תוכן עניינים

מאת: ד''ר מאיה איש-שלום ; מנהלת תחום הסוכרת ב- beWell


מחלת הסוכרת מתחלקת ל-2 סוגים עיקריים:
סוכרת מסוג 2 -
המהווה כ- 90% מהמקרים. נובע בעיקר מהשמנה, דיאטה עתירת שומן ופחמימות, העדר פעילות גופנית, ורקע גנטי. האירעות המחלה נמצאת בעליה חדה והיא אף הוגדרה ע"י ארגון הבריאות העולמי- מגיפה. סוכרת זו נובעת מתנגודת לפעילות האינסולין, אשר מביאה בסופו של דבר לכשל של הלבלב אשר אינו מסוגל לעמוד בדרישות ליצור המוגבר של אינסולין. במצב זה יש חסר יחסי ברמת האינסולין.

סוכרת מסוג 1 -
מהווה כ-10% ממקרי הסוכרת. היא נובעת מהרס של תאי הלבלב שמייצרים אינסולין (תאי הבטא) ע"י מערכת החיסון. במצב זה יש חסר ניכר עד העדר מלא של יצור אינסולין ע"י הלבלב. הטיפול העיקרי בסוכרת זו הוא אינסולין. טיפולים אשר פותחו בעבר לסוכרת מסוג 1 שמטרתם הייתה לעצור את ההרס של תאי הלבלב ע"י מערכת החיסון, כשלו.


טיפולים חדשניים במחלת הסוכרת


טיפולים חדשים לסוכרת מסוג 1

  1. DiaPep277 – תרופה שהיא גאווה ישראלית, ופותחה בארץ, ע"י פרופ' ירון כהן ממכון ויצמן. מדובר בפפטיד בעל השפעה על פעילות מערכת החיסון: הוא מאט את הרס תאי הבטא בלבלב בסוכרת מסוג 1, ואת התקדמות המחלה. נמצא שבחולים שרק לקו בסוכרת מסוג 1 וטופלו ע"י ה - DiaPep במשך שנתיים, תפקוד תאי הבטא שלהם היה שמור יותר, וכן איזון הסוכרת שלהם היה טוב יותר. הטיפול בDiaPep היה תוספת לטיפול באינסולין וניתן בהזרקה אחת ל-3 חודשים. נראה שמדובר בטיפול מבטיח.

טיפולים חדשים לסוכרת מסוג 1 וסוכרת מסוג 2

  1. אינסולינים חדשים
    אינסולינים ארוכי טווח (זמן השפעה כ-24 שעות) שניתנים פעם ביום, כגון אינסולין Degludec.
    אינסולין זה נמצא בשלבי מחקר מתקדמים, יתרונו - ככל הנראה מפחית את הארעותן של היפוגקלמיות ליליות (ירידה ברמות הסוכר מתחת ל-60). בנוסף, בשל זמן מחצית החיים הארוך שלו, ניתן ככל הנראה לקחת אותו בשעות גמישות, כלומר אין מחויבות לטול אותו בשעה קבועה כל יום, אלא ניתן להזריקו בשעות שונות בכל יום. אינסולין זה כאמור נמצא בשלבי מחקר מתקדמים. קיימים אנסולינים ארוכי טווח נוספים בשלבי מחקר מתקדמים, אך טרם אושרו לשמוש.
    שיפור ספיגת  אינסולינים קצרי טווח-
  2. קיימים כיום מספר אנאלוגים לאינסולין בעלי השפעה קצרת טווח  (כגון: אפידרה, נובורפיד, הומלוג). הם  ניתנים ל"כסוי" הארוחות, אך ספיגתם מהתת עור יחסית איטית ואי לכך השפעתם מתחילה רק 20-30 דקות לאחר הזרקתם. דבר זה מחייב הזרקתם לפחות 20 דקות לפני האוכל בכדי לאפשר אזון אופטמלי של רמת הסוכר לאחר האוכל. במידה ואנסולינים אלו נתנים עם האוכל או לאחר הארוחה, עשויה להיות עליה ברמות הסוכר, ולאחר מכן כשאינסולין מתחיל להשפיע (באיחור מה) עלולה להתפתח ירידה חדה ולא רצויה ברמת הסוכר (הפוגלקמיה). במטרה לשפר את זמן ספיגת האינסולין הקצר כך שיוכל להינתן עם הארוחה או אפילו לאחריה פותחו מספר טכניקות כולן עדיין בשלבי מחקר מתקדמים:
    1. INSUPATCH - מדובר במכשיר בצורת "מדבקה" אשר תפקידו לחמם את אזור הזרקת האינסולין ל38.5 מעלות צלסיוס למשך חצי שעה מרגע הזרקת האינסולין. חמום אזור ההזרקה שיפר את ספיגת האינסולין ב30% ומנע עליה ברמת הסוכר לאחר האוכל.
    2. תוספת היאלרונידז לתכשיר האינסולין – היאלרונידז הינו אנזים שמפרק את החומצה ההיאלרונית שנמצאת בתת עור וגורמת לצמיגות הרקמה ומאטה את ספיגת האנסולין. החומצה ההיאלרונית מתחדשת כל 24-48 שעות. תוספת של אנזים זה לתכשיר האינסולין שפרה את ספיגתו ומהירות השפעתו, וקצרה את זמן ההגעה לשיא השפעתו.
    3. JET INJECTION הזרקת אנסולין בלחץ על פני שטח פנים גדול יותר משפרת את ספיגת האנסולין. החסרון של שיטה זו היא תחושת לחץ בזמן ההזרקה וכן שיש ללמוד טכניקה נכונה של הזרקה אחרת האינסולין מתפזר מחוץ לגוף.
    4. SMART SMBG מכשירים "חכמים" למדידת הסוכר, אשר מייעצים לגבי כמות האנסולין האנאלוגי הקצר שמומלץ לתת באותו רגע לצורך כסוי ארוחה או לשם הורדת רמת הסוכר בדם ברגע נתון. חישובים אלו  של המכשיר מבוצעים על סמך נתונים שתוכנתו מראש ע"י הרופא (כגון: יחס פחמימה לאינסולין, רגישות לאינסולין, וזמן אינסולין פעיל). מכשירים אלו מיועדים להגיע לארץ בקרוב והם נמצאים כבר בשמוש בארה"ב.

טיפולים חדשניים במחלת הסוכרת


טיפולים חדשים לסוכרת מסוג 2

1. תכשירים "משופרים" של אנאלוגים לGLP1 – תרופות אלו גורמות לשחרור אינסולין מהלבלב ברמות סוכר גבוהות, כמו כן הן מפחיתות את רמות הגלוקגון בדם, שזהו הורמון אשר נוגד את פעילות האינסולין, וכן הן משפרות את השפעת האינסולין בשריר ובשומן (ובכך מסייעות להוריד את רמות הסוכר). במח תרופות אלו מדכאות תאבון. התרופות שמאושרות לשימוש כיום בארץ ובארה"ב – וקטוזה/ביאטה ניתנות בהזרקה פעם ופעמיים ביום (בהתאמה). באירופה אושר לשימוש תכשיר המבוסס על הביאטה אך ניתן בהזרקה פעם בשבוע בלבד (bydureon) תכשיר זה טרם אושר לשמוש בארץ או בארה"ב, אך נמצא שיש לו יעילות דומה באיזון הסוכרת וכן בירידה במשקל בדומה לביאטה. אם זאת, ערכי הסוכר שלאחר האוכל היו מעט גבוהים יותר (לעומת הטיפול בביאטה). קיימים היום תכשירים נוספים בפתוח אשר יוכלו להינתן פעם בשבועיים או פעם בחודש.  משפחה זו של תרופות חשובה בטיפול בסוכרת הן בשל יעילותה והן בשל הסיכון נמוך להיפוגקלמיות, אך בעיקר בשל הפוטנציאל של תרופות אלו לגרום לירידה במשקל, בניגוד לטיפולים אחרים בסוכרת אשר ברובם גורמים לעליה במשקל או להעדר שנוי במשקל. כמו כן בבעלי חיים נמצא שתרופות אלו מגינות על תאי הבטא בלבלב מפני מוות ובכך עשויות להאט את קצב התקדמות המחלה.
2. מעכבי SGLT2 – תרופות אלו מונעות ספיגה של הסוכר ע"י הכליה חזרה לזרם הדם,  הן גורמות להפרשת מוגברת של הסוכר בשתן, לירידה ברמות הסוכר בדם ובשומני הדם, ואף לירידה קלה במשקל. הDapagliflozin- אושר לשימוש באירופה אך טרם אושר לשימוש ע"י הFDA  בארה"ב. חסרונן של תרופות אלו הוא סיכון מוגבר לזיהומים במערכת השתן והמין (פטרת) וכן חשש מסיכון לסרטן בשלפוחית השתן.  

טיפולים חדשים לסוכרת במהלך הריון

לסוכרת במהלך הריון היו מאושרים לשמוש עד כה אנאלוגים קצרים (הומלוג, נובורפיד) וכן אינסולין NPH  אשר משפיע למשך 8-16 שעות, והיה ניתן במקום אינסולין ארוך טווח בהריון. בשל זמן מחצית החיים היחסית קצר של אינסולין NPH  היה צורך ב- 2-3 זריקות ביום. לאחרונה אושר לשימוש בסוכרת במהלך הריון אינסולין Levemir אשר יכול להנתן כפעם עד פעמיים ביום, והדבר משפר את איכות חיי החולות אשר יכולות לקבל סהכ 4 זריקות אינסולין ליום במקום 6 זריקות לפחות. יש לציין שבמהלך הריון, ניתן להשתמש באנסולין אנאלוגי קצר אשר ניתן בעזרת משאבת אנסולין, וכך  "חוסך" מתן זריקות. 

תפריט ניווט תחתון