תוכן עניינים

המרכז הרפואי איכילוב שבתל-אביב חתם לאחרונה על הסכם לשיתוף פעולה מחקרי רב שנים שהוא ראשון מסוגו בישראל עם חברת התרופות הבינלאומית, חברת ביוג'ן, שמרכזה בקיימברידג', מסצ'וסט שבארה"ב. מדובר ביוזמה של פרופ' ניר גלעדי, מנהל המערך הנוירולוגי ופרופ' אבי אור-אורטרגר, מנהל המכון הגנטי, בשילוב של חוקרים ורופאים מתחומים רבים נוספים בבית החולים, להקמת מרכז מחקר לקידום הבנה מעמיקה יותר של הגורמים להתפתחות מחלת הפרקינסון, מאפייני המחלה בשלביה המוקדמים שלפני האבחון הקליני וכל זאת מתוך חזון ורצון לפתח יחד תרופה למניעה ואולי לריפוי מחלת הפרקינסון.

לדברי פרופ' רוני גמזו, מנהל המרכז הרפואי איכילוב "שיתוף הפעולה ימצב את איכילוב ברשימת מרכזי המחקר המובילים, חשובים ומתקדמים בעולם למחלת הפרקינסון". 



חברת ביוג'ן יזמה שיתוף פעולה מחקרי רחב היקף וארוך שנים זה עם המרכז הרפואי תל אביב בשל מעמדו המוביל של המרכז הרפואי איכילוב כמרכז קליני ומחקרי הניצב היום בחזית המחקר העולמי המתקדם ביותר להבנת ומניעת מחלת הפרקינסון.

מקום של בכורה בין לאומי זה הוא פרי מחקר פורץ דרך הנערך במערך הנוירולוגי, המכון הגנטי, מערך ההדמיה ומכון האיזוטופים של המרכז הרפואי איכילוב בעשור האחרון, בתמיכת מענקים שונים ובמיוחד בתמיכת עמותת מייקל ג'יי פוקס האמריקאית. עד היום הניב מחקר רב תחומי זה ממצאים מעוררי השראה רבים. הממצאים הבולטים הינם: זיהוי גנים שגורמים או מקטינים את הסיכון לחלות בפרקינסון, הכנסת שימוש במיפויי מח והדמיות מתקדמות ב MRI המזהות שינויים מוחיים מוקדמים ביותר שנים לפני אבחון המחלה, ואפיון סמנים קליניים רגישים ביותר בתחום ההליכה, התנועה, החשיבה והרגש למחלה מוקדמת ומתקדמת. מחקר רחב היקף זה הניב עד כה עשרות מאמרים בעיתונות הרפואית והמדעית המובילה בעולם. ממצאינו עד כה תומכים בכך כי מחלת הפרקינסון שכיחה במיוחד בישראל ובעיקר באוכלוסייה האשכנזית וכי בני משפחות החולים מהווים מחד קבוצת סיכון לחלות אך גם את קבוצת האנשים שראוי כי יקבלו ראשונים את התרופות עוצרות מחלה שנמצאות היום בשלבי פיתוח ומחקר מתקדם.

תוכנית המחקר המשותפת למרכז הרפואי ולחברת ביוג'ן היא תוכנית המשך למחקר רב השנים במימון קרן מייקל ג'י פוקס, ומתבססת על מאות חולי פרקינסון ובני משפחתם שיגויסו ויבדקו לאורך זמן בשיטות קליניות, הדמייתיות וגנטיות מתקדמות ביותר על מנת להבין טוב יותר את המחלה ומאפייניה. קבוצת המשתתפים במחקר רחב היקף זה תהווה את הבסיס למחקרים עתידיים עם תרופות חדשות הנמצאות בפיתוח שכל מטרתן, ריפוי ואולי אף מניעת מחלת פרקינסון אצל בני משפחה של חולים. 

תפריט ניווט תחתון