תוכן עניינים

הכותבת: ד"ר ריבי טאומן, המרכז לרפואת שינה


​השינה היא חלק חשוב מאוד בקיומנו.
בשנים האחרונות חלה התקדמות רבה בתחום רפואת השינה שהביאה להכרה כי הפרעות שינה הן שכיחות ובעלות השלכות רבות ומשמעותיות על בריאותנו ואיכות חיינו הן בטווח הקצר והן בטווח הארוך.
מחקרים בשנים האחרונות מדגישים את חשיבות השינה לא רק כאחראית על הערנות היומית התקינה, אלא גם כמגנה מפני תחלואה וכמשפרת את תוחלת החיים ואת איכות החיים. אבחון וטיפול בהפרעות שינה חיוני לכן במניעה של תחלואה והינו חלק בלתי נפרד בהשגת איכות חיים טובה.

 

הפרעת השינה השכיחה ביותר שרבים מגדירים אותה כמגיפה הן במבוגרים והן בילדים היא חסך שינה 

משך השינה של האדם המערבי התקצר בעשורים האחרונים בכמעט שעתיים. הסיבה העיקרית לקיצור משך השינה היא אורח החיים המערבי שכולל שעות עבודה מרובות ושימוש רב במסכים ואמצעים אלקטרוניים. בנוסף, עקב העלייה במודעות לחשיבות הפעילות גופנית, נוצר קיצור נוסף של משך השינה. נזקיו המידיים של משך שינה קצר הם עייפות, ישנוניות, קשיי קשב וריכוז, עצבנות, ירידה בחדות המחשבה ואיחור בתגובה. כל הללו מעלים את הסיכון לטעויות ותאונות. בילדים – העייפות/ישנוניות מתורגמת לרב דווקא להפרעות התנהגות והתנהגות היפראקטיבית ואימפולסיבית. בשנים האחרונות אנו יודעים שמשך שינה קצר לאורך שנים מוביל גם לעליה בסיכון להשמנה הן במבוגרים והן בילדים. משך שינה קצר הינו גורם סיכון להתפתחות יתר לחץ דם, הפרעות קצב, התקפי לב, אירועים מוחיים, סכרת, תחלואה מטבולית, דכאון וחרדה.

משך השינה המומלץ למבוגר הוא 7-8 שעות. בילדים משך השינה המומלץ הוא תלוי גיל ונע בין 10-12 שעות בגיל הרך ועד 8-9 שעות בגיל ההתבגרות.




הפרעות שינה שכיחות


דום נשימה בשינה במבוגרים 

תופעה זו נובעת מחסימה מלאה או חלקית של דרכי האוויר העליונות בזמן שינה ומתבטא בהפסקות נשימה, הפרעה בחילוף הגזים וקיטוע של השינה. ההסתמנות הקלינית העיקרית היא נחירות בשינה בד"כ בנוכחות עייפות ו/או ישנוניות יומית ושינה לא מרעננת. שכיחות נחירות באוכלוסייה הבוגרת מגיעה ל-40%. שכיחות תסמונת דום נשימה חסימתי בשינה היא 9% בגברים ו-4% בנשים. גורמי הסיכון העיקריים להפרעות נשימה בשינה הם: מין זכר, גיל, השמנה, עליה בהיקף הצוואר והיסטוריה משפחתית.

סיבוכי דום נשימה בשינה הם רבים וכוללים ישנוניות יומית, הפרעות ריכוז וזיכרון, תאונות, יתר לחץ דם, קושי באיזון של לחץ הדם, סכרת, תחלואה מטבולית, תחלואה לבבית, ואירועים מוחיים. דום נשימה בשינה הינו גורם סיכון לחסימה חוזרת של העורקים גם לאחר הכנסת תומכנים בלב וגם לאירועים מוחיים חוזרים באנשים שעברו אירוע מוחי.

כשעולה חשד לדום נשימה בשינה יש לבצע בדיקת שינה. בדיקת השינה יכולה להתבצע במעבדת השינה או בבית המטופל.  הטיפול העיקרי בדום נשימה בשינה בדרגה בינונית-קשה הוא CPAP (continuous positive airway pressure). טיפול זה יעיל מאוד בתיקון הבעיה הנשימתית, הפסקת הנחירות ושיפור הישנוניות היומית. הבעיה העיקרית בטיפול זה היא ההיענות ולכן מידת השיפור הקליני תלויה במידת השימוש של המטופל במכשיר.  אופציות טיפוליות אחרות הן: ניתוחי אא"ג, התקנים דנטליים וירידה במשקל.

 

דום נשימה בשינה בילדים

הפרעות נשימה בשינה נובעות מחסימת דרכי אוויר עליונות בד"כ על רקע גדילה של השקדים והאדנואידים. בשנים האחרונות עם מגיפת ההשמנה חלה עליה בתרומה של ההשמנה להפרעות הנשימה בשינה גם בילדים. כ-10% מהילדים נוחריים וכ 2-5% סובלים מדום נשימה בשינה. סיבוכי הפרעות נשימה בשינה בילדים כוללים הפרעות התנהגות שיכולות לחקות התנהגות היפאקטיבית, הפרעות בהתפתחות השפתית, קשיי למידה, הפרעות בצמיחה, כמו גם התפתחות יתר לחץ דם והאצה של טרשת עורקים. האבחנה מתבצעת בבדיקת שינה במעבדת שינה. הקו הראשון בטיפול בילדים עם הפרעות נשימה בשינה הוא כריתת שקדים ואדנואידים.

 

אינסומניה (נדודי שינה)

שכיחות אינסומניה עולה עם הגיל ומגיעה ל-20-30% מהאוכלוסיה הבוגרת. השכיחות גבוהה יותר בנשים בכל גיל. אינסומניה יכולה להתבטא בקשיי הרדמות, התעוררויות ליליות מרובות או השכמה מוקדמת. אינסומניה מביאה לקיצור משך השינה ולתחלואה הנלווית לכך. יש קשר דו כיווני בין אינסומניה ודכאון/חרדה. כשעולה חשד לאינסומניה בד"כ אין מקום לביצוע בדיקות שינה. הקו הראשון בטיפול הוא CBT-I (cognitive behavioral therapy for Insomnia) . הקו השני הוא תרופתי וכולל תרופות כמו סירקדין, z drugs ועוד. אינסומניה של הילדות קיימת בד"כ בילדים עד גיל 3 שנים ("אינסומניה של הילדות"), שכיחותה כ 20-30% והביטוי העיקרי שלה הם התעוררויות ליליות מרובות או קשיי הרדמות.

 

קשיי הרדמות יכולים להיות תוצאה של שעון ביולוגי דחוי במתבגרים ומבוגרים צעירים. הגישה, האבחון והטיפול בהפרעה זו שונים לגמרי מאינסומניה. 

המרכז לרפואת שינה

המרכז לרפואת שינה באיכילוב עוסק באבחון, הערכה וטיפול בילדים, תינוקות ומבוגרים הסובלים מהפרעות שינה, הפסקות נשימה בשינה, חסימות בדרכי הנשימה וקשיי שינה. 
ליצירת קשר: 

03-6974614
03-6974000 - זימון תורים
פקס: 03-6974634

תפריט ניווט תחתון