תוכן עניינים


 סרטן צוואר הרחם – לא גזירת מוות

פרופ' תמר ספרא, מנהלת המרכז לסרטן האישה במערך האונקולוגי במרכז הרפואי תל-אביב, על האפשרות למניעת סרטן צוואר הרחם, האבחון המוקדם, הטיפולים והחידושים שנותנים מקום לתקווה

הלוואי שיום אחד אני אקום, אכנס לבית החולים, אלבש את החלוק הלבן, ותהיינה רק מחלימות ממתינות למעקב. למעלה מ-2 עשורים שאני משמשת כאונקולוגית מומחית בסוגי סרטן של האישה - הן סרטן השד והן סרטנים גינקולוגיים, וראיתי מקרים רבים.

על דלתי מידפקות לרוב נשים שהופנו להמשך טיפול לאחר ניתוח, או אלו שאינן מתאימות כרגע לניתוח. כל אישה שנכנסת אליי, כל מקרה שעולה בישיבה, ליבי עם המטופלת ואני יוצאת איתה ביחד למסע משותף - יד ביד לאורך כל הדרך – ניתוח, קרינה, כימותרפיה, טיפולים ביולוגים ואימונו-תרפים.

כמו שניתן למנוע זיהומים ויראליים רבים בעזרת חיסון, כמו קורונה, צהבת, או טטנוס – גם את סרטן צוואר הרחם ניתן להפחית משמעותית בעזרת חיסון.


כיצד אפשר למנוע?

כיום, ההמלצה היא שכל אישה מגיל קיום יחסי מין תיבדק פעם בשנה על ידי רופא\ת נשים ותבצע  בדיקות תקופתיות של משטח צוואר הרחם (כמו PAP ו-HPV Typing כל 3 עד 5 שנים). השימוש בבדיקות ה-PAP הפחית דרמטית את התחלואה בסרטן צוואר הרחם. בדיקות אלו, יכולות לאתר הן תאים סרטניים והן התפתחות טרום ממאירה בצוואר הרחם, כלומר - תאים העלולים להתפתח לסרטן אם לא יטופלו כראוי.

בנוסף, סרטן צוואר הרחם שונה מיתר סוגי הסרטן מאחר שקיים חיסון לנגיף הפפילומה האנושי (HPV) שהוא הגורם הכמעט בלעדי למחלה זו. לפני כשני עשורים פותחו חיסונים כנגד הנגיף ועם שיווקם לציבור, חלה ירידה חדה של עשרות רבות של אחוזים בתחלואה בסרטן צוואר הרחם. סרטן צוואר הרחם היא המחלה האונקולוגית היחידה, עד היום, שיש לה חיסון מוקדם.

בזכות הגילוי המוקדם, בדיקות ה-PAP והחיסון, סרטן צוואר הרחם היא מחלת הסרטן הרביעית בשכיחותה בקרב נשים בעולם המפותח והשנייה בשכיחותה בקרב נשים במדינות מתפתחות. בישראל השכיחות נמוכה אף יותר בהשוואה למדינות רבות אחרות, זאת מסיבה לא ידועה, אך יתכן ונעוצה בהבדלים המושרשים בתרבותנו – קיום בריתות מילה ויחסי מין עם מספר פרטנרים מוגבל.

המחלה מופיעה בנשים בשתי קבוצות גיל עיקריות: 35-39, ו-60-64. יחד עם זאת, הסיכון קיים בכל גיל. לכן חשוב להקפיד על ביצוע בדיקות גניקולוגיות תכופות, כדי להביא לגילוי מוקדם.

שיטות טיפול חדשניות מעלות את שיעורי הריפוי ואת תוחלת החיים

במקרה של סרטן צוואר הרחם, גם כאשר יש אבחנה, סל הטיפולים העומד כיום לרשותנו מציג תוצאות טובות, בזכות התקדמות משמעותית בהיצע שיטות הטיפול הקיימות. לצד ניתוחים, הקרנות וכימותרפיה הסטנדרטית, בשנים האחרונות ישנם טיפולים ביולוגיים לסרטן צוואר הרחם (כמו אווסטין) וטיפולים אימונו-תרפים (כדוגמת קיטרודה). טיפולים אלה תרמו להעלאת תוחלת החיים הממוצעת בקרב חולות בסרטן צוואר הרחם.

על כן האופק, הוא אופק של תקווה. לצד עלייה בשעורי הריפוי ובתוחלת החיים הממוצעת של חולות בסרטן צוואר הרחם, יש להגביר מודעות לאבחון מוקדם באמצעות הקפדה על מעקב גינקולוגי תקופתי. כל אישה צריכה לקחת אחריות על בריאותה ולהקפיד על בדיקות גינקולוגיות שגרתיות לאבחון מוקדם של סרטן צוואר הרחם. איתור מוקדם הוא המפתח לשיפור סיכוי ההחלמה והריפוי ולהצלת חיים.

יחידות ומרפאות

תפריט ניווט תחתון