תוכן עניינים

במשך שנים ארוכות, סבל מר כ' מסוכרת, אך לא תמיד הקפיד לשמור על איזון רמות הסוכר בדם. עם הזמן, הוא החל לסבול מסיבוכי המחלה ולאט איבד תחושה בכפות הרגליים.
הוא לא שמר על שגרת מעקבים מסודרים במרפאה ובדיקות כף רגל, כפי שהומלץ לו בקופת חולים. יום אחד, לאחר ששב מהליכה יחפה בחוף הים, הוא שם לב שיש לו פצע קטן בכף הרגל - מתחת לבוהן. הוא לא הרגיש שדרך על משהו חד ולא סבל מכאב. הפצע היה קטן וכלל לא הפריע לו. כעבור שבוע, כשפנה לרופא המשפחה - כחלק מהבדיקות השגרתיות, הבחינה האחות בפצע והזעיקה בדחיפות את הרופא. מר כ' חש בכך, אבל הפצע בכף רגלו גדל, הזדהם והפריש מוגלה. כף הרגל הייתה אדומה וניכרו עליה סימני דלקת חריפה. רופא המשפחה הפנה אותו מיד לחדר מיון, שם הוא אושפז. לאחר אשפוז ממושך, שכלל מספר ניתוחים, הצליחו הרופאים להציל את כף רגלו אך מר כ' נאלץ לעבור קטיעה של הבוהן. חייו של מר כ' כמעט נקטעו מכיוון שלא הקפיד למלא אחר ההמלצות הבריאותיות שקיבל, וניצלו בזכות ערנות האחות והרופא המטפל.

"כף הרגל הסוכרתית" (זיהום, נמק או כיב בכף הרגל) היא אחד מהסיבוכים השכיחים והמסוכנים של מחלת הסוכרת והסיבה העיקרית לקטיעת גפיים במבוגרים. מצב המוגדר כ"כף רגל סוכרתית" ניתן למנוע כשמקפידים למלא את ההמלצות הטיפוליות.   

 

כיצד נמנע "כף רגל סוכרתית"?

טיפול קבוע בכפות הרגליים ומעקב רפואי הם הבסיס למניעת סיבוך זה. המטופלים נדרשים לבדוק את כפות הרגליים בעזרת מראה - בכל יום, להימנע מללכת יחפים (בכל מקום: בבית, בחוף הים וכד') ולמרוח קרם לחות על עור כפות הרגליים כדי למנוע יובש והיווצרות סדקים. פעמים רבות, לפני הופעת כיב או פצע בכף הרגל, מופיעות יבלות בעור, באזורים בהם העור חשוף ללחץ מתמשך יש סיכוי להופעת פצע סוכרתי.

אופן הטיפול:

פצעים סוכרתיים בכפות הרגליים עלולים להזדהם והטיפול בהם דורש שילוב של חבישה, טיפול אנטיביוטי מותאם, הורדת לחץ מהפצע, הטרייה, דאגה לאספקת דם מיטבית וכמובן איזון סוכר הדם. הטיפול הנכון בפצע סוכרתי דורש תיאום מלא בין רופא הסוכרת, אחות הסוכרת ומומחי כפות רגליים כולל אורתופדים ופודיאטרים. 

  • לאחרונה הצטרף ליחידת הסוכרת במרכז הרפואי ת"א-איכילוב, ד"ר איתן סביר - פודיאטר (מומחה בכפות רגליים). עד לשנת 2018, שימש ד"ר סביר כראש היחידה לכף רגל במחלקה הכירורגית בבית החולים  Queens Hospital Center שבניו יורק, ארה"ב. ד"ר סביר הוא פודיאטר מוביל בתחומו, הפועל בתיאום מלא עם הצוות הרפואי של יחידת הסוכרת.
  • הגישה הרב מקצועית לטיפול בכף רגל סוכרתית מאפשרת טיפול מקיף ואיכותי בחולים הן בטיפול מקומי בפצעים סוכרתיים ומניעתם והן בטיפול בסוכרת ובגורמי הסיכון האחרים. במרפאת הסוכרת בבית החולים ניתן לבצע מעקבי שגרה אחר "כף רגל סוכרתית", הכוללת בדיקת כפות רגליים בחולי סוכרת וכן לטפל במקרים בהם כבר קיימים פצעים או יבלות. 
  • מהרו לקבוע תור למרפאתו של ד"ר סביר. פנו למוקד זימון התורים של איכילוב בטל': 03-697400 ותבקשו תור לפודיאטר ד"ר איתן סביר. 

 

תפריט ניווט תחתון