תוכן עניינים

​מחלות מפרקיות ומחלות עיניים:  ביטוי רב-מערכתי במחלה אחת 


מאת: ד"ר מרינה אנוק ופרופ' זוהר חבוט-וילנר, מנהלות המרפאה המשולבת למחלות דלקתיות של העין והמפרקים, מרכז רפואי תל אביב 

מהי דלקת המערבת את המפרקים ?

מחלות מפרקים דלקתיות כוללות מגוון מחלות המערבות את השלד והמפרקים. הביטוי העיקרי של המחלה הוא מפרק נפוח או רגיש, מלווה בחום מקומי ואולי גם כאבי לילה ונוקשות בוקר ממושכת. בניגוד למחלות ניווניות, מחלה דלקתית מחמירה במנוחה ומשתפרת במאמצים. ניתן לחלק דלקות מפרקים לסוגים שונים: 1. מחלות אוטואימוניות, כגון: דלקת מפרקים של גיל הילדות (Juvenile idiopathic arthritis), דלקת מפרקים שיגרונית ((Rheumatoid Arthritis, זאבת (SLE) ותסמונת סיוגרן(Sjogren) . מחלות שבהן מערכת החיסון מייצרת תגובה דלקתית כנגד חלבונים או מרכיבים שונים של המפרקים. 2. מחלות שלד מרכזי, כגון: מחלות ספונדילוארתרופטיות וביניהן דלקת שדרה מקשחת (Ankylosing spondylitis), דלקת מפרקים משנית לפסוריאזיס(Psoriatic arthritis) , דלקת מפרקים תגובתיתReactive) (arthritis שמתפתחת לרוב לאחר מחלה זיהומית של דרכי המין והשתן או דרכי העיכול, ודלקת מפרקים המלווה מחלות מעיים דלקתיות(Crhon’s disease, ulcertaive colitis) .

מהי דלקת המערבת את העין?

דלקת עינית תיתכן כמחלה משנית לזיהום או לתהליך דלקתי שאיננו זיהומי. במאמר זה נדון במחלות שאינן זיהומיות. הדלקת עשויה לערב חלקים שונים בעין ומתבטאת באופן שונה בהתאם לחלק המעורב במחלה. בדלקת של כלי הדם בדופן העין, כמו: אפיסקלריטיס (דלקת כלי הדם השטחיים) וסקלריטיס (דלקת כלי הדם העמוקים) העין תהיה אדומה והמטופלים ידווחו על אי נוחות (באפיסקלריטיס) וכאב (סקלריטיס). בנוסף, תיתכן ירידה בראייה (סקלריטיס). באובאיטיס קדמית ישנה מעורבות של החלק הקדמי התוך-עיני. המחלה עשויה להתבטא באי נוחות, בקושי במבט לאור, בכאבים בעין וסביב לה, בכאבי ראש ובירידה בראייה. לרוב, העין אדומה ויתכן שינוי במבנה האישון: אישון קטן ולא עגול. באובאיטיס אמצעית ישנה מעורבות של הזגוגית ובאובאיטיס אחורית מעורבות של הרשתית ו/או הדמית. התלונות העיקריות במחלות אילו הן שינוי באיכות הראייה וירידה בראייה.


מהן המחלות השכיחות בהן תיתכן דלקת מפרקית ועינית? 

  • מחלות ספונדילוארתרופתיות: מחלות בעלות מעורבות מפרקים של הגפיים התחתונות בצורה לא סימטרית. במרבית המקרים מעורבות של 1-4 מפרקים, אך תיתכן מעורבות רב-מפרקית. למחלות אלו מלוות בכאבי גב - בעיקר כאב לילי המעיר משינה לפנות בוקר. להתפתחות מחלות אלו קיים בסיס גנטי: לאנשים בעלי הגן HLA B27 יש סיכוי גבוה יותר לפתח את המחלה. המעורבות העינית השכיחה במחלה היא אובאיטיס, המערבת את החלק הקדמי של העין (אובאיטיס קדמית). המחלה מתבטאת בעין אדומה וכואבת ובחוסר סבילות לאור.
  • מחלות דלקתיות של כלי הדם: מחלות אילו נחלקות לקבוצות שונות, על פי גודל כלי הדם המעורב במחלה. Granulomatosis with Polyangiitis (GPA) שבעבר נקראה מחלת ווגנר, ו(PAN) Polyarteritis nodosa-, הן מחלות שבהן ישנה דלקת של כלי הדם הבינונים עם נטייה לפגיעה בכליות או בריאות. הביטוי העיני של המחלות הללו מגוון: GPA ו- PAN עלולות לגרום לדלקת של כלי הדם השטחיים והעמוקים בדופן העין - אפיסקלריטיס וסקלריטיס, ואף לדלקת של ארובת העין עם מעורבות של השומן הארובתי, שרירי העין ועצב הראייה. מחלה וסקוליטית נוספת המערבת את העין נקראת בכצ'ט (Behcet’s disease). הביטויים הקליניים השכיחים הם אפתות בעיניים, בפה ובאיברי המין, אך  תיתכן גם מעורבות עינית משמעותית, בשל דלקת של כלי הדם מכל הגדלים, הן ורידים והן עורקים. המחלה עשויה לכלול מאפיין גנטי, עם קיומו של הגןHLA B5/B51 . מבחינת העיניים, המחלה עלולה לגרום לאובאיטיס בכל מקטעי העין וכן לדלקת של כלי הדם ברשתית ואף לחסימות כלי דם ברשתית. במקרים קשים וללא טיפול, הפגיעה עלולה להוביל לפגיעה קשה בראייה.
  • זאבת (SLE) - מחלה אוטואימונית שכיחה מאד בקרב נשים ומתאפיינת במעורבות מפרקית שאינה גורמת להרס המפרק. מבחינת העיניים, היא עלולה לגרום לאפיסקלריטיס ולסקלריטיס, ובנוסף לאובאיטיס - הכוללת את כל מקטעי העין, ולדלקת של כלי הדם ברשתית. 
  • תסמונת סיוגרן(Sjogren) : תתכן כמחלה ראשונית (מחלה העומדת בפני עצמה) או שניונית (נלווית למחלות אוטואימוניות כגון RA, SLE). המחלה שכיחה מאד בנשים (90% מהמקרים) ומתאפיינת ביובש בעיניים ובפה - תופעה משנית לדלקת בבלוטת הדמעות והרוק. במצב של יובש עיני משמעותי תיתכן פגיעה בקרנית. סימנים נוספים שכיחים במחלה כוללים יובש בעור, יובש באיבר המין ועייפות. 
  • דלקת מפרקים של גיל הילדות (Juvenile idiopathic arthritis): מחלה המערבת בעיקר את הברכיים, הקרסוליים, מפרקי כף היד והמפרקים הקטנים בידיים וברגליים. תיתכן גם פגיעה בשורש כף היד עם היווצרות חיבור בין העצמות הקטנות של שורש כף היד. המעורבות העינית כוללת אובאיטיס קדמית, אשר פעמים רבות נוכחת ללא ממצאים בולטים (כגון: עין אדומה) ופעמים רבות, הילדים אינם מדווחים על תלונות כלשהן. כשליש מחולי ה-JIA עלולים לחוות פגיעה קשה בראייה. לכן, חשוב מאוד שילדים עם JIA ייבדקו בבדיקות עיניים שגרתיות על מנת למנוע מצב בו המחלה תתגלה בשלבים מתקדמים. 

כיצד מאבחנים מחלות מפרקיות ומחלות עיניים משולבות?

אבחנת המחלה נעשית על פי ממצאי הבדיקה הקלינית, הכוללת: בדיקה גופנית מלאה ובדיקת עיניים במנורת סדק (מיקרוסקופ לבדיקת העיניים). האבחון כולל גם התייחסות לממצאי בדיקות דם, לממצאי הדמיה של המפרקים והעיניים ובדיקות עיניים מיוחדות למשל תבחין שירמר בתסמונת סיוגרן בו בודקים באופן כמותי את יכולת הפרשת הדמעות. 

מהן אפשרויות הטיפול?

הטיפול המשולב ניתן על ידי ראומטולוגים/יות ורופאי/ות עיניים, תוך ראייה כוללת של המחלה הרב-מערכתית. הטיפול משלב טיפול כללי לגוף בתרופות הניתנות דרך הפה, בהזרקות תת עוריות או בעירוי לווריד (בהתאם לתרופה הניתנת) עם טיפול מקומי לעין (כגון: טיפות עיניים, משחות עיניים והזרקות לעיניים). תהליך הטיפול מתרחש תוך ניטור קפדני אחר מצב המחלה וכל תופעות הלוואי הקשורות בטיפולים השונים. כיום, ישנם מגוון רב של טיפולים המאפשרים לשלוט במחלות, להאט את התקדמותן ופעמים רבות גם לעצור אותן, תוך שמירה על תפקוד כללי תקין וראייה טובה.

לגילוי מוקדם של המחלה ישנו חשיבות רבה בסיכויים לשליטה במחלה או להחלמה. אבחנה מהירה תעזור להתאים את הטיפול המיטבי ולמנוע את סיבוכי המחלה. 

בואו להיבדק במרפאה המשולבת למחלות דלקתיות של העין והמפרקים 
המרפאה המשולבת במרכז הרפואי תל אביב נותנת מענה למטופלים עם חשד או קיום של מחלה כללית רב-מערכתית המערבת את העיניים והמפרקים. במעמד משותף של מנהלות המרפאה - ד"ר אנוק ופרופ' חבוט-וילנר, נערכת בדיקה גופנית ובדיקת עיניים מקיפה, נקבע מצב המחלה, נטווית תכנית הבירור ודרכי הטיפול בה. הפניות המטופלים למרפאה נעשית על ידי רופאי/ות משפחה, ראומטולוגים/ות, רופאי/ות עיניים. הצלחת הטיפול תלויה בשילוב שבין הטיפול הכוללני של הצוות הרב-תחומי של המרפאה, יחד עם מעורבותו ושיתופו המלא של הרופא המפנה מהקהילה. 

לבדיקה יש להגיע עם 2 טופסי התחייבות כספית מקופת החולים (2 טופסי 17 נפרדים: לעיניים ולראומטולוגיה). מחלקת פניות הציבור באיכילוב מסייעת למטופלים לקבל טופסי התחייבות (טופס 17) בהתאם לזכאותם.


תפריט ניווט תחתון