תוכן עניינים

​מהי ראומטולוגיה ?

ראומטולוגיה היא מקצוע אל של רפואה פנימית, המטפלת במגוון רחב של מחלות המערבות את המערכת שריר השלד, אך לעיתים מתבטאות גם במעורבות של איברים פנימיים. המחלות הראומטיות מתחלקות לכמה קבוצות עיקריות: מחלות מפרקיות דלקתיות, כגון: דלקת מפרקים שגרונתית ; מחלות אוטואימוניות ראומטיות סיסטמיות, כגון זאבת ; מחלות הנובעות מהיווצרות גבישים, כגון: שיגדון ; מחלות ניווניות, כגון שחיקת הסחוס ; ותסמונות כאב כרוניות, כגון: פיברומיאלגיה. הגישה הראומטולוגית מתאפיינת בטיפול רב תחומי, בשל העובדה שחלק לא מבוטל מהמחלות מערבות גם איברים פנימיים, בנוסף למעורבות המפרקית. 



כתבה: פרופ' אורי אלקיים, מנהלת המכון הראומטולוגי, מרכז רפואי תל אביב 

מחלות מפרקים ניווניות מתפרצות, בדרך כלל, בגילאי 50-60 ומעלה. מחלות מפרקים דלקתיות, לעומתן, עלולות לקרות בכל גיל, מינקות ועד לגילאים מבוגרים. קיימים סוגים שונים של מחלות דלקתיות, אוטואימוניות, שבהן מערכת החיסון מייצרת תגובה דלקתית כנגד חלבונים או מרכיבים שונים של המפרקים. במחלות אלו, מערכת החיסון מערבת מפרקים שונים, בתמהילים שונים. כלומר, יש מחלות המערבות רק מפרקים בודדים, אחרות מערבות מספר רב של מפרקים, כולל שלד מרכזי ו/או מפרקים היקפיים.

מהן דלקות המפרקים השכיחות ביותר ? 

  • דלקת מפרקים שגרונתית ((RA, המתפרצת בטווח נרחב של גילאים ואופיינית יותר לנשים ונוטה לערב מספר רב של מפרקים - לרוב מפרקים קטנים 
  • דלקת מפרקים פסוריאטית (PsA ), המתפרצת אצל 20% אחוז מחולי פסוריאזיס, לרוב עד כעשור אחרי הופעת הפסוריאזיס בעור, ומתבטאת במנעד רחב של ביטויים: החל ממעורבות של מפרק בודד וכלה במעורבות רב מפרקים או מעורבות מפרקי האגן וע"ש 
  • דלקת מפרקים מקשחת (AS), המתפרצת (לרוב) בעשור השני והשלישי לחיים, בחלוקה שווה בין נשים לגברים. המחלה מתבטאת, בראש וראשונה, בכאבי גב בעלי אופי דלקתי 
  • מחלות אוטואימוניות, כגון זאבת או וסקוליטיס (דלקת כלי דם) אשר - בנוסף למעורבות מפרקית, עלולות גם לערב כליות, ראות ועוד . 

מהן המחלות הנלוות השכיחות בקרב חולי דלקות מפרקים ? 

לקבוצה של דלקות מפרקים ספונדילוארתרופטיות, כגון  AS ו-PsA, שמערבות את מפרקי העצה והכסל ואת עמוד שדרה, יש "מחלות אחיות", שלעיתים קרובות מופיעות אצל החולים, ביניהן: דלקת העיניים אוביאיטיס ודלקות מעי, כמו קוליטיס ומחלת קרוהן. המנגנון הפתוגני שבבסיס המחלה הוא משותף, ולכן יש סיכוי שלאותו אדם תהיינה יותר ממחלה אחת מקבוצה זו, או שבאותה משפחה יהיו כמה מחלות מקבוצה זו. כמו כן, חולים הסובלים מדלקות מפרקים ממושכות נמצאים בסיכון גבוה לסיבוכים קרדיוסקולרים (מחלות לב וכלי דם). 

מה כואב לכם? מחלת הפיברומיאלגיה

מדובר בדאבת שרירים, תסמונת כאב המתפרצת לרוב בעשור השלישי או הרביעי לחיים ומתבטאת בכאבים מפושטים, עייפות, הפרעות שינה - בנוכחות בדיקות מעבדה תקינות וללא סימני דלקת.

האם ניתן לנהל חיים תקינים עם מחלה ראומטית?

אחוז גבוה מאוד של החולים יכול לקיים חיים מלאים ללא מגבלות כלשהן, בזכות הכנסתן של התרופות הביולוגיות, כאופציות טיפוליות. השימוש בתרופות הביולוגיות החל בשנות ה-2000 ומאז הואץ פיתוחן באופן דרמטי. זו גם הסיבה שפחות חולים מגיעים, כיום, למצב של עיוותים במפרקים ונכות קשה. ריפוי מלא עדיין לא קיים, אך באמצעות התרופות הקיימות ניתן כיום לרסן התקדמות המחלה בצורה משמעותית ולמנוע נזק בלתי הפיך למפרקים. לגילוי מוקדם יש חשיבות רבה, כדי לקבל טיפול יעיל ולמנוע נכות.

מתי כדאי לקבוע תור לראומטולוג?

אלה התסמינים המרמזים לכוון של תהליך מפרקי דלקתי:
  • כאב במפרקים שהופך לכרוני (מעל 3 חודשים)
  • כאב חזק יותר במנוחה מאשר בפעילות
  • כאבים ליליים, קשיון בוקר, נפיחות במפרקים ו/או תחושות חום מקומית שאינה חולפת
  • טווח התנועה מוגבל.
אם ישנם סימפטומים דלקתיים אחרים, כמו: דלקות עיניים, דלקות מעיים, פריחה, חום ועוד - כל אלו משקפים מחלה סיסטמית וצריכים להדליק נורה אדומה.

האבחנה הראומטולוגית מתבססת על שילוב של תסמינים קליניים, בדיקה גופנית, בדיקות מעבדה, בדיקות הדמיה. לכל מחלה יש פרוטוקול אבחנתי שונה, למשל, במקרים מובהקים שלRA  לרוב אין צורך ב-MRI ומספיקות בדיקות מעבדה ובדיקה גופנית כדי לאבחן. לעומת זאת, ב-AS , בדרך יש צורך בבדיקת הדמיה של האגן כדי להוכיח קיומה של מחלה. יש מקרים של מחלות מפרקים סרו-נגטיביות, כשלא ניתן לקבוע מחלה בהסתמך על בדיקות דם, ובמקרים אלו יש צורך שבבדיקה גופנית תהיה עדות מאוד ברורה לדלקת.



תפריט ניווט תחתון