ד"ר מיכל מידן, רופאה בכירה במרכז המשולב לאסתטיקה ומערך רפואת העור, בי"ח איכילוב
מהי רוזציאה?
אדמומיות בפנים אינה נובעת תמיד מסומק בלחיים. במקרים רבים הסיבה לאדמומיות הקבועה היא מחלת עור בשם רוזציאה המאופיינת באדמומיות מוגברת של עור הפנים, בעיקר על פני הלחיים, המצח והסנטר. התופעה שכיחה בעיקר בקרב נשים עם עור בהיר, לרוב אחרי גיל 30 ונקראת לעיתים 'אקנה של הגיל המבוגר'. המחלה מתבטאת בתפרחת אדומה של עור הפנים, המלווה בתחושת צריבה ונימיות דם מורחבות (קופרוז) ולעיתים אף בפצעונים קטנים דמויי אקנה. בניגוד לאקנה, ברוזציאה אין קומדונים (נקודות שחורות ולבנות) ואין מעורבות של החזה והגב. בתחילת המחלה הסומק מופיע ונעלם, אולם בהמשך הופך קבוע ומהווה בעיה אסתטית. לרוב, רוזיצאה מאובחנת בשוגג כסומק, כווית שמש, סבוריאה או אקנה והטיפול שניתן אינו פותר את הבעיה. לכן, חשוב לפנות לרופא עור על מנת לאבחן כראוי את המחלה. במקרים מסוימים פרט למעורבות העורית, ישנה מעורבות עינית של המחלה המתבטאת בעיניים דומעות ומגורות. במקרים קשים מופיע עיבוי של רקמות הפנים והאף (המכונה רינופימה) והטיפול המועדף במקרה זה הוא טיפול בלייזר.
מהם הגורמים לרוזציאה?
הגורמים לרוזציאה אינם לגמרי ידועים. ככל הנראה מדובר בשילוב של נטייה גנטית וגורמים סביבתיים המרחיבים את כלי הדם. כמו כן, אצל נשים עם רוזציאה ישנה רמה גבוהה של טפיל בשם דמודקס (הקיים גם בעור בריא בכמות קטנה יותר), וחיידק הליקובקטר פירולי במעיים. הסיבה להתרחבות כלי הדם קשורה כנראה לרפיפות וסקולרית (כלי דם). ישנם מספר גורמים המרחיבים את כלי הדם וחשוב להימנע מהם ככל הניתן. בין הגורמים: חשיפה לשמש, מאמץ גופני אינטנסיבי, משקאות חמים, מזונות חריפים, צריכת אלכוהול, מקלחת חמה, תכשירים קוסמטיים מסוימים, מזג אוויר חם, לחץ נפשי ועוד. עם הזמן וללא טיפול המחלה מחמירה.
אז איך מטפלים ברוזציאה?
הטיפול ברוזציאה כולל טיפול תרופתי וטיפול באמצעות לייזר וכן שינוי אורח חיים.
הטיפול התרופתי כולל קרם/ג'ל המכילים בנזולי פרוקסיד, חומצה אזלאית, טרטינוין או סוגים שונים של אנטיביוטיקה כגון ג'ל מטרונידזול. במקרים קשים ניתן טיפול אנטיביוטי דרך הפה ממשפחת הטטרציקלינים כגון מינוקסין ודוקסילין למספר חודשים תוך מעקב רופא עור. אפשרות נוספת היא רואקוטן (נגזרת של ויטמין A במינון של 20 מ"ג 2-3 פעמים בשבוע תוך מעקב רופא עור וביקורת של בדיקות דם). במקרים רבים לא די בטיפול אנטיביוטי ויש צורך בטיפול בלייזר על מנת לכווץ את כלי הדם המורחבים. טכנולוגית הלייזר היא היחידה המוכרת כיום לטיפול בבעיה זו. המרכז המשולב לאסתטיקה במרכז הרפואי ת"א (איכילוב) מציע מגוון טיפולי לייזר לטיפול ברוזציאה הכולל:
Pulsed dye Laser .1 - שהשימוש בו נחשב לטיפול הבחירה עבור רוב הנגעים המערבים כלי דם, בשל יעילותו הקלינית הגבוהה ושיעור קטן תופעות לוואי. המכשיר מצויד בקרן (spot size) גדולה (5-10 מילימטר) המאפשרת טיפול מהיר גם בנגעים גדולים. תופעות הלוואי בטיפול זה כוללות שטפי דם הנעלמים כשבוע-שבועיים לאחר הטיפול, וכן שינויי פיגמנטציה זמניים. במקביל, למכשיר אפשרות לקירור דינאמי המגביר את הנוחות בזמן הפעולה ומאפשר טיפול באנרגיה גבוהה יותר באופן בטוח ויעיל, תוך צמצום מספר הטיפולים הנדרש.
IPL .2 - טיפול בקרני אור לטיפול בנגעים שמקורם בכלי דם (רוזציאה, הרחבת כלי דם), בנגעים פיגמנטריים ולהצערה ורענון העור. במהלך הפרוצדורה נפלטות פעימות אור בעוצמה גבוהה אל השכבות השטחיות של העור, וגורמות להפחתת כמות המלנין ו/או כלי הדם ובנוסף מגרות יצירת עור חדש בעל מראה בריא ורענן. קרן האור נספגת על ידי אוקסיהמוגלובין ופוגעת בכלי הדם הקטנים. הטיפול אינו כואב וזמן ההחלמה מינימאלי. מכשירי ה- IPL הנמצאים במכוני ה- SPA שונים מאוד מהמכשירים בשימוש המרכז המשולב לאסתטיקה, בהם הטיפול מתבצע רק על ידי רופאי עור מומחים.
3. הטיפול הפוטודינמי (PDT) - משלב בין אור ובין חומרים פעילים. במהלך הטיפול נמרח חומר באזורים הנגועים שעל העור, הקרוי "ALA" (אמינו-לבוליניק-אסיד) – חומר הקיים בגוף בריכוזים קטנים ביותר ורגיש לאור. החומר יספג באופן סלקטיבי בבלוטות החלב בעור ובנימיות הדם השטחיות, והקרנת האור תגרום להיווצרות חמצן, וכתוצאה מכך להקטנת הבלוטות והצרת הנימים באזור הנגעים.
במקרים מתקדמים של המחלה כמו ברינופימה (עיבוי של האף כתוצאה מצמיחה של בלוטות חלב) מומלץ לטפל באמצעות הלייזר CO2 אשר נחשב בין היתר גם לטיפול הטוב ביותר להצערת עור הפנים. המכשיר מבוסס על טכנולוגיה המאפשרת טיפול הן בנזקים עוריים שטחיים והן בעמוקים והוא כולל הסרת רוב השכבות העליונות של האפידרמיס, כיווץ שכבת הדרמיס וייצור מאסיבי של סיבי קולגן חדשים.
שינוי אורח חיים
קיימת חשיבות רבה להימנעות מגורמים המחמירים את המחלה ומחשיפה לשמש. כמו כן להקפדה על תזונה נכונה וניקוי עור הפנים על ידי בתרחיצים מתאימים המסייעים להסרת עודף שומנים ופתיחת נקבוביות. במחלת הרוזיצאה ניתן וחשוב לטפל בכדי למנוע את החמרתה. שינוי אורחות חיים בשילוב מספר שיטות טיפול יכול לעצור את המחלה ולהקל משמעותית על הסובלים ממנה. מכשירי הלייזר המתקדמים הוכחו כשיטה היעילה ביותר לטיפול בהידרדרות המחלה ובשיפור מראה העור.