תוכן עניינים

תארו לכם שהייתה אפשרות כזו, פעם בשנה, להקדיש כמה שעות, להיבדק ולקבל אישור שלפחות לשנה הקרובה, אין לכם ממה לחשוש, אתם הולכים להיות בריאים.. אז זהו, שלפחות בנוגע לאחת החרדות הגדולות שלנו, מחלת הסרטן, יש.
פרופ' נדיר ארבר, מנהל המרכז המשולב לאבחון ומניעת סרטן על הפעילות במרכז

המרכז המשולב לאבחון ומניעת סרטן בבי"ח איכילוב  מקבל אליו, בניגוד ליתר אגפי בית החולים, אנשים בריאים. בחדר ההמתנה המטופח יושבים אנשים שבאו לבדוק שהתחושה הכללית הטובה שלהם לגביי בריאותם איננה בגדר אשליה. "אדם שנמצא בשלבים הראשונים של הסרטן יכול לרדת מהקילימנג'רו ולעלות על האוורסט. במילים אחרות, אין תסמינים"  מסביר פרופ' נדיר ארבר מנהל המרכז "אנחנו יכולים להרגיש מצוין, בשיא כוחנו ואוננו ולמעשה לשאת בגופנו גידולים ראשונים שעלולים להיות קטלניים בהמשך. כשכבר יש תסמינים, בהרבה מאוד מהמקרים עלול להיות כבר מאוחר מידי לטיפול".


אלפי אנשים פקדו בשנים האחרונות את המרכז ונבדקו. הסטטיסטיקה בשורה התחתונה, חיובית.  92% מהנבדקים יוצאים עם תעודת הכשר שהכול בסדר.  8%  האחרים, שבגופם התגלה איזשהו ממצא זוכים להציל את חייהם פשוטו כמשמעו. למשל, מי שהתגלו בגופו, במהלך בדיקת הקולונוסקופיה, פוליפים במעי הגס (סרטן  המעי הגס אחראי ל-10% מהתמותה בין גילאי 40-50), יוצא מהבדיקה אחרי שכבר במהלכה התאים הללו הוסרו ונמנעה המשך התפתחותם בגוף. אותו הדבר לגביי סרטן הושת, שבאמצעות בדיקת הגסטרו אוטרוסקפיה שמבצעים במרכז ניתן לגלות את השלב הטרום סרטני וכבר לצרוב את הנגע ולהסירו. אזורים נוספים שמאפשרים הסרת הגידול הטרום סרטני כבר במהלך הבדיקה הם הקיבה, צוואר הרחם, שומות בעור ועוד.
היתרון הנוסף של הגילוי המוקדם במסגרת הבדיקות במרכז מלבד העלאה משמעותית של אחוזי הריפוי המלא, היא האפשרות להישלח כבר עם גילוי הממצא הראשוני למומחים הרלוונטיים במרכז הרפואי תל אביב כך שכל השירותים ניתנים תחת קורת גג אחת ללא צורך להיגרר לבדיקות נוספות, מרפאות ורופאים בתהליך מתיש פיזית ונפשית.

אז מה היה לנו? תהליך הבדיקה במרכז.

המרכז בודק את הימצאותם של 11 הסרטנים השכיחים ביותר שאחראים על 80% מהתמותה.
סדרת הבדיקות במרכז נפתחת בשיחה, מעין סקירה כללית שמטרתה להבין את הרקע המשפחתי וההיסטוריה הרפואית הפרטית של כל נבדק. בהמשך יעברו המבקרים במרכז  בדיקת דם, בדיקת שד ידנית וממוגרפיה וכן בדיקה גניקולוגית לנשים, בדיקה אורולוגית לגברים (כולל הדרכה כיצד  לבדוק את עצמך בעתיד), בדיקה של חלל הפה והלסת, בדיקת נגעים בעור ע"י כירורג פלסטי, בדיקה של נוירולוג (לטובת שלישת קיומם של גידולים או גרורות במוח), שיחה עם דיאטנית על הרגלי האכילה והפעילות הגופנית (תזונה נכונה ופעילות גופנית יכולים להפחית עד שליש ממקרי הסרטן), שיחה עם פסיכו-אונקולוג שינתח את הקשר בין מרכיבי האישיות הספציפיים של הנבדק לסוגי הסרטן שהוא עלול להיות בסיכון אליהם ובדיקות נוספות לפי הצרכים הספציפיים שעולים אצל כל נבדק ונבדק. 
את סדרת הבדיקות מסיימת שיחה מסכמת עם אונקולוג בכיר אשר מדווח לנבדק על התוצאות ומנחה אותו, באם יש צורך, מה הצעדים הבאים שעליו לנקוט. כאמור, רוב השיחות מסתיימות בהמלצה להיפגש שוב בעוד שנה.

ומה לגביי הגנטיקה שלנו?

נכון להיום ידוע כי לפחות שליש ממקרי הסרטן הם על רקע תורשתי. בני משפחה של חולי סרטן נמצאים בסיכון גבוה פי 2-3 לחלות אף הם בסרטן. ככל שיש יותר מקרי סרטן במשפחה ובגילאים צעירים יותר כך עולה הסיכון.
במסגרת יום הבדיקות במכון ישנה התייחסות רבה לרקע התורשתי, במידה ולנבדק ישנו רקע תורשתי ההמלצות לאורח חיים ובדיקות מנע אינן כשל כלל האוכלוסייה הנבדק עובר לבחינתו של יועץ גנטי ומומחה לתחום האונקוגנטיקה ובסופו של דבר מקבל שורה של המלצות לבדיקות גנטיות ולבדיקות מניעתיות. במידה וישנו צורך בבדיקות גנטיות הן נעשות דרכנו. דנ"א שנלקח מהנבדק נשלח לבדיקות והתשובה נמסרת תוך מס' שבועות. הזמן הקצר שלוקח לקבל את התשובות וההסברים שניתנים על ידי איש מקצוע עם קבלתן, הוא עוד יתרון שיש למרכז על פני מסגרות אמבולטוריות אחרות. 

התהליך פשוט ומהיר, אז למה לא כולנו רצים להיבדק?

מסתבר שהפחד שלנו מפני מחלת הסרטן הוא משני לעצם הידיעה שמשהו אצלנו לא תקין. כאילו שאם לא נתמודד עם הלא נודע, לא נדבר על המחלה ולא נבדוק אם היא קיימת אצלנו, היא לא תבוא. זאת הטיה פסיכולוגית נפוצה אך מסוכנת. " כיום , עם הטכנולוגיה הקיימת, המידע הרפואי שברשותנו והעובדה כי המחלה הארורה הזו מכה כמעט בכל בית בעולם, אני מציע לכולנו לדעת יותר ולחשוש פחות"  אומר פרופ' ארבר " לא לחכות שנחצה את הגשר ואז נראה, כי זה עלול להיות מאוחר מדי. אפשר למנוע את הסרטן ולהבדק


תפריט ניווט תחתון