תוכן עניינים

ד"ר יפעת אלקלעי, מנהלת המעבדה לאימונולוגיה קלינית במרכז הרפואי תל אביב, על בדיקות מעבדה ותפקידן באבחנה ובהתאמת הטיפול.   
בזכות בדיקת מעבדה חדשנית ניצלו חיי מטופלת  

ר', בת 68, נשואה ואם לשניים הגיעה לחדר המיון של בי"ח איכילוב אחרי שבוע של תחושה כללית רעה וחום. היא אושפזה ואובחנה עם דלקת בדרכי השתן. למרות שקיבלה טיפול אנטיביוטי, לא נראה שיפור במצבה.

כעבור שלושה ימים, הבחין הצוות הרפואי בהחמרה במצבה הנוירולוגי. ר' החלה לחוות בלבול, רעד, הזיות ובהדרגה נצפתה ירידה מטרידה במצב ההכרה עד למצב של חוסר תגובה לסביבה. לאור חשד למעורבות מערכת העצבים בוצע ניקור מותני לצורך דגימת נוזל מעמוד השדרה בו נמצאו תאי דלקת רבים.

נוזל השדרה הגיע אלינו לבירור במעבדה לאימונולוגיה קלינית. בדיקה חדשנית שאנו מבצעים, העלתה חשד להמצאות נוגדנים עצמיים שהגוף החל לייצר כנגד רקמת המוח ושלמעשה מדובר במחלה אוטואימונית (מחלה בה הגוף תוקף את עצמו).  

לעיתים, חשד במחלה נדירה אינו מספיק להחלטה על טיפול שיכול להיות בעל תופעות לוואי קשות. במקרה הזה לא ניתן היה לקחת החלטה חד משמעית על טיפול מבלי לסכן את בריאותה של ר'. עלה צורך בביצוע בדיקת אימות כדי להוכיח כי אכן מדובר בנוגדנים עצמיים. נוזל השדרה של ר' נשלח לבדיקת אימות במעבדות של בי"ח Mayo Clinic בארה"ב. שם בוצעה בדיקה ייחודית שאישרה את החשד שלנו לקיומם של נוגדנים עצמיים הגורמים נזק לרקמת המוח. ללא טיפול מהיר שיעצור את הנוגדנים ההרסניים הללו, ר' הייתה עלולה לסיים את חייה. ר' קיבלה טיפול מתאים ולשמחתנו, תוך זמן קצר חל שיפור משמעותי במצבה. ר' חזרה למצבה הקוגניטיבי הבסיסי תוך מספר ימים ושבה למשפחתה ובהדרגה לחייה הרגילים.

 


על שיתופי פעולה הכרחיים עם מעבדות בחו"ל?

בדיקות מעבדה הן כלי אבחנתי (דיאגנוסטי) ראשון במעלה המאפשר להבדיל בין מחלות שונות ולהתאים את הטיפול הנכון עבור כל מטופל. כלי מרכזי זה מקבל משנה תוקף בעידן של רפואה מותאמת אישית. באגף המעבדות בבי"ח איכילוב אנו מבצעים אלפי בדיקות שונות בכל שנה, בטכנולוגיות המתקדמות ביותר בעולם. בדיקות המאפשרות אבחנה וטיפול בעשרות אלפי מטופלים בשנה.
במקרים רבים, מחלות שונות לגמרי, מראות סימנים דומים. את עבודתנו במעבדה הרפואית, שנעשית בדרך כלל מאחורי הקלעים, ניתן לדמות להרכבה של פאזל מבלי שאנו יכולים להסתכל על התמונה שבחזית הקופסה. כמנהלת מעבדה שכזו, השאיפה שלי היא תמיד להגדיל את היכולת שלנו לפענח מצבים רפואיים קשים, להבדיל בין מחלות שונות, ולתת לרופא המטפל את מירב המידע הרלוונטי לקביעת אבחנה וטיפול מיטבי.  

שירותי המעבדה הרפואית בישראל הם מהמקיפים בעולם המערבי. יחד עם זאת, במדינה המונה כ-9 מיליון אזרחים, לא ניתן לבצע בדיקות מיוחדות שהצורך בהן עולה פעמים ספורות בשנה. מצב זה גורם לכך שלעיתים אנו נתקלים במצבים רפואיים נדירים, בהם יש קושי להגיע למסקנות עם סל הכלים העומדים לרשותנו. במצבים מסוג זה עולה הצורך להשתמש בשירותיהן של מעבדות אחרות מעבר לים המתמחות בבדיקות מיוחדות. אחת מהמעבדות המובילות בעולם היא המעבדה של בי"ח Mayo Clinic, הממוקמת במיניסוטה, ארה"ב.

מדובר באחת מהמעבדות הגדולות בעולם, בה מבוצעים כ- 25 מיליון בדיקות בשנה ליותר מ- 4.5 מיליון מטופלים. במסגרת המעבדה מבוצעות למעלה מ-3200 בדיקות שונות.  

בימים אלו חתמנו על הסכם שיתוף פעולה בין המרכז הרפואי תל אביב לבין מעבדת Mayo Clinic, המאפשר לכל מטופל ישראלי גישה מלאה לבדיקות מיוחדות במעבדה זו. את השירות יזמנו על מנת להשלים את מעטפת הבדיקות המקיפה ביותר שקיימת ובשיטות המתקדמות ביותר בעולם, על מנת שלכל מטופל יהיה סיכוי לקבל את הטיפול הכי נכון עבורו, גם במקרים נדירים ומיוחדים. כל פיענוח מיוחד שכזה, יכול לשפר את איכות החיים של המטופלים ואף להציל את חייהם.

תפריט ניווט תחתון