תוכן עניינים

​מאת: כתב: פרופ' יהב אורון, מומחה לרפואת אף אוזן וגרון, מערך אאג, ניתוחי ראש וצוואר, פה ולסתות המרכז הרפואי תל-אביב ע"ש סוראסקי (איכילוב)



פתאום קם אדם בבוקר ושומע צפצוף, רחש, זמזום וצלילים אחרים באוזן אחת או בשתיהן. בשלב מסוים מבין אותו אדם שאין מקור חיצוני לרעש שמשגע אותו, אז הוא ניגש לרופא שמבשר לו שהוא סובל מטינטון (Tinnitus). שכיחותה של תופעה זו עומדת על כ-15% מכלל האוכלוסייה. כאשר שכיחות התלונה הולכת ועולה עם הגיל, ועם הופעתה של ירידה בשמיעה. טינטון עלול להיגרם בשל הפרעה באוזן, עקב למשל פקק של שעווה, נוזלים באוזן התיכונה או דלקת של האוזן החיצונית. במקרים אלו טיפול בבעיה הראשונית יפתור בדרך כלל גם את הטינטון. מצד שני, במקרים בהם נפגע השבלול, שהוא איבר השמיעה שלנו בשל, למשל, הזדקנות הגוף וחשיפה לרעש, קשה יותר לגרום לטינטון להעלם. ישנם שני סוגי טינטון עיקריים: טינטון סובייקטיבי שפירושו צליל אשר רק האדם המתאר את הטינטון שומע אותו וטינטון אובייקטיבי , שבו שומעים צלילי גוף שונים, דוגמת זרימת דם, תנועות של שרירים קטנים ועוד.


המנגנון שמאחורי תופעת הטינטון

כדי להבין את המנגנון מאחורי הטינטון צריך להבין כמה דברים לגבי עיבוד המידע השמיעתי: בגזע המוח קיימים צברים של תאי עצב, המכונים גרעינים. גרעינים אלו אחראים על עיבוד והעברת המידע השמיעתי, אל קליפת המוח. בקליפת המוח נמצא אזור השמיעה, המאפשר לנו להבין את הנאמר לנו, ליהנות ממוזיקה ועוד. ירידה בשמיעה גורמת לפעילות יתר של עצב השמיעה ושל גרעיני השמיעה. כמו כן, חל שינוי במאזן המוליכים העצביים (נוירו-טרנסמיטרים, מולקולות המקשרות בין תא עצב לתא אחר) במוח ובמיוחד במסלולי השמיעה. פעילות יתר זו היא הגורמת לתחושת הטינטון. מכיוון שמדובר בפעילות עצבית אי אפשר למעשה למדוד או להקליט טינטון.


טיפול בטינטון

טיפול בטינטון יתמקד בניסיון לתקן מצבם הפיכים באוזן, אך בחלק מהמקרים אין ביכולתנו להשפיע על האוזן הפנימית או על המוח. במידה וקיימת ירידה בשמיעה ההמלצה תהיה התאמת מכשירי שמיעה. כמו כן, שיטות המכונות "פסיכו-חינוכיות" מתמקדות בשיפור הדרכים בהם מתמודדים אנשים עם הטינטון. במרכזים רפואיים בעולם וגם  במרכז הרפואי תל-אביב, נערכים מחקרים שמטרתם היא שיפור הבנת המנגנונים הגורמים לטינטון, ומציאת טיפולים שיכולים להקל על הסובלים ממנו. חלק מהטיפולים הינם תרופתיים, אחרים מתמקדים בבדיקת מכשור המשפיע על הפעילות העצבית של המוח, ואילו אחרים מתמקדים בגישות פסיכולוגיות לטינטון - מאמצים אלו יובילו לבסוף למציאת טיפול יעיל לטינטון.

תפריט ניווט תחתון