תוכן עניינים

הבטן הרכה

כאב בטן הוא התלונה הכי נפוצה אצל ילדים והיא כוללת בתוכה מגוון של אבחנות מבדלות שיכולות להסביר את הכאב של הקטנים. אז איך יודעים ואיך עוזרים? 




ראיון עם פרופ' שלומי כהן, מנהל המכון למחלות דרכי העיכול והכבד (גסטרו) בילדים, בי"ח "דנה-דואק" לילדים.

התלונה הכי שכיחה אצל ילדים היא כאבי בטן, 30% עד 40% מהפניות לרופאי ילדים יתחילו מתלונה על כאב באזור הבטן. הילד או הילדה יכולים להצביע על הבטן, להחזיק אותה בכאב, ואם הם יותר גדולים הם פשוט יגידו שהיא כואבת להם. כאבי בטן יכולים להופיע אצל תינוקות ופעוטות וגם אצל בני נוער. לכל גיל יש אבחנה מבדלת אחרת וסיבות שונות שיסבירו אותה. 
בראיון מעניין עם פרופ' שלומי כהן, מנהל המכון לדרכי העיכול והכבד בבית החולים "דנה דואק" לילדים, הוא מסביר: "ברפואת ילדים, בכל קבוצת גיל צריך לתת אבחנה אחרת ולחשוב מחוץ לקופסה מכיוון שכאבי בטן לא תמיד קלים לאבחן. זה היופי והקושי ברפואת ילדים – פעם מגיע תינוק שצריך לעזור לו ולהוריו למצוא את הסיבה לכאבים ופעם נער או נערה עם כאבי בטן שהמקור שלהם שונה לחלוטין". 

מה הסיבה לכאבי בטן אצל תינוקות?
"בגילאים הקטנים אצל תינוקות כאבי הבטן יגרמו מגזים, הקוליק הידוע, מריפלוקס ולפעמים מרגישות לחלבון חלב פרה. הסימנים משתנים והם יהיו פליטות, הקאות, בכי או אי שקט, שלשול, שלשול דמי וחוסר עלייה במשקל".

מה תהיה הסיבה בקבוצת הגיל הגדולה יותר?
"כאמור כאבי בטן זהו סל גדול של אבחנות. זה יכול להיות חיידק או וירוס בקיבה, מחלות אלרגיה כמו צליאק, מצבים של חוסר סבילות למזונות כמו ללקטוז או לפרוקטוז, אכילה עודפת של ממתקים וכמו כן מחלות מעי דלקתיות כמו קרוהן וקוליטיס ועוד ועוד".

מתי צריך לקחת בדחיפות ילדים למיון?
"הסימנים יהיו אפטיות או לחילופין אי שקט קיצוני, שלשולים או הקאות מרובים שעלולים להוביל להתייבשות או הפרעה במלחים בדם. כמובן שלא צריך לרוץ למיון על כל שלשול או הקאה, מדובר במקרים היותר חמורים" 

ומתי להגיע לרופא.ת גסטרו?
"כדאי להגיע כשהתסמינים (שלשולים, כאבי בטן, הקאות) הם כרוניים ונמשכים מעל שבוע או שבועיים ללא שיפור במצב". 

מה האבחנה הנפוצה ביותר לכאבי בטן אצל ילדים?
"כאבי בטן שנקראים כאבים פונקציונליים והם המקבילה למעי רגיז של המבוגרים. המקור של הכאבים האלה הוא לא תמיד ברור או ידוע. אנחנו מקשרים את התופעה לתשדורת בין המוח לבטן, מה שמעיד על כך שוודאי יש קשר למצב חרדה או סטרס ואז יש הפעלה של מערכת העיכול. נראה את זה אצל ילדים שחוששים ממבחנים, מעניינים חברתיים או משינויי מסגרת למיניהם. אלה כאבי בטן שפחות  קורים בחופשות וחגים - אז אין סטרס ולחץ".

ההורים מקבלים את האבחנה הזאת?
"לא תמיד, כי אין לנו בדיקה מסוימת שתוכיח שאכן מדובר בכאבי בטן פונקציונליים ואנחנו מגיעים לאבחנה על ידי שלילת מחלות אחרות. אנחנו עושים את כל הבדיקות, ובהינתן שהכול תקין והילד או הילדה נראים בסדר, נעלה את האפשרות הזאת. 
נסביר להורים ולילדים מה המשמעות של האבחנה הזאת וגם נגיד שאין פה תרופות קסם. נדרש להסתכל בצורה הוליסטית על הילד או הילדה ולראות איך משפרים את כל הפרמטרים – החל מהמצב התזונתי, היבטים חברתיים והתנהגותיים בבית ועד בית הספר. 
בנוסף, תמיד כשמתעסקים בכאבי בטן חשוב לנו לראות מה מצבו של הילד או הילדה מבחינת גדילה והאם הם ממשיכים לצמוח באחוזונים שלהם. ילד או ילדה "ששוברים עקומות" ויורדים לאחוזונים נמוכים יותר – זאת עדות למצב שחייבים לברר אותו לעומק. את זה נבדוק בכל קבוצת גיל של הילדים".

ילדים יודעים להגיד שיש להם כאבי בטן?
"בדרך כלל ילדים מגיל צעיר הם יודעים להגיד שכואבת להם הבטן או להחזיק את הבטן. כמובן שאצל תינוקת קטנים נצטרך לחקור את התסמינים של אי השקט או הבכי בשיטות קצת יותר בלשיות".

מה עם תזונה?
"אנחנו מאוד מתעסקים בתזונה. באלרגיה ובחוסר סבילות למזונות מסוימים ובאכילה של מזון לא בריא. אנחנו מנסים להסביר לילדים ולהורים את החשיבות של תזונה בריאה, תוך כדי ייעוץ תזונתי הניתן על ידי דיאטנית ילדים כל יום במרפאה".

מה כולל הבירור של כאבי הבטן?
"זה מתחיל בשיחה עם המשפחה ובהמשך לכך נבנה תוכנית אישית של בירורים שכוללת בדיקות דם, שתן, צואה, אולטרסאונד ולפעמים גם בדיקות פולשניות כמו גסטרוסקופיה וקולונוסקופיה, MRI או CT, תלוי בדחיפות ובצורך כמובן. מפה נטפל בהתאם לצורך ונלווה את המשפחה עד להקלה בתסמינים".

באיזה גיל ייתכן לחשוד במחלות מעי דלקתיות כמו קרוהן או קוליטיס?
"הם יתפרצו על פי רוב בגילאי העשרה, אבל לצערנו אנחנו רואים ירידה בגיל ההופעה של המחלות האלה, וכבר ראינו תינוקות בגיל חצי שנה שלאחר בירורים רבים התברר שהם סובלים מקרוהן או קוליטיס. התלונה השכיחה פה היא כאבי בטן, שלשולים, דימומים רקטלים וחוסר עלייה במשקל.
כבר בבדיקה הראשונה בדם או בצואה נגלה מדדי דלקת. נחפש גם גורם גנטי - מישהו נוסף במשפחה שסובל מקרוהן או קוליטיס. כאן לא תהיה ברירה ונאלץ לבצע בדיקה פולשנית כמו קולונוסקופיה וגסטרוסקופיה כי האבחנה מבוססת על הביופסיה שניקח. אם לא נטפל זה יכול להחמיר ולהשפיע על איכות החיים של המטופל. יש מגוון רחב של טיפולים בתרופות חדשות וישנות, יש טיפולים מרפואה משלימה ואנחנו פתוחים לכל השיטות ומתאימים לכל מטופלת ומטופל את החליפה שלו".

מי מגיע אליך למרפאה בבית החולים?
"לפעמים המקרים הקשים יותר של כאבי בטן שלא נפתרו במסגרת הרפואה בקהילה, אבל בהרבה מקרים, בגלל הזמינות הטובה שלנו שעדיפה על התורים של קופות החולים, רופאי המשפחה ישלחו אלינו גם את המקרים הפחות מורכבים. ילד או ילדה שסובלים מכאבי בטן במשך שבועות זה המון זמן וחבל".

קורה שילדה או ילד מגיעים וברור שמדובר בכאבי בטן שמקורם במצוקה נפשית?
"ברור. אנחנו כרופאי ילדים מפעילים גם את החושים הפסיכולוגים שלנו ומפנים לבירורים נוספים אם נדרש. יש לנו פה גם צוות פסיכולוגי שמסייע בכל הקשור".

יש עלייה בתלונות על כאבי הבטן מאז המלחמה?
"בהחלט, ממש רואים את זה אצל ילדים ממשפחות מפונות, אבל לא רק. יש הרבה ילדים שהתחילו להם כאבי בטן כבר בתחילת המלחמה ועם כל הכניסות והיציאות מהממ"דים והמקלטים הם רק התחזקו".

איזה כלים יש לכם לטפל במקרה הזה?
"קודם כל מחובתי לבדוק ולשלול שלא מדובר במשהו אורגני. אם הכל נשלל אז נעביר לנשות או אנשי המקצוע מתחום הפסיכולוגיה".

יש מקרים רבים של צליאק?
"הייתה לפני כמה שנים עלייה במודעות למחלה וכרגע אנחנו ביציבות מבחינת האבחונים. אם מתגלה רגישות לגלוטן, חשוב ללמד את המשפחה להעריך בבית ומחוץ לבית וללמוד לחפש את הגלוטן לא רק בפסטה ובלחם, אלא גם בבשר מעובד, רטבים, תרופות ואפילו בוויטמינים. מדובר במחלה אוטואימונית שתוקפת את הגוף בכל פעם שהוא נחשף לגלוטן וגורמת לדלקת".

למה החלטת להיות רופא ילדים?
"אחרי שעשיתי סבבים בהתמחות התאהבתי בילדים ובכנות שלהם. זה המקום שפתח לי את הלב לראות את הילדים בכל הגילאים וליהנות מהתקשורת הכנה איתם – לטוב או לרע. כשהם לא אוהבים אותך הם יראו את זה וכשהם אוהבים הם יקפצו עליך עם חיבוק ענק".

תפריט ניווט תחתון