תוכן עניינים

שתיית אלכוהול, ובמיוחד שתייה מעל הכמויות המומלצות על ידי ארגוני בריאות שונים, מגבירה את הסיכון לפתח מספר סוגי סרטן.

כך על פי מחקר חדש שעקב אחרי מאות אלפי בני אדם בארצות שונות באירופה, ביניהן איטליה, צרפת, ספרד, הולנד, יוון, גרמניה, דנמרק, ובריטניה.

על פי ממצאי המחקר, ניתן לקשר קרוב לאחד מתוך 10 מקרי סרטן בקרב גברים, ושליש מהמקרים אצל נשים, לצריכת אלכוהול.

רוב המקרים הללו, התרחשו אצל אנשים ששתו באופן קבוע מעבר לכמויות המומלצות, שהן 2 מנות אלכוהול סטנדרטיות ביום לגברים, ואחת ביום לנשים.  במנה סטנדרטית, כמו לדוגמה כוס יין של 125 מ"ל, יש 12 גרם אלכוהול.

כאשר הגוף מפרק אלכוהול, הוא הופך אותו לאצטאלדהיד וחומר זה עלול לגרום נזק לדנ"א. דנ"א פגום, מגביר את הסיכוי של תאי הגוף להפוך לסרטניים.

לדברי החוקרים, תוצאות המחקר תומכות במאמצי מערכת הבריאות לדרבן אנשים להגביל את צריכת האלכוהול לכמויות המומלצות, או להפסיק לשתות בכלל. צמצום של צריכת אלכוהול יגרום בין היתר גם לצמצום שיעור חולי הסרטן.


 

במסגרת המחקר, עקבו החוקרים אחרי קרוב ל-364,000 בני אדם החל משנות ה-90.

משתתפי המחקר היו בני 37 עד 70 בעת הצטרפותם, והם מילאו שאלונים מפורטים לגבי הרגלי התזונה ואורח החיים שלהם. בין היתר הם נשאלו אודות צריכת אלכוהול, גם במועד הצטרפותם למחקר, וגם בעבר.

על פי תוצאות המחקר, צריכת אלכוהול בעבר ובהווה, עד שנת 2008, גרמה ל-21,500 מקרים של מחלות סרטן שונות קרב נשים.

הסוגים הנפוצים ביותר כללו סרטן בחלק העליון של מערכת העיכול, בכבד, במעי הגס ובשד.

בקרב הגברים נגרמו עד 2008 כ-57,600 מחלות סרטן כתוצאה משתיית אלכוהול, כאשר הסוגים הנפוצים ביותר היו גם הם סרטן בחלק העליון של מערכת העיכול, במעי הגס, ובכבד.

ממצאי המחקר הובילו את החוקרים למסקנה, כי אפילו שתיית אלכוהול מתונה מגבירה את הסיכון לפתח סרטן.

לדברי ד"ר אמירה חרל"פ-גת, מנהלת תחום מניעת סרטן ב- beWell, למרות שישנן עדויות על אפקט מיטיב של שתיית אלכוהול בכמות מתונה על מערכת הלב וכלי הדם, מסתבר שיש להביא בחשבון את הקשר השלילי האפשרי שישנו בין שתיית אלכוהול ובין היווצרות סרטן. "במסגרת ההמלצות שלנו בניהול אורח חיים בריא בנושא מניעת סרטן, מומלץ להמעיט בשתיית אלכוהול", היא מסכמת.

מקור:

Alcohol attributable burden of incidence of cancer in eight European countries based on results from prospective cohort study; British Medical Journal 2011, published online 07/04/2011.

תפריט ניווט תחתון