תוכן עניינים

​לשפוך אור על (ומתחת) לציפורן – מבוא למחלות ציפורניים


כתב:  ד"ר תומר גולדשמיט, מנהל מחלקת האשפוז המערך לרפואת עור, במרכז הרפואי ת"א.

בעיות ומחלות ציפורניים הינן בין הבעיות הנפוצות ביותר עימם פונים מטופלים לבדיקת רופא עור. רפואת העור אינה מוקדשת לאבחון וטיפול במחלות עור בלבד, אלא גם לטפל בשלל המצבים הפוגעים בטפולות העור – השיער והציפורניים. 

לציפורניים תפקיד חשוב בתפקוד היום יומי, והן אלו שמאפשרות לנו למשל לבצע פעולות עדינות בקצות האצבעות כגון לכפתר כפתור ולאחוז חפצים קטנים בצורה מדויקת, בעוד שציפורני הרגליים מאפשרות לנו לבצע פעולות יומיומיות כגון הליכה או ריצה בצורה בטוחה ונוחה. מחלות ומצבים הפוגעים בציפורניים הינם בעלי חשיבות מרובה שכן ברובם הם עלולים לגרום להפרעה תחושתית או תפקודית, הפרעה אסטטית ניכרת, ובמיעוטן עלולים לייצג תהליכי מחלה שאף עלולים לסכן את הבריאות הכללית. 

בנוסף, בדיקת הציפורניים מהווה "מראה" של בדיקת הגוף כולו, כאשר הרופא המנוסה יכול לאבחן שלל מצבי בריאות על ידי מבט בציפורניים – החל ממצבים של חסר תזונתי וכלה במחלות מסכנות חיים כגון גידולים במקומות אחרים בגוף.




באופן מסורתי, מרבית הסיבות לשינויים ומצבי מחלה בציפורן הם זיהומים מסוגים שונים, ובראשן פטרת הציפורניים. פטרת הציפורן מהווה למעשה כ-50% מכלל הסיבות לשינויים במבנה הציפורן. בעוד עובדה זו לעיתים מקלה על הרופאים המאבחנים, הרי שחשוב לזכור ש50% האחרים אינם נובעים מפטרת,ועלולים לייצג מצבים מכניים, דלקתיים, ולעיתים אף גידוליים.

ולכן,אף על פי שכאשר אנו נתקלים בבעיה בציפורן נטייתנו הראשונה (ושל חלק גדול מהגורמים המטפלים) היא לאבחן "פטרת", הרי שאבחון מוקדם של מגוון המצבים האחרים חשוב ביותר, ולעתים אף עשוי להציל חיים.


אם כך, מהם סימני האזהרה אשר מצריכים את תשומת ליבנו?

ראשית – חשוב לזכור, שכל מצב שבו יש הרס או עיוות של ציפורן מבודדת,  אשר אינה מגיבה לטיפול סטנדרטי כנגד פטריות, מחייב בירור מעמיק על מנת לשלול סיבה אחרת למצב זה, ובמיוחד מצבים ממאירים של מיטת הציפורן. בכל מקרה בו קיים ספק אבחנתי, ו/או הטיפול שניתן אינו צולח, רצוי לבצע בדיקה אצל  מתמחה בציפורניים (כמו מרפאת הציפורניים בבי"ח איכילוב), ובמידת הצורך אף נטילת דגימה מהציפורן יכולה לסייע מאוד.

סרטן העור המסוכן ביותר הינו מלנומה, אשר הינו למעשה גידול סרטני של תאים אשר באופן תקין יוצרים נקודות חן. כפי שלצערנו סרטן זה מופיע במקומות שונים בגוף, לעיתים הוא עלול להופיע גם תחת הציפורן. 

אבל בעוד שביתר הגוף בדרך כלל נוכל לאתר סרטן זה ע"י צפייה ישירה בו, הרי שתחת הציפורן איננו רואים את הגידול ישירות אלא את השינויים שלהם הוא יוצר בציפורן. השינויים שבדרך כלל ניתן לראות במצבים אלו הם: הופעת פס חום או שחור לאורך הציפורן, אשר ילך ויתרחב בהדרגה במשך הזמן. במידה והתהליך ימשך הגידול עלול גם לפלוש לעור בקרבת הציפורן ולגרום להופעת צבע חום או שחור בקרבתה. כמו כן, לעיתים  ניתן לראות מסה גידולית אשר הורסת את פלטת הציפורן. 

יחד עם זאת, מרבית הפסים המופיעים בציפורן במצבים אלו מייצגים מצבים שפירים. כאן ישנה חשיבות רבה לאבחון המדויק ולמעקב הנדרש על מנת להגיע לאבחנה הנכונה. מצבים המחייבים הגעה לבדיקת רופא בהקדם הינה הופעת פס חום או שחור ההולך ומתרחב, בעל גוונים מרובים, בגיל מבוגר. 

סוג נוסף של גידול השכיח יחסית בציפורניים הינו סרטן של תאי קשקש (squamous cell carcinoma). גידול זה מתאפיין בהופעה של נגע אדום מחוספס תחת הציפורן ולעיתים בצידיה, אשר הולך וגדל בהתמדה. לעיתים מצב זה עלול להזכיר הופעה של יבלת ויראלית, אולם בניגוד ליבלת שהינה ממצא נפוץ, גידול נוטה יותר להרס של הציפורן עצמה לעומת יבלת, ובד"כ לא יגיב גם לניסיונות טיפול חוזרים, כגון צריבה עם חנקן. דגימה כירורגית של הציפורן מאפשרת ביצוע אבחנה בצורה מיטבית ומהירה יחסית. 
האבחנה של גידולי הציפורן מבוססת בעיקר על נטילת דגימה לבדיקה פתולוגית, כאשר בדיקות הדמיה משחקות לרוב תפקיד משני. בעוד שביופסיה מהציפורן נשמעת כתהליך כואב, הרי שבמציאות, ותוך שימוש בטכניקה הנכונה, מדובר בתהליך אשר לרוב כרוך בכאב קל בלבד, מאפשר החלמה נוחה ובדרך כלל גם לא  גורם לפגיעה בלתי הפיכה בציפורן ובתפקודה.

לסיכום – מחלות הציפורניים מהוות חלק חשוב ממסגרת עבודתו של רופא העור. 
בעוד שמרבית המצבים שפירים וניתנים לטיפול יחסית בקלות, יש צורך לזכור כי קיימות גם אפשרויות למחלות מסכנות חיים, אשר נדרש עבורן אבחון וטיפול מהיר. 

תפריט ניווט תחתון