תוכן עניינים

ד''ר תמר ספרא; אונקולוגית בכירה; המערך האונקולוגי; המרכז הרפואי ת"א
סרטן השד היא המחלה הממארת השכיחה ביותר בקרב נשים בישראל ובעולם המערבי כאחד.
כ-4,000 נשים בישראל מאובחנות מדי שנה כחולות בסרטן השד, ולמעשה אחת מתוך כשמונה נשים בישראל עלולה לחלות בסרטן שד במהלך חייה.
מספר הנשים אשר מחלימות מסרטן השד עולה בהתמדה, בזכות הגילוי המוקדם ובזכות שיפור דרכי הטיפול והריפוי. ככל שהמחלה מאובחנת בשלבים מוקדמים יותר, כך עולים סיכויי הריפוי, עד לכדי 90%! 

אין ספק, כי גילוי מוקדם הוא האמצעי היעיל ביותר כיום לריפוי המחלה. שיעורי ההישרדות מסרטן השד בישראל הם גבוהים ודומים לשיעורי ההישרדות מסרטן השד בארצות-הברית.

נשים רבות שהתגלה אצלן סרטן שד מקומי (ללא גרורות) מקבלות טיפול "משלים / מונע", המבוסס על תרופות מקבוצת האנטראציקלינים (הנפוצה ביניהן נקראת דוקסורוביצין) ומקבוצת הטקסנים (טקסול או טקסוטר). אלו הן שתי קבוצות כימותרפיה שהוכחו כיעילות ביותר בטיפול בסרטן שד.

על אף יעילותו הרבה, טיפול בדוקסורוביצין עלול להוביל למספר תופעות לוואי, שאחת מהן היא התפתחות רעילות לבבית המתבטאת בפגיעה בתפקוד הלב. שכיחות התופעה עולה במצבים של מינון מצטבר גבוה, דהיינו: כאשר הגוף "זוכר" את החשיפה הקודמת לטיפול בתרופה.

לאור זאת, עד כה נשים שטופלו באנטרציקלינים (דוקסורוביצין) בשלב המוקדם של המחלה, לא יכלו לקבל טיפול חוזר בתרופות מקבוצת האנטראציקלינים, עם חזרת המחלה.

במצב זה, הטיפול יתבסס על תרופה בודדת, או שילוב של מספר תרופות יעילות, כגון: אנטרציקלינים, טקסנים, נבלבין, קסלודה, גמזר והרצפטין (לחולות מתאימות) ועוד.

ההגיון הטיפולי גורס, כי במצב של חזרת מחלה גרורותית, כסרטן השד, שילוב של שתי התרופות היעילות - אנתרציקלין וטקסן, יהיה היעיל ביותר ובעל טווח ההשפעה הרחב ביותר.

כאן נולדת בעיה כפולה: מחד, שילוב של שתי תרופות בעלות תופעות לוואי דומות, המגביר את עוצמת תופעות הלוואי הדומות. מאידך, רעילות לבבית מוגברת התלויה במנת האנטריציקלינים שהגוף קיבל. אי לכך, במרבית המקרים, בעת הופעת גרורות של סרטן השד לא ניתן לחזור ולטפל בדוקסורוביצין.

דוקסיל היא תרופה המכילה דוקסורוביצין עטוף במעטפת (ליפוזום), הפועל באופן דומה על הגידול הסרטני, אולם הרעילות הלבבית שלו פחותה בהרבה מדוקסורוביצין. לכן, ניתן לתת דוקסיל לאשה שכבר נחשפה בעבר לדוקסורוביצין. השילוב בין דוקסיל לטקסן, צפוי להיות יעיל יותר ופחות רעיל מהשילוב של דוקסורוביצין וטקסן, מאחר שטווח תופעות הלוואי של דוקסיל וטקסן אינו חופף.


מכאן נולדת האפשרות לטפל בנשים עם סרטן שד גרורתי בתשלובת של אנטראציקלינים וטקסנים פעם נוספת, על אף שהן נחשפו לתרופות אלו בטיפול הראשון. טיפול זה יהיה בעל פרופיל רעילות נמוך יותר, וכפועל יוצא בעל סיכון נמוך יותר להיווצרות נזק לבבי.

כיום מתנהלים בעולם ובארץ מחקרים שונים בקרב נשים עם סרטן שד גרורתי, שמטרתם לבדוק את פרופיל הבטיחות והיעילות של הטיפול המשולב.

תפריט ניווט תחתון