תוכן עניינים

בקרב נשים הנוטלות  DHEA (הורמון המיוצר מכולסטרול ביתרת הכליה), נמצא שיפור בתפקוד המיני ובעוררות המינית וכן שיפור בתחושת הסיפוק. כך מראות תוצאות ביניים ממחקר המתקיים במרכז לבריאות הנפש של האישה, במרכז הרפואי  תל-אביב.

תוצאות הביניים של מחקר הבודק את יעילותו של תכשיר הורמונאלי טבעי לשיפור החשק המיני בגברים ובנשים, הוצגו לאחרונה בכנס הארצי של האיגוד לפסיכיאטריה ביולוגית.
הממצאים מעידים על שיפור ברווחה הנפשית בקרב נוטלי DHEA, נמצא גם שיפור בתפקוד המיני ובעוררות המינית וכן שיפור בתחושת הסיפוק, אך בשלב זה בקבוצת הנשים בלבד.

הורמון DHEA, הינו הורמון המסונתז מכולסטרול ביתרת הכליה, הוא מפורק בהמשך לטסטוסטרון ואסטרוגן. במחקרים שונים שנערכו בעבר, הוא נמצא כמגביר את החשק המיני, ובנוסף חשוב וחיוני למערכות שונות בגוף – לדוגמה, הורמון זה נמצא כמנרמל את לחץ הדם, מווסת את רמת הכולסטרול, מחזק את המערכת החיסונית, מגביר את החיוניות והריכוז, מווסת מצבי רוח ועוד.
 במחקר  שטרם הסתיים, לוקחים חלק עד כה  39 איש, 20 נשים ו – 19 גברים בגיל הממוצע של 53. 25 מהם קיבלו DHEA במינון של  100 מ"ג ליום אשר ניתן למשך 6 שבועות ו- 14 קיבלו פלצבו. 


לדברי ד"ר מיקי בלוך, מנהל המרכז לבריאות הנפש של האישה, ממצאי הביניים מצביעים על השפעה חיובית של תוסף  DHEA על הגירוי המיני של נשים לאחר גיל המעבר.
"בהמשך המחקר בכוונתנו להגדיל את המדגם, ולבדוק השפעות של הורמונים סטרואידים שונים, ממקור גונדלי ואדרנלי על התפקוד המיני.  המחקר מיועד לגברים בגילאי 18-65 ולנשים עד גיל 65 אשר נמצאות בגיל המעבר או אחרי, החשים/ות בירידה משמעותית או בהעדר החשק המיני".

מהו חוסר חשק?

"תסמונת ה- Hypoactive Sexual Desire Disorder) HSDD) היא תסמונת העדר או חסר בולט בחשק מיני, המובילה למצוקה אישית ניכרת או לפגיעה ביחסים הזוגיים. שכיחות התסמונת היא עד 50 אחוז בנשים  ו – 30 אחוז בגברים. במרבית המקרים המאובחנים, אין למצוא גורם ביולוגי מוכר אשר מסביר את התופעה ולכן לעיתים קרובות התופעה מיוחסת לגורמים נפשיים ומטופלת בהתאם, ללא הצלחה יתרה", מסביר עידן מיליצ'ר, פסיכותרפיסט, מטפל זוגי ומשפחתי, אחראי מרפאה סקסולוגית אנאורגנית גברים, ביה"ח "ליס".

ההגדרות לגבי חשק מיני ירוד אינן זהות במחקרים השונים, עובדה המעניקה תוצאות משתנות לגבי שכיחות הירידה בחשק המיני בקרב האוכלוסייה.
באופן כללי ידוע שהחשק המיני משתנה לאורך החיים, אצל נשים וגם אצל גברים.

מהם הקריטריונים לירידה בחשק מיני?

מיליצ'ר: "הקריטריונים לאבחנה הם העדר פנטזיות מיניות ואי חשק לקיום יחסי מין, באופן קבוע או חוזר. הבעיה גורמת למצוקה נפשית קשה וקשיים בקשרים בין אישיים. בעת האבחון יש לבצע הערכה קלינית של העדר החשק, ובה יש להתחשב בגורמים העלולים להשפיע על תפקוד מיני, כמו גיל ומרכיבים שונים בחיי הפרט. חשוב לציין שחוסר החשק המיני איננו נגרם עקב הפרעות נפשיות אחרות, אינו קשור ישירות להשפעות פיזיולוגיות של חומרים כגון תרופות או סמים ואיננו נגרם ע"י מחלה גופנית כללית, או התערבות כירורגית".

מהן הסיבות לחוסר חשק מיני?

קיימות מגוון סיבות, אותן נפרט בקצרה:

  • סיבות פיזיולוגיות – כדי לשלול מרכיב אורגאני (גופני), יש לבצע בדיקות הורמונאליות לשלילת חסר או עודף הורמונאלי. לדוגמה, עודף הורמון הפרולקטין (בעיקר אצל נשים מניקות) עלול לגרום לפגיעה בחשק מיני. הורמון נוסף חשוב הוא הטסטוסטרון - הורמון המין הגברי המופרש בנשים בשחלות.  ירידה ברמת הטסטוסטרון עלולה להתבטא בירידה בחשק המיני. חשוב מאוד להתייחס לרמות  נגזרות הטסטוסטרון אשר חשובות לחשק המיני. הפרעה בפעילות בלוטת התריס משפיעה על היא רמת התשוקה. מחלות סיסטמיות כגון סוכרת, טרשת נפוצה או בעיות לב ולחץ הדם.
    הטיפול במחלות עלול  לגרום ירידה בחשק המיני, כמו גם תרופות נוגדות דיכאון וחרדה, גלולות למניעת הריון,  תרופות הרגעה, תרופות לבעיות בקיבה ועוד.
    כמעט לכל תרופה יש תופעות לוואי העלולות להשפיע גם על התפקוד המיני.
    עישון, סמים ואלכוהול,  עלולים לפגוע גם הם בחשק ובתשוקה, במיוחד אם השימוש בהם  תדיר.
  • דימוי גוף ודימוי עצמי- בימינו כשהמודל הנשי והגברי המוצג באמצעי המדיה השונים הוא מסוים ואין מקום לשונה ולאחר, הדבר מציב בפני נשים וגברים מודלים בלתי אפשריים לחיקוי.  הדבר עלול לפגוע בדימוי העצמי ולגרום לירידה בחשק המיני.
  • התעללות וניצול מיני - אישה או גבר (גם לנו לצערנו זה קורה) שחוו בעבר טראומה מינית, עלולים לפתח תסמינים פוסט טראומטיים שונים שבעקבותיהם יפתחו חוסר חשק מיני. תגובה זו תסייע להם להימנע מלחוות שוב את האירועים הטראומטיים שחוו בעבר.
  • דיכאון  - מחלה שלה סימפטומים רבים. במצבים קשים עלול האדם להגיע לתחושה של חוסר אונים וחוסר חשק ואנרגיה לתפקד בכלל. במצבים קשים אלה, נראה גם פגיעה בחשק ובתשוקה למין.  
  • הקשר הזוגי - מאפייני הקשר הזוגי הם גורם משמעותי מאוד שראוי לבחון אותו בקפידה. מערכת זוגית שמתפתחת ובנויה על תחושות של כעס, תסכול, אכזבה, פחד מבן הזוג, קונפליקטים לא פתורים, כל אלה עלולים לקבל ביטוי בירידה או היעדר חשק מיני. 
  • אירועי חיים - יתכן שתהייה ירידה בחשק המיני כתולדה של אירועים לאורך מעגל החיים.  לעיתים הירידה בחשק המיני עלולה להתרחש לאחר לידה, הן בשל סיבות גופניות והן מסיבות נפשיות.  מחלה של בן/ת הזוג עלולה להיות גורם נוסף לירידה בחשק המיני, מתוך מקום של דאגה והזדהות או מתוך מקום של כעס. קריירה ותחרות מהווים נדבך נוסף באופרת החיים המביאה  לפתחנו חוסר חשק. שגרה בתוך מערכת היחסים ולאו  דווקא בתנוחות באקט המיני, היא האויב הגדול ביותר של המערכת הזוגית. ההתמסרות לכול הגורמים שציינתי בתוך הקשר הזוגי, תוך ויתור על גיוון ויצירתיות בין בני הזוג עלולה להביא לירידה בחשק המיני. פער בצרכים הוא  אבן נגף בכרסום בחשק. ככל שאחד מבני הזוג ילחץ ליותר ויותר מין, השני יגיב ב...".

תפריט ניווט תחתון