תוכן עניינים

​בת קול

למה משמש אותנו הגרון, איך הקול שלנו יכול להיפגע מדיבור יתר. וגם: השיטות החדשות לטיפול בנשים טרנסיות באמצעות ניתוח מיוחד לנישוי קול - הפיכת קול גברי לנשי  

ראיון עם ד"ר יעל אסטרייכר, מנתחת אף אוזן גרון, מנהלת המרפאה להפרעות קול ובליעה. עוסקת בתחום הגרון



"ראשית בואו נסביר משהו הכי בסיסי על הגרון, כל כך טריוויאלי שאנחנו לא עוצרים לחשוב עליו, והוא מהו בכלל התפקיד של הגרון. אז לגרון יש כמה תפקידים: נשימה - בזמן נשימה, הגרון נפתח ומאפשר מעבר אוויר מהפה לריאות דרך קנה הנשימה, בליעה – בזמן בליעה, הגרון נסגר ומגן על הריאות מכניסת מזון ושתיה, והפקת קול - בגרון מצויים שני מיתרי הקול שרעד שלהם יוצר את הקול שלנו". 

  • יש רק שני מיתרים בגרון?
"כן, המיתרים הם בעצם שני שרירים מכוסים ברירית. כשאנחנו מדברים השרירים האלה, מימין ומשמאל מתקרבים ונוגעים אחד בשני וזרם האוויר שמגיע מהריאות מרעיד אותם ויוצר גל קול שמעובד לדיבור. זה הקול האישי של כל אחד מאתנו".

  • מי מגיע אליך?
"מגיעים אלי מטופלים שיש להם בעיות קול, כגון צרידות, חולשה בקול, חוסר יציבות בקול ולעיתים גם קוצר נשימה וקשיי בליעה. לרוב בעיות הקול נגרמות כתוצאה מהרגלים לא נכונים, משימוש לא נכון בקול, דיבור מוגבר ועישון. שימוש לא נכון בקול יכול להוביל להופעת יבלות, פוליפים, ציסטות וגרנולומות שהם הנגעים השפירים השכיחים הגורמים לבעיות קול. נגעים אלו אופייניים למי שמדברים הרבה כמו מורים, זמרים, אנשי מכירות ועורכי דין, אבל בהחלט לא רק. לפעמים יש סיבות נוירולוגיות לשינוי בקול כמו הפרעה בתנועה של מיתר קול או אפילו שיתוק שלו ויתכנו גם גידולים של מיתרי הקול". 

  • אז מתי להגיע לרופא?
"לרוב השינוי בקול זמני והוא נובע מדלקות או מזיהומים חולפים, אבל אם מרגישים  שינוי בקול מעל 3 שבועות כדאי לפנות לרופא אף אוזן גרון שיבדוק את מיתרי הקול. כאן נדרש מהרופא להסתכל ישירות על הגרון, לאבחן ישירות את ההפרעה במיתרי הקול".    
 
  • ספרי על הניתוחים המיוחדים שאת עושה לנשים טרנסיות 
"תחום מיוחד שאני עוסקת בו בשנים האחרונות הוא נישוי קול. מה הכוונה? ניתוח של הפיכת קול גברי לנשי המיועד לנשים טרנסיות המעוניינות בהתאמת הקול למגדר שלהן. התחום הזה אינו חדש, אבל 'היציאה שלו מהארון', ההפיכה שלו לתהליך מקובל, יחד עם ההכנסה שלו לסל התרופות, הביאה לנגישות של הניתוח הזה.
"כשגבר או אישה רוצים לשנות את המגדר שלהם הם מתחילים בתהליך ארוך, שבין השאר כולל טיפול הורמונלי. גברים טרנסיים, מקבלים טיפול הורמונלי בטסטוסטרון, שבדרך כלל גורם לעיבוי הקול שלהם ובהרבה מקרים זה מספיק להם. אמנם לעיתים נדרשים שיעורי דיבור, אבל זה לא מגיע ברוב המקרים לצורך בטיפול ניתוחי. "לעומת זאת, אצל נשים טרנסיות, הטיפול ההורמונלי באסטרוגנים לא מוביל להפיכת הקול לנשי. מסיבה זאת קיים אצלן צורך לטיפול שיהפוך את הקול הגברי לנשי. קיימות שתי אופציות – האחת היא טיפול קול והשנייה היא ניתוח. טיפול קול עושים אצל קלינאי תקשורת כשהמטרה להפוך את הקול לנשי יותר. יש לזכור שתפיסת הקול שלנו כנשי ע"י הסובבים אותנו תלויה לא רק בגוון הקול שלנו, אלא גם באיך אנחנו מתנהלים, דגשים בקול, הבעות פנים, מבט, תנועות ידיים וראש, יציבה וכד'.
יש לזכור שתדירות הקול של מי שנולדו במין זכר קשורה כמובן לפיזיולוגיה שלהם, לגברים ביולוגיים בממוצע מיתרי קול ארוכים וכבדים יותר מאלו של הנשים הביולוגיות ולכן הקול שלהם נמוך יותר. זה כמו שעוברים מכינור לצ'לו – המיתר ארוך יותר והצליל נשמע יותר נמוך.. בשל המגבלות הפיזיולוגיות, יש מקרים בהם בטיפול קול לא מצליחים להגיע לקול "נשי" מספיק ואז פונים לניתוח נישוי מיתרי הקול. 

  • אז איך מנשים את קול?
"יש כמה טכניקות לנישוי הקול. בטכניקה הכי ותיקה נעשה חתך חיצוני בצוואר דרכו כורתים את החלק הקדמי של הגרון ומחברים אותו מחדש, כך שבסופו של דבר מתקבל גרון "קטן יותר" וקול נשי יותר. זהו ניתוח ארוך ומורכב ומשאיר צלקת בצוואר. 
בעשור האחרון, עם ההתפתחות של ניתוחי גרון באופן כללי, התחילו לבצע ניתוח לנישוי הקול דרך הפה ובלי חתך בצוואר. בניתוח הזה תופרים את מיתרי הקול אחד לשני בחלקם הקדמי, כך שהקטע של המיתרים שרועד בהפקת הקול קצר יותר, תדירות הקול עולה והקול נשמע יותר נשי. זה הניתוח שאנחנו עושה פה באיכילוב. יש עוד כמה שיטות ניתוחיות, אך אנחנו מצאנו שזאת שיטה טובה ויעילה. ההחלמה קלה והסיבוכים מועטים והיא כאמור ללא חתכים חיצוניים".

  • כמה זמן את עושה כבר את הניתוחים האלה?
"כמעט 3 שנים".

  • ואיך התוצאות?
"התוצאות מצוינות, אך יש לזכור שלוקח זמן להגיע לקול הנשי מבוקש. יש תהליך של החלמה לאחר הניתוח, יש צרידות בהתחלה ונדרש טיפול קול כדי לדעת איך להשתמש בגרון ה"חדש". אחרי חצי שנה מגיעות אלי לביקור נשים עם קול יותר נשי ואני רואה שהן הרבה יותר מאושרות".

  • אילו עוד ניתוחים את עושה לנשים טרנסיות?
"אם כבר מדברים על הקול העבה שמקשה על נשים טרנסיות, יש גם את הבליטה בצוואר - הגרוגרת - שגם היא מטרידה את אותן נשים. כאן יש לנו בשורה, ניתוח בטכניקה חדשנית שייחודית לנו באיכילוב ושגם לא נפוצה במיוחד בעולם. החידוש הוא שבמקום לעשות חתך בצוואר, אנחנו עושים חתך בין השפה התחתונה לחניכיים ואז הולכים מתחת לעור הצוואר עד לגרוגרת, משייפים וחותכים אותה עד שיורד החלק הבולט, בלי חתכים חיצוניים בצוואר וכמובן בלי לפגוע במיתרי הקול". 

  • שני הניתוחים נעשים יחד?
"באופן כללי את ניתוח שיוף הגרוגרת אנחנו יכולים לעשות בנפרד או בשילוב עם ניתוח נישוי פנים שמבוצע אצלנו על ידי צוות נישוי הפנים בהובלת ד"ר שמרית ארבל מיחידת פה ולסת. את הניתוח לנישוי הקול, בו מקצרים את מיתרי הקול ובכך מקטינים את אזור מעבר האוויר בגרון, אנחנו תמיד נעדיף לעשות בסוף תהליך ההתאמה המגדרית לאחר שהמטופלת עברה את מירב הפרוצדורות הניתוחיות בהרדמה כללית שהיא מתכננת לעבור. 

יחידות ומרפאות

תפריט ניווט תחתון