תוכן עניינים

רבים בציבור, במיוחד המבוגרים שבינינו, מכירים את הקשר שבין תחילת החורף האמיתי (גשם, קור ורוחות) לבין כאבי פרקים ומפרקים.

גם מי שמעולם לא חווה על בשרו את התופעה וודאי שמע עליה. מה בדיוק גורם לה, ומה אפשר לעשות כדי להתמודד איתה טוב יותר?

לדברי ד"ר אורי ארד, ראומטולוג בכיר, במכון הראטולוגי במרכז הרפואי תל-אביב ואחראי השירות לאבחון מוקדם של דלקת מפרקים, התופעה אומנם מתועדת היטב, אך אין בעולם הרפואה הבנה מלאה או הסכמה על המנגנון שעומד מאחוריה.

במילים אחרות: אכן ישנה עליה בשכיחות התלונות של כאבי מפרקים בתחילת החורף, אך לא ידוע הגורם שמביא להחרפת המצב.

דלקות מפרקים נחלקות לשני סוגים עיקריים: דלקות שמקורם דלקתי או שגרוני (לדוגמא דלקת מפרקים שגרונתית Rheumatoid Arthritis, הפוגעות בכ-1% מהאוכלוסיה), ודלקות שמקורן בניוון או שחיקה של המפרקים, וששכיחותן גבוהה יותר.

הסוג השני מאפיין בעיקר אוכלוסיה מבוגרת, בשעה שהסוג הראשון אומנם שכיח יותר במבוגרים, אך עשוי להופיע בכל גיל – כולל בילדים.

"נעשו הרבה מחקרים על הקשר בין דלקות מפרקים ובין שינויי מזג-האוויר, והאמת היא שהחוקרים מאוד חלוקים בדעותיהם בעניין הזה", אומר ד"ר ארד. "ישנם מספר מחקרים שמצאו שתלונות על כאבי מפרקים באופן כללי נפוצות יותר באזורים קרים בעולם. ואולם, אף מחקר לא בודד את כל המשתנים האחרים שעשויים היו להשפיע על הממצאים (כגון נטייה גנטית, תזונה). גם אם הקור אכן גורם להחמרה זמנית בסימפטומים של חולים שכבר סובלים מדלקות מפרקים – הוא לא גורם להתפרצות של המחלה באדם בריא. במילים אחרות, ישראלי שעושה רילוקיישן למדינה צפונית וקרה אינו צפוי לפתח דלקת מפרקים יותר מהשכיחות הכללית באוכלוסיה, אבל אם אותו אדם חולה בדלקת מפרקים – הוא עלול לסבול מהחמרה של הסימפטומים, לפחות בשלב הראשון.
"מעבר לצניחת הטמפרטורות בחורף, ייתכן שגם ללחץ האוויר הברומטרי ולאחוזי הלחות באוויר יש השפעה על תפקוד המפרקים: לחץ ברומטרי נמוך, שמאפיין אזורים בגובה רב ומתפתח גם לפני הופעת סופות, בשילוב עם עליה באחוזי הלחות באוויר עשויים להיות קשורים בהחרפה של הכאב – אם כי קשר זה עדיין לא נחקר מספיק".
לדברי ד"ר ארד, בשנים האחרונות הולכת ומצטיירת התמונה הבאה על הקשר בין מזג האוויר לדלקות מפרקים: קור, או כל אלמנט נלווה אחר של מזג-האוויר – אינו משפיע ישירות על התהליך הדלקתי או השחיקתי של המפרקים, אך הוא מגביר את רגישות החולים לכאב. מאחר וכאב הוא אחד הסימפטומים הבולטים שעליהם מדווחים חולים עם דלקות מפרקים, הרי שהגברת הרגישות לכאב בהחלט עשויה להקפיץ את מספר הפניות לרופאי המשפחה או לראומטולוג מומחה. כאן, כבר עשויים להכנס לתמונה אלמנטים מתחום הפסיכולוגיה ובריאות הנפש: אם מזג-האוויר משפיע על מצב הרוח ועל מפלס האנרגיה שלנו, בהחלט ייתכן שאנחנו יותר מוכוונים לכאב הפנימי שלנו במצב של דכדוך כללי.
על מנת לצמצם את התופעה הזו, אנשים שאובחנו כחולים בדלקות מפרקים צריכים לשמור על חום הגוף בימים הקרים – במיוחד על מפרקי כפות הידיים. משככי כאבים עשויים להקל על הסימפטומים, אך במקרה של כאבים חזקים יש לפנות לרופא המשפחה או לראומטולוג שמטפל בכם.
עבור אנשים בריאים שסובלים מכאבי מפרקים ממושכים, גם ללא קשר לשינויי מזג-האוויר, מומלץ לפנות לבדיקה בשירות לאבחון מוקדם של דלקת מפרקים במרכז הרפואי תל-אביב. השירות, המנוהל ע"י ד"ר ארד, מיועד לגברים ונשים הסובלים מכאבים ו\או נפיחות במפרקי הגוף השונים (כולל בגב), במשך שבועות עד חודשים, ושעדיין לא נבדקו במרפאה ראומטולוגית. השירות נועד להעניק לאותם אנשים טיפול ראשוני עם הופעת הסימפטומים של המחלה – עוד לפני שנגרם נזק למפרקים.

יחידות ומרפאות

תפריט ניווט תחתון