תוכן עניינים

​תסמונת המעי הרגיש, שנהוג היה לכנות "מעי רגיז" היא תסמונת שכיחה בכ- 15 אחוזים מהאוכלוסייה.  

התסמונת משפיעה מאד על איכות החיים ומתבטאת בכאבי בטן, אי נוחות בבטן, נפיחות, גזים, שלשולים, עצירויות או יציאות לא סדירות ולעיתים בשלשולים ועצירות לסירוגין.


דיקור

כתבה: דנה צור (שני), Dip.CM, מתמחה בטיפול בהפרעות מערכת העיכול, מטפלת במכון לדרכי העיכול והכבד (גסטרו) של בית החולים איכילוב, מרצה במכללת רידמן


תסמונת המעי הרגיש יוצרת תסכול רב בקרב המטופלים. בעוד שהתסמינים מפריעים מאד לאיכות החיים, הבדיקות הרפואיות תקינות. בעקבות הקושי בהתמודדות עם התסמונת, נוסדה לפני כשבע שנים קבוצת פייסבוק עבור בעלי מעי רגיש וכיום היא מונה אלפי חברים. הקבוצה משמשת כקבוצת תמיכה בה ניתן לשתף בקשיים המלווים את החיים עם התסמונת כמו גם לחלוק דרכים להקל עליה. הקבוצה סגורה על מנת לשמור על פרטיות החברים בה ונקראת "להרגיש טוב עם מעי רגיש".

לתסמונת קיים טיפול רפואי אך במקרים בהם הטיפול התרופתי אינו יעיל מספיק, ניתן להוסיף טיפול ברפואה סינית.

רפואה סינית הקיימת מזה כ- 5000 שנה, היתה בתחילה רפואת צמחים, ועם השנים נוספו טיפולים בדיקור סיני ובתזונה. בשנת 200 לפני הספירה כבר נכתב ספר הכולל את יסודות הרפואה הסינית, שיטות האבחון שלה וטכניקות הטיפול.

הטיפול ברפואה סינית בתסמונת המעי הרגיש נבדק במחקרים שונים והוכח כיעיל לכאבי בטן, תחושת חוסר התרוקנות, אי נוחות בבטן, השפעה על מספר היציאות ביום ועל אופי היציאה. 

במחקר שבדק 233 אנשים בעלי מעי רגיש ופורסם ב BMC Gastroenterology 1 חולקו הנבדקים לשתי קבוצות:  קבוצה שקיבלה טיפול קונבנציונלי וקבוצה שקיבלה טיפול משולב: קונבנציונלי +  10 טיפולי דיקור סיני אחת לשבוע. המטופלים מילאו שאלון בנוגע לתסמינים לפני תחילת הטיפולים ולאחר 3, 6, 9 ו- 12 חודשים מתחילת הטיפולים, על מנת לבדוק אם השיפור בתסמינים נשמר. 

בקבוצת הדיקור הסיני חלה ירידה מובהקת בתסמינים והיא נשמרה גם כעבור 9 חודשים מתחילת הטיפולים. לאחר 12 חודשים עדיין היה שיפור בתסמינים בקבוצה זו, אם כי ההבדל בין הקבוצות בשלב זה לא היה מובהק. מכאן ההנחה כי יש צורך בטיפולים תקופתיים על מנת לשמר את השיפור שהושג.

בסקירת מחקרים שפורסמה ב  World Journal of Gastroenterology(2) נסקרו שישה מחקרים מבוקרים בהם נבדקה השפעתו של הדיקור סיני על תסמונת המעי הרגיש. מסקנות החוקרים היו כי דיקור סיני יעיל להקלה על התסמונת ולא פחות חשוב מכך – בסקירה צוין כי במחקרים שנסקרו לא נצפו תופעות לוואי חמורות כתוצאה מהדיקור. 

כיצד דיקור סיני מסייע לטפל בתסמונת המעי הרגיש?

  • ב- Journal of Neurogastroeneterology and Motility  פורסם מחקר מעניין במהלכו נבדקו 30 אנשים הסובלים ממעי רגיש ומתסמין של שלשולים. הנבדקים חולקו לשתי קבוצות: קבוצה 1 טופלה בדיקור סיני וקבוצה 2 קיבלה דיקור דמה (פלסבו), שכלל טיפול במחט שאינה חודרת את העור, דבר שאינו ידוע לנחקר, וממוקמת באותן נקודות כמו המחטים הרגילות. הפעילות המוחית של שתי הקבוצות נבדקה באמצעות  MRI במצבים המערבים לחץ בפי הטבעת (רקטלי) שהושג על ידי מכשיר מיוחד. 

  • תוצאות המחקר הראו כי הדיקור הסיני הפעיל בצורה מובהקת יותר מדיקור הפלסבו אזורים במוח הקשורים לוויסות נתיבי סרוטונין ולכן מסקנת החוקרים היא כי לדיקור הסיני יכולה להיות השפעה על וויסות כאב אצל בעלי מעי רגיש על ידי וויסות של נתיבים אלו.

  • במחקרים נוספים שנעשו הוכח כי דיקור סיני גורם להפרשת אנדורפינים במוח (המשפיעים על שיכוך כאב ושיפור מצב הרוח) (4), וכי לדיקור השפעה על מערכת העצבים האוטונומית של הגוף והוא מדכא את מערכת העצבים הסימפתטית, מערכת המופעלת במצבי לחץ וגורמת להעלאת לחץ הדם וקצב הלב (5). 

בטיפול ברפואה סינית ישנה התייחסות גם לתזונה הספציפית המתאימה למטופל, בהתאם לתסמינים מהם הוא סובל ועל פי תופעות אחרות מהן הוא סובל. 
המלצות תזונה כלליות עבור הסובלים מתסמונת המעי הרגיש:

  • להעדיף ירקות מבושלים על פני ירקות טריים
  • לשמור על זמני ארוחות קבועים
  • לא לייצר מרווחים גדולים מדי בין הארוחות ולא להגיע למצב של רעב
  • לאכול 3 ארוחות עיקריות ביום וארוחות קטנות ביניהן
  • לא לאכול ארוחות כבדות מדי

כמו כן חשוב לשמור על אורח חיים רגוע במידת האפשר ולהקפיד על שנת לילה מספקת..  

מקורות:
1. MacPherson H, Et-Al, Acupuncture for irritable bowel syndrome: primary care based pragmatic randomised controlled trial. BMC Gastroenterol. 2012 Oct 24;12:150
2. Chao GQ1, Zhang S1. Effectiveness of acupuncture to treat irritable bowel syndrome: a meta-analysis. World J Gastroenterol. 2014 Feb 21;20(7):1871-7
3. Chu WC Et-Al, Does acupuncture therapy alter activation of neural pathway for pain perception in irritable bowel syndrome?: a comparative study of true and sham acupuncture using functional magnetic resonance imaging. J Neurogastroenterol Motil. 2012 Jul;18(3):305-16
4. Kiser RS Et Al, Acupuncture relief of chronic pain syndrome correlates with increased plasma met-enkephalin concentrations. Lancet. 1983 Dec 17;2(8364):1394-6.
5. Shigekazu Sakai Et- Al. Specific acupuncture sensation correlates with EEGs and autonomic changes in human subjects. Auton Neurosci. 2007 May 30;133(2):158-69. Epub 2007 Feb 22



תפריט ניווט תחתון