבה להשתזף בצעירותו, אל יתפלא אם כעבור עשרים-שלושים שנה, יתגלה אצלו לפתע גידול סרטני, גם אם, במרוצת השנים שחלפו מאז המעיט מאד להשתזף.

חוץ מהסכנה של מחלת סרטן העור, גורמת קרינת השמש נזקים רבים. שינויים אלו כוללים בין היתר שינוי במרקם העור, פגיעה באחידות הצבע, נטייה להתייבש, היחלשות דפנות כלי הדם ועוד.
יש המעריכים שקרינת השמש אחראית לכ- 70 אחוז מהזדקנות העור, ורק 30 אחוז, מייצגים את מהלך ההזדקנות הטבעי.

כדי לשמור על בריאות העור חשוב להקפיד על שימוש בתכשירי הגנה;

  • מקדם ההגנה מובע באמצעות מספר (SPE). ככל שגבוה מספרו של מקדם ההגנה, כך ארוך זמן השהייה בשמש, עד לרגע שתגובת העור לקרני השמש תהייה שווה לתגובת העור ללא התכשיר.

  • נניח למשל, שללא תכשיר הגנה מופיעה האדמומיות בעור לאחר שהייה בת רבע שעה בשמש; אם מורחים את העור בתכשיר בעל מקדם הגנה 20, יתארך פי 20 הזמן- כלומר: יעברו חמש שעות עד שתופיע בעור אותה רמת אדמומיות, שעלתה בו קודם לכן, כעבור רבע שעה.

  • נוסף על משך ההגנה שמעניק התכשיר, יש להתייחס גם ליכולת עמידותו במים, בזיעה וכו'.  

  • יש לזכור במיוחד לקראת האביב והקיץ, את חשיבות ההגנה מפני השמש. לא רק בהליכה לים או לבריכה אלא בכל יום בצאתנו מהבית.  הגנה זו כוללת  שימוש במסנן קרינה, כובע, ובגדים ארוכים ודקים. חשוב להקפיד ולמרוח בקרם הגנה לא רק את הפנים אלא אזורים נוספים שנחשפים: המחשוף, גב, ידיים, עורף, אפרכסות האזניים וכו'. 

תפריט ניווט תחתון