תוכן עניינים

המרפאה לפסיכו-דרמטולוגיה במרכז הרפואי ת"א מטפלת בתפר שבין גוף ונפש, ומעניקה למטופלים ליווי צמוד של רופאת עור ופסיכולוגית 

מצבי לחץ ומצוקה רגשית עלולים לגרום לתחלואה של הגוף, והדבר ניכר במיוחד בעור – שם סימני החולי ניכרים על פני השטח. רבים מאיתנו מכירים את התופעה הזו: ברגעי לחץ ומשבר, או זמן קצר לאחר שהמשבר חולף, מופיעים על גבי העור פצעים שנראה כאילו הגיעו משום-מקום. עבור אחרים הלוקים במחלות עור כרוניות (למשל הרפס או פסוריאזיס) – הלחץ מחריף את הבעיה או גורם להתפרצות של המחלה. רבות כבר נכתב על הקשר בין גוף לנפש, ונראה שכמעט כל אחד מחזיק בדעה ובניסיון אישי על הקשר החמקמק הזה. כיום ידוע שלכל מחלה כמעט יש השלכה נפשית ורגשית. בראייה זו, תופעות עוריות עלולות להתפרץ או להחמיר כתוצאה מטראומות וקשיים רגשיים ונפשיים. ייחודן של מחלות העור הינו בכך שהמחלות או התופעות הללו גלויות לעין, לציבור הרחב או לכל הפחות לבן או בת הזוג של המטופל. במצבים הללו,הדֵחַק (Stress) בא לידי ביטוי גלוי, כאילו נצרב על-גבי העור.


עור ומצב נפשי

הטיפול האפקטיבי במצבים הללו מבוסס על טיפול משולב של רופא עור ופסיכולוג, הבוחנים את המטופל בפרספקטיבה רחבה כבן-אדם, ולא רק כחולה במחלת עור. בטיפול המשולב, המטופל נשאל לא רק מתי הופיע הנגע אלא גם האם חווה אירוע מלחיץ ומשמעותי בזמן האחרון – כמו גירושין, פיטורים, מוות במשפחה או טראומה מהעבר שצצה לאחרונה. המטופלים המגיעים לטיפול פסיכו-דמטולוגי לעתים מגלים התנגדות במהלך הבירור הזה: הם לא מבינים למה רופא העור שואל כל-כך הרבה שאלות על החיים האישיים, במקום פשוט לרשום תרופה או משחה שתעלים את הנגע. הדרך למוסס את מנגנוני ההגנה וההתגוננות של המטופל היא בגישה שעוטפת את המטופל ומכילה אותו - ממש כמו בטיפול פסיכותרפי. ההכלה הזו, וההסבר שהוא מקבל על המנגנון של המחלה ועל הקשר האפשרי בין מצבו הרגשי לבין התופעה העורית – הם המפתח להמשך העבודה.


באילו קשיים מטפלת הפסיכו דרמטולוגיה?

בקרב מטופלים רבים, עצם היכולת להיפתח ולדבר על בעיה שרודפת אותם זמן רב מפחיתה את הדחק שמחריף את הבעיה העורית, ומגדילה את סיכויי ההצלחה של הטיפול באמצעים התרופתיים המקובלים. במקרים מורכבים יותר, נבחר טיפול המותאם למימד הנפשי של הבעיה, החל בשליטה במצבי דחק, דרך טיפול פסיכותרפי וטיפול קוגניטיבי-התנהגותי, ועד להיפנוזה ומתן תרופות פסיכיאטריות. לעיתים יש ממש קורלציה ברורה בין חומרת המצב הנפשי לבין חומרת הממצא בעור. דוגמא קלאסית היא בהפרעה של גֶרֶד עצמי. במקרים אלו, הבעיה היא לא באבחון מקור הפצע, אלא בתהליך הנפשי שצריך לעבור כדי להרגיע את הדחף לחפור בעור. הפסיכו-דרמטולוגיה מטפלת גם בקשיים הרגשיים שעמם נאלצים להתמודד חולים אלו כתוצאה ממחלת העור עצמה. קשיים אלו עלולים להתבטא בהימנעות ממצבים חברתיים מחשש לתגובת הסביבה, בפגיעה בדימוי הגוף או בקושי ביצירת אינטימיות, ואף לחבל בטיפול הרפואי עצמו.


המרפאה לפסיכו-דרמטולוגיה

מתוך הכרה בצורך של טיפול משולב בחולים אלו, הוקמה במרכז הרפואי ת"א מרפאה ייעודית לפסיכו-דרמטולוגיה, המוקדשת בדיוק לתפר הזה שבין עור ונפש. במסגרת האבחון והטיפול, המטופלים פוגשים רופאת עור מומחית, ולרוב גם את הפסיכולוגית של המרפאה. השתיים מלוות את המטופל הן בהיבט הגופני (הטיפול בעור) והן באספקט הרגשי והנפשי של ההתמודדות עם המחלה.
במרפאה מסבירים למטופל שמה שהוא חווה זה בעצם דבר טבעי ומקובל, וזו הדרך של הגוף לשדר שהוא במצוקה. לדבריה, אחת הסיבות שהמרפאה הזו פועלת במסגרת מרפאות עור ולא במערך בריאות הנפש היא על מנת להצניע את הסטיגמה החברתית שעלולה לדבוק שלא בצדק במטופלים אלו.
פעמים רבות, המטופלים מגיעים למרפאה שלנו בתום תהליך מתסכל של ביקורים חוזרים ונשנים אצל רופאי עור בקופת החולים, שפטרו אותם בטיפול עור מקומי שלא הועיל. זאת, בשל העובדה שלרופאים בקופות, שרואים ארבעה-חמישה מטופלים בשעה, אין שום אפשרות לצלול לעומק הבעיה של המטופל, ולהתייחס למרכיב הנפשי המשמעותי. במרפאה הייעודית, אנו מקדישים כשעה שלמה לפגישה הראשונית עם המטופל, במטרה לעמוד על הבעיה ממנה הוא סובל ולהתאים לו את הטיפול המיטבי.

ניתן להגיע למרפאה עם הפניה מרופא עור מקופת החולים וטופס 17, או ללא הפניה ע"פ תעריף משרד הבריאות. לקביעת תור ולפרטים נוספים ניתן לפנות למרפאת עור: 03-6973585/3596.

תפריט ניווט תחתון